Vandaag in het verleden: de opening van het grootste voetbalstadion in Nederland, de Amsterdam ArenA. Inmiddels staat het stadion op het punt om herdoopt te worden tot ‘Johan Cruiff Arena’, dit uiteraard ter ere van de in 2016 overleden grootste Ajax-speler aller tijden.

De opening van het stadion werd verricht door toenmalig koningin Beatrix. Het stadion was overigens niet louter bedoeld voor voetbalwedstrijden van Ajax, maar ook voor grote popconcerten. De eerste artiest die optrad in het stadion was Tina Turner. Op dit moment is een van de meest bekende terugkerende evenementen in het stadion de jaarlijkse reeks concerten van De Toppers.

Er was destijds overigens veel kritiek op de bouw van het nieuwe Ajax-stadion. Veel supporters wilden helemaal niet weg uit De Meer, het oude stadion in de bijna gelijknamige Amsterdamse wijk. Hier had de club haar grote historische successen immers geboekt. Een ander kritiekpunt was dat de ArenA niet tussen de mensen stond. De Meer stond tussen de woonhuizen, maar de Arena op een meubelboulevard. ”Ajax woont nu naast IKEA”, zei cabaretier en Ajaxfan Youp van ‘t Hek erover.

Ook de grasmat is altijd een punt van zorg geweest. Om nog maar te zwijgen over het uiterlijk van het gebouw. Toch was de bouw van dit veel grotere stadion nodig om de bezoekers te kunnen blijven huisvesten en om financieel rendabel te blijven. Inmiddels is de kritiek al een heel stuk afgenomen, dit zal vermoedelijk nog verder verstommen wanneer het stadion officieel wordt hernoemd naar de man die Ajax haar grootste successen schonk: Johan Cruijff.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons