Met deze week o.a. een Mongoolse veroveraar, een camera als wapen en een weerzien met Tony & Maria.

 

Musea & exposities

Paardencarrousel in de stad

De naam Adolf Leonard van Gendt (1835-1901) zal misschien niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar toch zullen velen zeker bekend zijn met de Amsterdamse creaties van deze Nederlandse architect. Denk aan het Koninklijk Concertgebouw, de Stadsschouwburg (met Jacobus Bernardus Springer) en het Centraal Station (met Cuypers). Maar ook één van de best bewaarde geheimen van de hoofdstad, te weten de Hollandsche Manege, is van zijn hand. Argeloze voorbijgangers zullen niet snel vermoeden dat achter de fraaie doch niet bijzonder opvallende entree in de Vondelstraat een heuse stadsmanege schuilgaat: de oudste rijschool van ons land, die inmiddels is uitgeroepen tot rijksmonument en tevens als ‘Levend Paardenmuseum’ door het leven gaat. Waar vroeger -sinds 1882- de gegoede burgerij en leden van het koninklijk huis de rijkunst beoefenden, daar zijn nu mensen van alle rangen & standen (en leeftijden) van harte welkom om een ritje te maken. Of om te genieten van de omgeving natuurlijk, want zowel het historische pand als de paarden zijn de moeite waard om eens te komen bekijken. Een perfect moment om dat te doen is wanneer de Vondelcarrousel optreedt; een enthousiaste groep vrijwilligers die de traditie voor amazones, namelijk het rijden op dameszadel, in ere houdt. Onder muzikale begeleiding laat de Vondelcarrousel één a twee keer per maand tijdens een show haar fraaie manoeuvres zien -en de eerstvolgende datum waarop ze dat doen is zondag 9 juli om 13.30. Absolute aanrader!

Meer info? Klik hier http://levendpaardenmuseum.nl/zien-en-doen/.

khan

Veroveraar in het zadel

Over paarden gesproken: nog bijna de hele zomer (t/m 27 augustus) kunt u in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg naar de tentoonstelling Genghis Khan, wereldveroveraar te paard. Deze gaat nader in op het leven, de krijgsmacht en de militaire innovaties van de heerser en veroveraar Genghis Khan (1162-1227), die de Mongoolse stammen wist te verenigen en uiteindelijk -in termen van oppervlakte- het grootste imperium uit de wereldgeschiedenis stichtte. En dat deed de beste man dus blijkbaar allemaal terwijl hij op een paard zat, getuige de titel van de expositie. Te zien zijn zeldzame topstukken en schatten uit Mongolië die nooit eerder hun thuisland verlieten en waarvan de meeste ruim 800 jaar oud zijn. Denk aan fluitende pijlen, fraaie sieraden, zijden kleding en niet te vergeten het onvermijdelijk topstuk: een gouden zadel. Dat was natuurlijk te verwachten.

Meer info? Klik hier https://www.nmm.nl/over-het-nmm/nieuws/genghis-khan/.

Ode aan de verzamelaar

We gaan van een veroveraar naar een verzamelaar, al zou je in zekere zin een veroveraar ook best een soort verzamelaar kunnen noemen… Maar goed, we hebben het hier niet over landjepik maar over kunst -en wát voor kunst! De Amsterdamse poelier en autohandelaar Wim Selderbeek (1884-1963) verzamelde tijdens zijn leven werken van o.a. Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder en Kees Maks; een waardevolle collectie die door het Stedelijk Museum Alkmaar (tijdelijk) is gereconstrueerd, met als doel om de (top)werken uit de verzameling van Selderbeek weer even in het zonnetje te zetten. Dankzij het grote aantal schilderijen dat uit particuliere collecties is opgedoken zijn vele onbekende meesterwerken nog t/m 20 augustus te zien in de tentoonstelling Sluijters, Gestel, Kelder. De passie van verzamelaar Wim Selderbeek.

