Wat verscheen er dit jaar zoal in de boekhandel? Deze week alle aandacht voor een aantal bijzondere boeken. Leuk om cadeau te geven in deze feestelijke decembermaand -of om zelf te lezen uiteraard!

oudheid ambitie

Ouderdom = macht

We beginnen met Oudheid als ambitie – De zoektocht naar een passend verleden 1400-1700 van Karl Enenkel & Koen Ottenheym, waarin de auteurs de blik richten op de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd: perioden waarin veel veranderingen plaatsvonden en waarin er grote behoefte was aan nieuwe autorisatie op basis van de geschiedenis. M.a.w. vele machthebbers hadden er een handje naar om hun ambities te onderbouwen met ‘historische’ argumenten -en dat staat tussen aanhalingstekens omdat het niet zoveel uitmaakte of deze nou echt of vals waren. Zolang ze maar bijdroegen aan de macht en glorie van vorsten, staten en steden in heel Europa. Voorouders uit de antieke wereld of een ander glorieus verleden stonden goed op elk cv, dus er werd naarstig gezocht naar middeleeuwse kronieken, archeologische voorwerpen en de resten van monumentale gebouwen om aanspraken op privileges of grondgebieden te rechtvaardigen. Zo werd het verleden ‘passend’ gemaakt, conform de eigen wensen. Boeiend boek over de kneedbaarheid van de historie.

Meer info? Klik hier https://www.vantilt.nl/boeken/oudheid-als-ambitie/.

Overlevingsverhaal

Verhalen over de Holocaust zijn altijd aangrijpend, maar al helemaal als ze over kinderen gaan. Al die onschuld die geconfronteerd wordt met zoveel wreedheid; veel hartverscheurender wordt het niet. In de roman Alleen op de vlucht – Ik was tien en overleefde de Holocaust van Jack Kuper, die het waargebeurde relaas vertelt van een Pools-Joodse jongen die op een dag thuiskomt en ontdekt dat zijn familie is weggevoerd door de Duitsers, is het snel gedaan met de onschuld van het jonge hoofdpersonage. De jongen -die luistert naar de naam Jankele- went al snel aan een leven van verstoppen, rondtrekken en bedriegen. Om te overleven op het Poolse platteland vergeet hij zijn naam, zijn taal en neemt hij een telkens wisselende identiteit aan -een taak die al zwaar zou zijn voor een volwassene, laat staan voor een jochie dat nog aan de puberteit moet beginnen. Hoewel de titel van het boek al verklapt dat Jankele (die later in Canada de naam Jack Kuper aanneemt) uiteindelijk de oorlog zal overleven, is het toch een buitengewoon spannend en ontroerend verhaal om te lezen.

Meer info? Klik hier http://www.kok.nl/boek/alleen-op-de-vlucht/.

jane

Jane wie?

Iets luchtiger vermaak biedt het boek Jane voor iedereen, dat nog mooi op de valreep in 2017 verschijnt: het jaar waarin we herdenken dat het precies twee eeuwen geleden is dat de Engelse schrijfster Jane Austen (1775-1817) haar laatste adem uitblies. Austenkenners Anke Werker en Sanne van der Bruggen schreven een leuk en toegankelijk boekje waarin ze uit de doeken doen wie Jane eigenlijk was en waarom ze 200 jaar na haar dood populairder is dan ooit. Haar romans worden aan de lopende band verfilmd, de merchandise rondom haar naam is niet aan te slepen en daarnaast heeft mevrouw ook nog eens haar eigen fanclubs, een heus museum en een jaarlijks terugkerend festival. Al met al een fenomeen om rekening mee te houden dus. Voor doorgewinterde Austenfans biedt het boek misschien weinig nieuws, maar het is zeker een aanrader voor ‘beginners’.

Meer info? Klik hier http://www.uitgeverijkarmijn.nl/boek/jane-austen-iedereen/.

