Met deze week o.a. een Hongaar in Harderwijk, een Nederlander in Tunesië en een Italiaan in Amsterdam.

 

Musea & exposities

Hongaarse Stijl

We zitten nog steeds in het ‘100 jaar De Stijl’-jaar en Stadsmuseum Harderwijk draagt daar nu ook zijn steentje aan bij -en wel met de tentoonstelling Huszár van De Stijl, die gewijd is aan het werk van de Hongaarse beeldend kunstenaar Vilmos Huszár (1884-1960). Bij het grote publiek is hij misschien niet heel bekend, maar toch was hij een van de medeoprichters van De Stijl. Samen met Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck was Huszár in 1917 een prominente initiatiefnemer van de wereldwijd bekend geworden kunstbeweging, al maakte hij zich niet lang na de oprichting al los van De Stijl en ging hij zijn eigen weg. Huszár, die vanaf de jaren 30 tot zijn dood in het dorp Hierden (vlakbij Harderwijk) woonde en werkte, ontwikkelde zich tot een markant kunstschilder, tekenaar, grafisch ontwerper, reclameontwerper en industrieel ontwerper. De tentoonstelling, die nog te zien is t/m 7 januari 2018 (dus u heeft de tijd), laat deze artistieke veelzijdigheid duidelijk zien. Centraal staan schilderijen en andere kunstobjecten uit zijn Hierdense periode.

Meer info? Klik hier http://www.stadsmuseum-harderwijk.nl/page.php?page=229.

casa romana

Klassiek wonen met een moderne twist

Hoe woonde een gegoede burger in het oude Rome? In de tentoonstelling Casa Romana, afgelopen week geopend in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, kunnen bezoekers dat aan den lijve ondervinden wanneer ze aan de hand van geënsceneerde klassieke interieurs een heuse chique Romeinse stadsvilla bezoeken; het leven van alledag wordt gevolgd, van ochtendrituelen tot slaapkamerrituelen. We komen erachter wat een echtpaar uit de hoge Romeinse hoge kringen en hun familieleden zoal uitspoken op een dag en komen onderweg talloze relevante voorwerpen tegen uit de museumcollectie, zoals servies, glaswerk, bustes, sierraden, olielampjes en portretten. Maar niet alleen archeologische objecten passeren de revue; als leuke knipoog stuit de bezoeker hier en daar ook op modern design, dat heel inventief -en soms een beetje sneaky- is verwerkt in de antieke interieurs, zoals bijvoorbeeld de prachtige ‘Pompejaanse’ kunstwerken van Teun van Staveren. Verwacht overigens geen exact nagebouwde vertrekken; wie denkt in een soort Archeon terecht te komen, die komt bedrogen uit. Casa Romana is meer een moderne update van een Romeinse woning die een goede impressie geeft hoe zo’n huis was ingedeeld en hoe het eraan toeging, met bijbehorende decors die de luxe van de villa weerspiegelen. Denk aan wandschilderingen, vloermozaïeken en filmbeelden. Leuk, interessant en leerzaam! Nog te zien t/m 17 september.

Meer info? Klik hier http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/casa-romana.

Dido achterna

Als u dan toch in het Museum van Oudheden rondloopt, neem dan zeker ook een kijkje bij de kleine expositie op de begane grond. Daar, in de imposante tempelzaal, maakt u kennis met de Nederlandse militair ingenieur en oudhedenverzamelaar Jean Emile Humbert (1771-1839). De mensen die zo’n twee jaar terug de grote Carthago-tentoonstelling in Leiden hebben bezocht, die kennen Humbert misschien nog wel: hij was degene die jarenlang in Tunesië heeft gezocht naar de plaats waar in de oudheid de stad Carthago lag. Dit deed hij grotendeels samen met de Italiaanse graaf Camillo Borgia; het tweetal ondernam diverse expedities en maakte vele plattegronden, tekeningen en aquarellen van de talloze ruïnes en oudheden die ze onderweg tegenkwamen. Deze zijn bewaard gebleven en inspireerden de Italiaans-Nederlandse kunstenares Elisa Pesapane tot het maken van twaalf fraaie en fantasievolle potloodtekeningen die de avonturen van Humbert in Tunesië weergeven; eerst alleen, later met Borgia -die helaas vroegtijdig overleed en de echte vondst van Carthago niet meer mee zou maken. Leuk idee van Pesapane: de aanwezigheid op sommige tekeningen van koningin Dido, de mythische stichtster van Carthago, die de ‘herontdekkers’ van haar stad als het ware naar de juiste vindplaats lijkt te leiden. De expositie heeft de naam Le solitaire des ruines gekregen -naar een uitspraak van Humbert- en is nog t/m 17 september te zien.

