Met deze week o.a. een treintochtje door Nederlands-Indië, omkijken naar de jaren 80 en het bos in met Van Gogh.

 

Musea & exposities

Dichterbij de dichter

Maria Tesselschade (1594-1649), die haar opmerkelijke naam dankte aan het feit dat de koopvaardijschepen van haar vader voor de kust van Texel flinke verliezen hadden geleden, vergaarde roem als dichter, zangeres en glasgraveerster. Velen kennen haar als het stralende middelpunt van de getalenteerde vriendenkring rondom P.C. Hooft in het Muiderslot, die in de 19e eeuw bekend kwam te staan als de zgn. Muiderkring. Maar wie was deze vrouw eigenlijk, die zich als een gelijke voortbewoog tussen haar vele mannelijke Amsterdamse schrijversvrienden? (Denk: Vondel, Bredero, Huygens, Barlaeus e.v.a.) We weten bijvoorbeeld helemaal niet hoe ze eruit zag, deze telg uit een welgesteld gezin die het geluk had dat haar vader al zijn kinderen opvoedde in een artistiek en intellectueel milieu. Maar sinds een archeologische vondst in een winkelstraat in Alkmaar weten we wél wat meer over haar persoonlijke eigendommen, dankzij resten die zijn aangetroffen in een beerput op het perceel waar Tesselschade heeft gewoond. In samenwerking met Erfgoed Alkmaar organiseert het Stedelijk Museum Alkmaar een intieme tentoonstelling genaamd Dichter bij Maria Tesselschade, die aan de hand van o.a. fragmenten gegraveerd glas, een diamanten ring en een rijk bewerkt schoentje, een tastbaar beeld geeft van een bijzondere vrouw. Te zien t/m 29 oktober.

Meer info? Klik hier https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/nu-te-zien/tijdelijke-tentoonstellingen/maria-tesselschade.

SPORENVSMARAGD_POSTER

Historische treinreis

Een aanzienlijk deel van het huidige spoor in Indonesië is aangelegd in de tijd dat dit land nog Nederlands-Indië heette. Tussen 1864 en 1942 om precies te zijn, toen Nederlandse ingenieurs en architecten betrokken waren bij de aanleg van de rails en de stations. Immers, men raakte er in deze periode steeds meer van overtuigd dat goede spoorverbindingen de industrie en de export van de kolonie konden stimuleren en bovendien van militair-strategisch belang konden zijn. Omdat het op 10 augustus aanstaande exact 150 jaar geleden is dat de eerste trein in Indonesië een ritje maakte -tussen de havenstad Semarang en Tangoeng op Java- wijdt het Spoorwegmuseum in Utrecht nu een tentoonstelling aan deze mijlpaal. Sporen van Smaragd, te zien t/m 10 november, gaat in op de rijke historie van de Indonesische spoorwegen en toont een bijzondere collectie voorwerpen, modellen, posters, dienstregelingen, bouwtekeningen en foto’s.

Meer info? Klik hier https://www.spoorwegmuseum.nl/#!/tentoonstellingen/sporen-van-smaragd.

Mannen met een missie

In Kasteel Amerongen, te vinden in de Utrechtse Heuvelrug nabij het dorp Amerongen, kunnen bezoekers deze zomer gaan kijken naar Mannen met een Missie; een expositie die de vijf adellijke bewoners van het kasteel centraal stelt. Deze Heren van Amerongen -te weten (in de juiste volgorde) Goert van Reede, Godard Adriaan van Reede, Godard van Reede, Frederik Christiaan Reinhard van Reede en Godard, Graaf van Aldenburg Bentinck- beschouwden het als hun roeping om de eer en roem van hun illustere geslacht hoog te houden en door te geven aan volgende generaties. Aan de hand van hun turbulente geschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van hun missie en hun daden, die rijkelijk geïllustreerd wordt door een aantal bijzondere stukken; neem bijvoorbeeld het dodenmasker van Godard van Reede of het fraaie 18e-eeuwse ‘peer costume’ van Frederik Christiaan Reinhard, dat speciaal voor hem vervaardigd werd toen hij zitting nam in het Engelse Hogerhuis. Wat, een Heer uit Amerongen in het Engelse parlement? Jazeker. Hoe dat precies zit, daar kunt u nog t/m 1 oktober achter komen als u Mannen met een Missie bezoekt.