Bewuste evolutieleer

In zijn nieuwste boek Van bacterie naar Bach en terug – De evolutie van de geest onderzoekt Daniel C. Dennett (bekend van de bestseller Het bewustzijn verklaard) hoe je abstracte begrippen als ziel, intelligentie en creativiteit kunt omschrijven. Hij buigt zich wederom over de grote vragen waar hij zijn hele carrière al mee bezig is -oftewel de vragen waar wij allemaal wel eens een antwoord op zouden willen. Hebben we eigenlijk wel een vrije wil? Wat betekent bewustzijn? En wat gebeurt er als iemand denkt? De auteur gebruikt biologie en computerwetenschap -en dan vooral kunstmatige intelligentie- en komt zo tot een nieuwe visie op de menselijke geest. Het boek wordt al een baanbrekend filosofisch meesterwerk genoemd, dus maak maar een plekje in de boekenkast vrij.

Meer info? Klik hier http://www.atlascontact.nl/boek/van-bacterie-naar-bach-en-terug/.

Shakespeare voor altijd

Tom Hoenselaars is hoogleraar Engelse taal- en letterkunde in Utrecht en weet álles van en over William Shakespeare (1564-1616), die man die -sorry Jane!- wordt beschouwd als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft gekend. En net zoals Miss Austen staat ook de bard uit Stratford-upon-Avon nog immer volop in de belangstelling; google zijn naam en je krijgt in 0,42 seconden zo’n 162.000.000 resultaten. Maar wat weten we nou echt van Shakespeare? In het boek Shakespeare Forever! Leven en mythe, werk en erfenis neemt Tom Hoenselaar ons mee naar het theater en de concertzaal, naar de bioscoop en het museum, naar de collegezaal en archieven overal ter wereld. Hij schetst een levendig beeld van de auteur van de beroemde toneelstukken die 400 jaar na zijn dood nog altijd een bron van inspiratie zijn voor talloze schrijvers, dichters, vertalers, componisten, regisseurs, historici en politici. Met recht een blijvertje, die Shakespeare.

Meer info? Klik hier http://www.wereldbibliotheek.nl/fonds/showbook.php?boek=800.

tuschinski

Verboden liefde

De fijne historische romanreeks van uitgeverij Ambo I Anthos heeft er weer een titel bij, namelijk Uit liefde, meneer Tuschinski van Tanya Commandeur. Net zoals zijn voorgangers is ook dit werkje wederom zeer toegankelijk en prettig leesbaar, wat het geschikt maakt voor een groot (veelal vrouwelijk) publiek dat graag iets inhoudelijks leest maar daar nou ook weer niet de tanden op stuk wil bijten. De historische roman gaat over de verboden liefde van bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski (1886-1942) voor Jet, de vrouw van zijn zwager en zakenpartner Hermann Ehrlich. De mannen runnen samen met Hersch Gerschtanowitz (ook een zwager van Abraham) aan het begin van de 20e eeuw een exclusief theater voor film in de Hoogstraat in Rotterdam en het gaat ze aanvankelijk voor de wind; zelfs midden in de Eerste Wereldoorlog durft Tuschinski zijn imperium uit te breiden en laat hij in een slecht bekend staand buurtje in Amsterdam een prachtig theater bouwen. Maar ja, dan gooit die verboden liefde roet in het eten… Geschikt voor iedereen die zin heeft in een meeslepend liefdesdrama dat tevens de tijdgeest en grandeur van de roaring twenties weet te vangen.

Meer info? Klik hier https://www.amboanthos.nl/boek/uit-liefde-meneer-tuschinski/.

Toekomst in een doosje

Een luxe box met vier handgemaakte miniatuurboekjes: dat is De Toekomst, oftewel de nieuwste uitgave van MatchBoox. Voor wie nog nooit van MatchBoox heeft gehoord: dat zijn in harmonicavorm gevouwen boeken in luciferdoosjes (!) van gelauwerde schrijvers en bekende personen, veelal geïllustreerd door een bevriende kunstenaar van de auteur. Elk exemplaar wordt met de hand gemaakt en ademt liefde voor boeken. De Toekomst is al helemaal bijzonder, want het gaat hier om vier miniatuurboekjes in één box; nieuwe korte verhalen en essays van Hafid Bouazza, Vic van de Reijt, Pieter Steinz (zijn laatste postume publicatie) en Hans Dorrestijn. De publicatie is samengesteld en geïllustreerd door literair tekenaar Elisa Pesipane. Een uniek cadeau voor elke boekenliefhebber!

Meer info? Klik hier http://www.matchboox.com/epages/62008611.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/62008611/Products/859.