Met deze week o.a. drie koningen op één avond, romantiek in het noorden en een vierdimensionale ervaring in de bioscoop.

Theater

Over leiderschap

‘Onrustig ligt het hoofd dat met de kroon getooid is’, schreef William Shakespeare (1564-1616). En hoe waar zijn deze woorden; zeker in de tijden van weleer, toen koningen nog leiders waren die beslissingen moesten nemen over leven en dood. In de veelgeprezen productie Kings of war van Toneelgroep Amsterdam -eindelijk weer te zien in ons land!-  zijn Shakespeares koningsdrama’s Henry V, Henry VI en Richard III radicaal bewerkt en samengevoegd tot één explosieve voorstelling over leiderschap. Duidelijk wordt hoe drie compleet verschillende heersers handelen in tijden van crisis en oorlog. Zo is daar het weloverwogen aanvoerderschap van Henry V in de oorlog tegen Frankrijk, het moreel verantwoorde maar stuurloze optreden van zijn zoon Henry VI en tenslotte de gewetenloze greep naar de macht van de ‘schurk’ Richard III. Met Kings of War, een theaterstuk met een grote bezetting en live muziek, creëerde regisseur Ivo van Hove een indrukwekkend drieluik over verantwoordelijkheid en machtsmisbruik en de soms vage grens tussen beide. Te zien van 15 t/m 22 december in de Stadsschouwburg Amsterdam, met in de hoofdrollen Ramsey Nasr (Henry V), Eelco Smits (Henry VI) en Hans Kesting (Richard III), die voor zijn rol werd beloond met een Louis d’Or.

Meer info? Klik hier https://tga.nl/voorstellingen/kings-of-war.

romantiek

Musea & exposities

Romantisch noorden

Na de Verlichting, waarin alles om de rede draaide, legde de Romantiek aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw de nadruk op de verbeelding en de emotie; het leverde prachtige kunstwerken op, die tot op de dag van vandaag op veel belangstelling kunnen rekenen. Het Groninger Museum presenteert sinds dit weekend de eerste internationale overzichtstentoonstelling van landschapsschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa, waar de bezoeker kan genieten van dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en uitbarstende vulkanen, maar ook kan wegdromen bij serene en verstilde maannachten waar de eenzame passant tot rust komt. U ziet het: de Romantiek is van alle markten (lees: gemoedstoestanden) thuis. De expositie ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ maakt duidelijk hoe belangrijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten, zoals J.M.W. Turner (Engeland), Caspar David Friedrich (Duitsland) en Johan Christian Dahl (Noorwegen). Nog te zien t/m 6 mei 2018.

Show & spektakel

Muis op schaatsen

Altijd een leuk uitje voor het hele gezin in deze tijd van het jaar: de rondreizende ijsshow Disney on Ice van Feld Entertainment, die van 13 t/m 30 december weer neerstrijkt in ons land en in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam te zien zal zijn. Het thema is deze keer Betoverende Werelden, maar ja, zo’n algemene titel kun je natuurlijk in feite op al hun shows plakken –het zijn immers altijd betoverende werelden waar Disney de toeschouwers mee naartoe neemt. Anno 2017 komen De Kleine Zeemeermin, Cars, Toy Story en -uiteraard- Frozen aan bod op de ijsvloer, wat betekent dat deze filmklassiekers van oom Walt een ijskoude make-over krijgen en in verkorte versie verteld zullen worden. Uw presentatoren zijn zoals altijd Mickey, Minnie, Donald en Goofy. De show is geheel Nederlandstalig, dus ook geschikt voor de allerkleinsten die geen genoeg kunnen krijgen van de Disney magie.

Meer info? Klik hier https://www.disneyonice.com/nl/nl-nl/betoverende-werelden.

4dx

Film

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

Hobbelend door het universum hier ver vandaan

-De fans kijken er al reikhalzend naar uit: het volgende hoofdstuk in de Star Wars-saga, dat de titel The Last Jedi heeft gekregen. Vanaf 13 december kunnen we het gaan beleven in de bioscoop. En als ik zeg beleven, dan meen ik dat vrij letterlijk; Pathé introduceert namelijk deze week in twee geselecteerde bioscopen -Pathé De Munt in Amsterdam en Pathé De Kuip in Rotterdam- het fenomeen 4DX. Wat dat is? Ik citeer: ‘een revolutionaire bioscoopervaring waarbij je de film echt beleeft in plaats van alleen maar bekijkt’. Een soort overtreffende trap van 3D dus (u weet wel, met dat brilletje), waarbij allerlei special effects worden ingezet om een compleet andere filmervaring te creëren. De speciale 4DX-zalen komen met 20 effecten die synchroon lopen met de film; denk aan bewegende stoelen (o.a. op en neer, heen en weer), weersimulaties (o.a. water, mist en wind) en de verspreiding van heuse geuren. U kent het misschien uit pretparken, waar sommige attracties al uitgerust zijn met een soortgelijke ervaring. Maar ja, wat leuk is voor tien minuten, blijft dat ook zo’n slordige 2 à drie uur fijn? Want dat is toch wel de gemiddelde lengte van een film tegenwoordig.

Wel, het antwoord op deze vraag kan ik u helaas niet geven; op de avond van de perspresentatie liet de 4DX-installatie het namelijk een beetje afweten, waardoor ik alleen een paar trailers heb kunnen zien met (bijna) alle genoemde effecten. Dat was best geinig, maar persoonlijk vind ik al dat gehobbel en heen en weer geschud niet echt bevorderlijk voor de ultieme filmervaring. Sterker nog, ik vond het behoorlijk afleidend. En al is het bij een film van 2,5 uur natuurlijk niet zo dat je non-stop op je stoel zit te shaken, toch denk ik dat 4DX vooral interessant is als leuke gimmick. Je probeert het een keertje, maar voor de échte filmervaring wil je toch lekker comfortabel en rustig in je stoel zitten, met alle aandacht voor wat zich afspeelt op het witte doek. Want zeg nou zelf: een goed verhaal heeft al die fratsen echt niet nodig. Een matige spektakelfilm daarentegen zal misschien gered kunnen worden door 4DX, al denk ik niet dat Star Wars: The Last Jedi -die vanaf donderdag te zien zal zijn in de betreffende zalen in Amsterdam en Rotterdam- in die categorie zal vallen… Maar goed, het publiek zal de weg naar 4DX ongetwijfeld wel weten te vinden, al is het maar om het een keertje aan den lijve ondervonden te hebben. Tip voor de échte filmliefhebber: koop een kaartje voor de zaal met Dolby Cinema, ook in Pathé De Munt en Pathé De Kuip. Dolby Cinema, met Dolby Vision en Dolby Atmos, is een premium bioscoopaanbod voor bezoekers dat spectaculaire beeld- en geluidstechnologie combineert met inspirerend design. Absoluut een genot voor oog en oor!

paddington 2

-Tenslotte nog even uw aandacht voor wat absoluut de mooiste en hartverwarmendste film van deze winter is: Paddington 2, het vervolg op het bioscoopsucces Paddington uit 2014. Hoewel sequels over het algemeen nooit heel goed uitpakken, bewijst deze film (samen met een paar andere uitzonderingen) dat het ook anders kan. Helaas heeft de geestelijk vader van beertje Paddington het allemaal niet meer mee mogen maken: Michael Bond overleed afgelopen zomer. Maar hij zou ongetwijfeld blij zijn geweest met dit tweede bioscoopavontuur van zijn creatie, waarin de even onhandige als ontwapenende Paddington -die nog immer bij zijn adoptiefamilie woont in een soort fantasieversie van de stad Londen- allerlei baantjes uitprobeert om genoeg geld te verdienen om een bijzonder prentenboek te kunnen kopen voor zijn tante Lucy in Peru. Het is de aanleiding voor een heerlijke film vol humor, slapstick en ongebreideld optimisme. Ook fijn: de geweldige bijrol van Hugh Grant als de vileine buurman Phoenix Buchanan, die óók uit is op het boek dat Paddington aan wil schaffen.