Meer info? Klik hier https://www.kasteelamerongen.nl/plan-je-bezoek/rondleidingen/mannen-met-een-missie.

jaren 80

Back tot the eighties

Ach, die jaren 80 toch. Weet u het nog? Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de val van de Berlijnse Muur, van Doe Maar tot Madonna en van de discman tot de Nintendo Game Boy: het was een memorabel decennium. De 80’s waren bewogen jaren die taalvernieuwers als Van Kooten en De Bie inspireerden tot termen als doemdenkers en positivo’s -en laat dat nou net de titel zijn van de nieuwste tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum, die een nostalgische trip down memory lane is. Herbeleef hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, mode & muziek, film & tv en sport. De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s is het volgende hoofdstuk in de reeks cultuurhistorische exposities in het museum in Den Bosch en sluit naadloos aan op succesvolle voorgangers als De Gruyter, Knus – gewoon de jaren 50 en Wauw – de jaren zeventig. Te zien t/m 15 oktober.

Meer info? Klik hier http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/tentoonstellingen-activiteiten/tentoonstellingen/jaren-80/.

In het bos

Afgelopen week opende in het Van Gogh Museum in Amsterdam de tentoonstelling Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos, waarin bosgezichten en landschappen van onze Vincent samen worden gebracht met die van Franse schilders als Théodore Rousseau en Camille Corot. Deze mannen trokken het bos van Fontainebleau in om het ongerepte landschap te schilderen; ze hadden een voorliefde voor het weergeven van bomen, begroeiing en het fascinerende spel van licht schaduw op het gebladerte en de grond. Ook Van Gogh trok er zo vaak mogelijk op uit om te werken in de vrije natuur, die hij op zó’n manier vast wilde leggen dat (ik citeer) ‘men er in ademen en rondwandelen kan -en het bosch ruikt’. Voor een frisse neus kunt u nog t/m 10 september terecht in het Van Gogh Museum. De getoonde werken zijn afkomstig uit de eigen collectie, aangevuld met stukken uit De Mesdag Collectie en enkele bijzondere bruiklenen.

Meer info? Klik hier https://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/van-gogh-rousseau-corot-in-het-bos.

Una_Poster-Blog

Film

Wat is er deze week nieuw in de bioscoop? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-Stel je voor: je bent ooit in de gevangenis beland omdat je het als 40-jarige man had aangelegd met een jong meisje. Een tiener nog. Inmiddels ben je weer vrij en heb je je leven weer min of meer op orde. Maar wie staat er dan op een dag op de stoep? Inderdaad: datzelfde meisje van toen, dat inmiddels een volwassen vrouw is geworden en de confrontatie met haar vroegere geliefde niet schuwt. Eerste gedachte: pijnlijk. Ongemakkelijk. En dat is precies hoe Una voelt, de debuutfilm van regisseur Benedict Andrews. Hij baseerde zijn film op een toneelstuk waarin hetzelfde onderwerp een rol speelt en het zijn hoofdrolspelers Rooney Mara (als de jonge vrouw Una) en Ben Mendelsohn (pedoseksueel Ray) die met hun verfrissende en onderhoudende acteerspel de film naar een hoger plan tillen. Aanrader!

-De nieuwste Planet of the Apes-film is met gemengde gevoelens ontvangen. De buitengewoon realistische apen stelen weer de show, maar de film van regisseur Matt Reeves (de derde in de reboot-trilogie die in 2011 van start ging met Rise of the Planet of the Apes) dreigt een tikje te ontsporen in zijn pogingen om serieus en diepzinnig te zijn. Toch is deze War for the Planet of the Apes -zeker voor degenen die de eerste twee delen hebben gezien- eigenlijk gewoon verplichte kost, want natúúrlijk willen we weten hoe het verder gaat met de intelligente aap Caesar (met de stem en motoriek van Andy Serkis), verreweg een van de meest fascinerende en overtuigende CGI-filmpersonages ooit. En menselijker dan de meeste mensen die in deze trilogie rondlopen. Zal hij in deze film, waarin de oorlog tussen mensen en apen in een post-apocalyptische wereld een hoogtepunt bereikt, zijn volk naar een veilige toekomst kunnen leiden?