Soms valt op internet je oog op iets opvallends: twee studenten die op Youtube een eigen interviewprogramma hebben en daarbij opvallend veel bekende namen voor de camera weten te krijgen. In het programma ‘College van B&W’ spraken Jan-Willem Wesselink en Simon Baauw onder andere met Alexander Pechtold, Henk Krol en Dion Graus. Maar ook de Amerikaanse presidentskandidaat Jill Stein werd door hen bevraagd. Hoog tijd dus om dit duo te vragen naar hun geheim en naar de ambities.

Wesselink is student Internationale Betrekkingen in Leiden terwijl Baauw Bestuurskunde studeert in Tilburg. De twee kennen elkaar van de middelbare school. Toen al waren ze bezig met politiek en politieke journalistiek. Zo interviewden ze onder andere minister-president Rutte. Eenmaal op de universiteit kwamen ze op het idee om hier meer mee te doen.

Het programma richt zich vooral op jongeren. Er is daarom bewust voor gekozen om het laagdrempelig te houden. Het doel is immers om jongeren meer bij de politiek te betrekken en in aanraking te laten komen met vooraanstaande figuren in de politiek. Het is ook daarom dat de twee vooral willen zorgen dat de geïnterviewde politici hun verhaal kunnen doen. Geen soundbites, maar een genuanceerd verhaal dat de ruimte krijgt. Al betekent dat natuurlijk niet dat er geen kritische vragen worden gesteld.

Vooralsnog is het kleinschalig, maar de ambitie om te groeien is er. Behalve Jill Stein werden er tot nu toe alleen Nederlandse politici geïnterviewd, maar er zijn plannen om meer te focussen op de internationale politiek. Het zou mooi zijn als Baauw en Wesselink ook dit kunnen vertalen naar de belevingswereld van jongeren. Ook willen ze bankbenchers uit de Nederlandse politiek een podium bieden. Lijsttrekkers en fractievoorzitters komen immers al genoeg aan het woord.

Dat er ondanks de kleinschaligheid van het programma al zoveel bekende namen zijn langs geweest, is volgens Baauw en Wesselink te danken aan het feit dat politici vaak veel moeite hebben met het vinden van een platform waar ze jongeren kunnen bereiken. Zeker in verkiezingstijd waren politici maar wat graag bereid om uitgebreid het gesprek aan te gaan.

Veel jongeren met een Youtubekanaal kiezen ervoor om snelle filmpjes te maken waarin weinig ruimte is voor een echt gesprek. Dit is natuurlijk succesvol, maar het is leuk om te zien dat er ook ruimte is voor diepgang. Daarom verdient ‘College van B&W’ wat Jalta betreft meer aandacht.

 

Kijk hier het interview van Baauw en Wesselink met de Amerikaanse presidentskandidaat Jill Stein terug.