Meer info? Klik hier http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/le-solitaire-des-ruines.

scorsese poster

Leven en werk van Scorsese

Nu te zien in filmmuseum EYE in Amsterdam: de eerste grote overzichtstentoonstelling over het werk van Martin Scorsese (geb. 1942), de filmmaker die ons klassiekers als Taxi Driver, Raging Bul, Goodfellas en The Wolf of Wall Street heeft geschonken. In de loop van de tijd heeft deze zoon van Italiaanse immigranten -hij groeide op in Little Italy in New York- een uniek filmisch handschrift ontwikkeld en schetst hij in zijn films een enerverend beeld van het hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. Een wereld waarin de Italiaanse maffia een belangrijke rol speelt; schuld en boete zijn dan ook steeds terugkerende thema’s in zijn werk, net zoals angst, wantrouwen en verraad. Martin Scorsese – The Exhibition, te zien t/m 3 september, legt de relatie bloot tussen zijn leven en zijn werk. Getoond worden belangrijke filmfragmenten, tezamen met ruim 400 objecten en documenten uit de privécollectie van Scorsese en Robert de Niro, de acteur die veelvuldig met de regisseur samenwerkte. Ook fijn: in de filmzalen van EYE is vrijwel zijn complete oeuvre te zien, evenals een door Scorsese samengesteld programma van zijn favoriete klassiekers.

Meer info? Klik hier https://www.eyefilm.nl/tentoonstelling/martin-scorsese-the-exhibition.

pirates

Film

Wat is er deze week nieuw in de bioscoop? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-Het is vast niemand ontgaan dat sinds deze week de bioscoop weer onveilig wordt gemaakt door piraten. Na de terugkeer van buitenaards gespuis -zie Alien: Covenant– is het nu de beurt aan piratenkapitein en antiheld Jack Sparrow (Johnny Depp) om in het vermakelijke vijfde deel van de uiterst succesvolle filmreeks Pirates of the Caribbean opnieuw de show te stelen. Het vehikel heeft de naam Dead Man Tell No Tales gekregen maar wordt in Europa uitgebracht als Salazar’s Revenge; een titel die verwijst naar het karakter dat wordt gespeeld door Javier Bardem. Hij is een vervloekte kapitein die nog een appeltje te schillen heeft met Sparrow en daarom achter hem aanzit, maar tevens probeert hij de mythologische Drietand van Poseidon te bemachtigen. Een magisch voorwerp waar Sparrow, samen met de jonge Henry (Brenton Thwaites), óók de jacht op heeft geopend. Ze krijgen hierbij hulp van de astronoom Carina Smyth (Kaya Scodelario). Henry heeft zo zijn eigen redenen om de Drietand te vinden, want hij is niemand minder dan de zoon van Will Turner en Elizabeth Swann uit de eerste drie Pirates-films (oftewel Orlando Bloom en Keira Knightley) en wil proberen om zijn vader te bevrijden van de vloek waar deze door werd getroffen aan het einde van deel drie. Volgt u het nog? Ach, het verhaal doet er ook niet zoveel toe; dat is voornamelijk een excuus om Depp weer lekker excentriek te laten doen als geflipte piraat (iets wat kan hij nog steeds kan) en om op de proppen te komen met veel actie, spektakel en special effects. Voor de liefhebbers!