Meer info? Klik hier https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/nu-te-zien/tijdelijke-tentoonstellingen/tentoonstelling-selderbeek.

Gordon-Parks-Courtesy-of-Foam

Artistiek wapen

Fotografiemuseum Foam in Amsterdam presenteert het eerste grote retrospectief van de Amerikaanse pionier Gordon Parks (1912-2006) in Nederland. Deze legendarische fotograaf/schrijver/regisseur/componist (ja, hij was van vele markten thuis), die zijn camera omschreef als zijn ‘weapon of choice’, gebruikte dit wapen voornamelijk in de strijd tegen onderdrukking, racisme, geweld en ongelijkheid. Als zwarte man ondervond hij de nadelen van zijn huidskleur aan den lijve en ontpopte hij zich tot een belangrijke voorvechter in de strijd voor gelijke rechten voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Hij behandelde thema’s als armoede en marginalisering en werd vooral bekend dankzij zijn iconische portretten van legendes als Martin Luther King en zijn foto-essays voor het toonaangevende Life Magazine. In de tentoonstelling Gordon Parks – I Am You. Selected Works 1942-1978 worden de 120 werken uit de collectie van The Gordon Parks Foundation gepresenteerd, waaronder vintage prints, contact sheets, magazines en filmfragmenten. Te zien t/m 6 september.

Meer info? Klik hier https://www.foam.org/nl/museum/programma/gordon-parks.

 

Film

Deze week even geen reguliere bioscoopfilms maar aandacht voor twee bijzondere filmprojecten.

Ondergrondse avonturen

Daal af in werelden waar geen licht, geen lucht en geen ruimte voor vergissingen is. In de grootbeeldfilm Amazing Caves, vanaf dinsdag 4 juli te zien in het Haagse koepeltheater Omniversum, volgen we het duo Hazel Barton en Nancy Aulenbach op hun avontuurlijke ontdekkingsreis door diverse grotten in canyons, gletsjers en onder de regenwouden van Mexico, die op het 840 vierkante meter grote scherm van het Omniversum levensecht binnenkomen bij de toeschouwer. Op deze onherbergzame, verlaten en vaak vijandige plekken zoekt microbioloog Barton naar het geheim van miniscule organismes die er duizenden jaren onder extreme omstandigheden wisten te overleven. Wie weet komt ze zo op het spoor van nieuwe medicijnen of antibiotica! Maar ja, daar moet je dus diep voor gaan -héél diep, getuige de deze spectaculair in beeld gebrachte (door regisseur Stephen Judson, van o.a. The Alps en Everest) reis naar de mooiste ondergrondse landschappen op aarde.

Meer info? Klik hier https://www.omniversum.nl/films/amazing-caves/.

West_Side_Story_poster

Muzikale klassieker

Wie kan ze niet meezingen, de liedjes uit de musical West Side Story (1957); evergreens als America, Tonight, Maria en I Feel Pretty zijn slechts enkele voorbeelden, maar wie álle songs van Leonard Bernsteins meesterwerk nog eens wil horen die kan zich op maandag 10 juli melden op het Vrijthof in Maastricht, waar dan op een groot scherm de verfilming uit 1961 vertoond zal worden. Fijn extraatje: de muziek zal live worden uitgevoerd door maar liefst 100 musici van de Philharmonie Zuidnederland in het grootse decor van André Rieu. West Side Story – Film with live Orchestra is al opgevoerd in enkele van de grootse concertzalen ter wereld (denk aan Carnegie Hall en de Royal Albert Hall), dus hoe leuk is het dat nu Maastricht aan de beurt is? Hier zal dit internationale evenement bovendien voor het eerst in de open lucht plaatsvinden, dus hopelijk werkt het weer een beetje mee!

Meer info? Klik hier http://www.theateraanhetvrijthof.nl/voorstellingen/2017/07/west-side-story-film-live-orchestra/.