We kennen Dionne Stax vooral als presentatrice van het NOS-journaal, maar deze zomer maakt zij haar debuut als documentairemaakster. Voor de NTR maakte ze een vijfdelige serie over het leven van Diana Spencer, de in 1997 verongelukte ex-vrouw van de Britse kroonprins Charles. 

Toen Diana verongelukte was Stax zelf een meisje van twaalf en keek ze urenlang gebiologeerd naar haar live op televisie uitgezonden begrafenis. Iets wat ze overigens aan het begin van iedere uitzending opnieuw vertelt. Wat knap is van Stax, is dat zij voor de serie een aantal mensen voor de camera heeft weten te krijgen die Diana van heel dichtbij hebben meegemaakt. Dat maakt het voor een Nederlands programma over dit onderwerp vrij uniek.

Een van de grootste ergernissen is wel de voormalige butler van Diana; de in eigen land beruchte Paul Burrell. Hij lijkt iedere media-aandacht vooral aan te grijpen om interessant en hoogdravend te doen over zijn goede band met de overleden prinses. Zo claimt hij dat Diana tijdens haar zwangerschap exclusief aan hem had verklapt dat het kindje in haar buik een jongen was. Ook schept hij op over de ontboezemingen van Diana over haar slechte huwelijk met Charles. Of zijn beweringen waar zijn valt niet te controleren, maar het komt allemaal niet chic over. Zeker niet als je bedenkt dat hij juist claimt een goede band met haar te hebben gehad. Waarom zou je dan zo opzichtig uit de school klappen? Stax slikt het in elk geval allemaal voor zoete koek. Jammer.

Toch waren de eerste twee uitzendingen vermakelijk en tot op zekere hoogte ook informatief. Wie geïnteresseerd is in het Britse koningshuis, dat op zichzelf al fascinerend is, kan zijn of haar hart ophalen. Voor Dionne Stax is het een leuk maar middelmatig reportage-debuut. Tenzij de laatste uitzendingen, die de komende weken nog op dinsdagavond op NPO2 te zien zullen zijn, een stijgende lijn gaan vertonen.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons