Met deze week o.a. de Amerikaanse droom in Drenthe (en Duitsland), Nederlanders in Parijs en een verlicht festival in Amsterdam.

Musea & exposities

Van Assen tot Emden

Sinds deze week presenteren het Drents Museum te Assen en Kunsthalle Emden (Duitsland) de internationale dubbeltentoonstelling The American Dream – Amerikaans realisme 1945-2017,  oftewel een spectaculair overzicht van Amerikaans realisme met werken van kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Alice Neel, Alex Katz, Andrew Wyeth en Chuck Close. Zij voeren de bezoeker mee langs de kunst, cultuur en geschiedenis van de Verenigde Staten van na de Tweede Wereldoorlog. De expositie is een absolute primeur, want het is de eerste keer dat zo’n uitgebreid overzicht van naoorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa te zien is. Ruim 200 werken van Amerikaanse kunstenaars worden getoond, verdeeld over twee musea; het Drents Museum richt zich op de periode 1945-1965 en in Kunsthalle Emden zijn werken te zien van 1965 tot heden. Tevens laten beide musea een verbindende selectie zien van een aantal stukken uit de periode die tegelijkertijd in net partnermuseum loopt -handig, want zo hoef je niet per se de grens over als je daar geen zin in hebt, maar krijg je tóch een redelijk compleet plaatje voorgeschoteld. Nog te zien t/m 27 mei 2018.

Meer info? Voor Assen klik hier https://drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/american-dream en voor Emden klik hier http://kunsthalle-emden.de/theamericandream/.

nederlanders in parijs

Parijsgangers

Dat Parijs in de 19e eeuw een grote aantrekkingskracht uitoefende op kunstenaars, dat is vast geen nieuws. Velen trokken naar deze plek waar het allemaal gebeurde; zo ook Nederlandse schilders, die in Parijs aangekomen kennis maakten met een enorme diversiteit aan kunst, stijlen en opvattingen. Maar dat de ongekende populariteit van de Franse hoofdstad voor een zeer interessante artistieke uitwisseling zorgde, dat is algemeen wat minder bekend. Vandaar de tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789-1914 in het Amsterdamse Van Gogh Museum, die duidelijk maakt dat onze artistieke landgenoten -mensen zoals Johan Barthold Jongkind, George Hendrik Breitner, Kees van Dongen en (uiteraard) Vincent van Gogh- niet alleen veelal weer huiswaarts keerden met nieuwe (Franse) inzichten, maar tevens hun eigen unieke stempel drukten op de Parijse kunstenaarsscene. De expositie, nog te zien t/m 7 januari, werpt aan de hand van de werken van acht toonaangevende Nederlandse kunstenaars nieuw licht op de smeltkroes die het 19e-eeuwse Parijs was en waar de basis werd gelegd voor kunst die met recht internationaal kon worden genoemd.

Meer info? Klik hier https://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/nederlanders-in-parijs.

Dat kan ook anders

Met de tentoonstelling Change the System wil Museum Boijmans Van Beuningen bezoekers inspireren om door de ogen van creatieve denkers te kijken naar maatschappelijke thema’s. Immers, zo menen de makers, creativiteit is een krachtig middel om de grote vragen van het moment aan te gaan –en wie weet, misschien lukt het ook nog wel om daadwerkelijk iets te veranderen. Aan de initiatiefnemers zal het niet liggen! De expositie, die is verspreid over acht zalen, toont werk van zo’n 50 (inter)nationale ontwerpers en kunstenaars die oplossingen menen te hebben voor diverse mondiale bedreigingen; denk aan zaken als vervuiling, conflicten, een tekort aan grondstoffen en politieke spanningen. Change the System geeft zo een indrukwekkend beeld van de veranderkracht van hedendaags design: in kleine stappen of juist met een groot gebaar maken we zo de zee weer schoon van plastic, bouwen we een wereld zonder kunststof of zetten we grafisch design in om het maatschappelijk debat helder en scherper te krijgen. Nog t/m 14 januari te zien in Rotterdam.

Meer info? Klik hier https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/change-the-system.

boheme

Theater

Italiaanse tranentrekker

Net als in 2014 brengt De Nationale Opera in de feestelijke decembermaand de publiekstrekker La bohème op de planken, in dezelfde enscenering van regisseur Benedict Andrews die drie jaar geleden zulke hoge ogen gooide. Succes gegarandeerd dus. En dat terwijl de opera van Giacomo Puccini 1858-1924) bij de wereldpremière in 1896 door de recensenten de grond in werd geboord… Maar het ontroerende liefdesverhaal en de wonderschone muziek van de componist zorgden ervoor dat La bohème uitgroeide tot een van ’s werelds meest geliefde en meest uitgevoerde opera’s, die van 1 t/m 29 december ongetwijfeld velen weer naar hun zakdoek zal laten grijpen in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Want ja, dat de relatie tussen de dichter Rodolfo en het naaistertje Mimi -die op een koude kerstavond in Parijs verliefd op elkaar worden- geen happy end beschoren is, dat mag toch algemeen bekend zijn. Tegenover dit tragische paar staat echter het eeuwig kibbelende koppel Marcello en Musetta, wat voor een meesterlijke balans tussen komedie en tragedie zorgt. Mimi en Rodolfo worden gezongen door Eleonora Buratto en Sergey Romanovsky, die zijn DNO-debuut maakt. Muzikale begeleiding komt van Het Residentie Orkest, met de jonge Italiaanse dirigent Andrea Battistoni aan het hoofd.

Meer info? Klik hier http://www.operaballet.nl/nl/opera/2017-2018/voorstelling/la-boheme?gclid=EAIaIQobChMIoInn0fHU1wIViT4bCh3VBQRiEAAYASAAEgJVv_D_BwE.

Festival

En toen was er licht

In de Amsterdamse grachten, om precies te zijn. Want van 30 november t/m 21 januari barst het Amsterdam Light Festival weer los, dat ervoor zorgt dat onze hoofdstad in de koude en donkere maanden extra sfeervol oogt na zonsondergang. Kunstwerken en installaties van hedendaagse kunstenaars, designers en architecten verlichten dan namelijk de binnenstad, op en rond de grachten. Het overkoepelende thema van de editie van 2017-2018 (de zesde alweer!) is ‘Existential’. De kunstwerken laten zien waar de essentiële elementen van het licht de basisbehoeften en dromen van de mens ontmoeten. Het is een thema waarmee wordt teruggegaan naar de aardse benadering van licht, maar wie daar verder geen boodschap aan heeft die kan natuurlijk ook gewoon genieten van een prachtige lichtshow die Amsterdam voor korte tijd in een ‘openlichtmuseum’ verandert. Tip: boek een rondvaart, want vanaf het water beleeft u het festival op z’n mooist. En dan zit u er tenminste ook nog warmpjes bij.

Meer info? Klik hier https://amsterdamlightfestival.com/.