Met deze week o.a. een hoop mystiek in het museum, culinair genieten op een forteiland en de zoektocht naar een toekomstige draagmoeder.

Musea & exposities

Meesterlijke dromer

Paul Delvaux (1897-1994) is een van de belangrijkste schilders uit de Belgische kunstgeschiedenis. Hij staat bekend om zijn karakteristieke en mysterieuze beeldtaal, waarin allerlei elementen uit diverse kunststromingen -o.a. het expressionisme, symbolisme en surrealisme- schijnbaar moeiteloos zijn verenigd. De Kunsthal te Rotterdam komt nu met een grote tentoonstelling van zijn werk;  Paul Delvaux. Meester van de droom is een eerbetoon aan de Vlaamse meester, dat de rijkdom van zijn intens poëtische oeuvre belicht. Aan de hand van zo’n negentig werken, waaronder schilderijen, tekeningen en aquarellen, wordt de bezoeker nog t/m 25 februari 2018 ondergedompeld in de raadselachtige wereld van de kunstenaar. Zijn belangrijkste thema’s: het vrouwelijk lichaam, dromen, het mysterie, reizen en eenzaamheid –allemaal onderwerpen waar Delvaux bovenmatig in was geïnteresseerd. Hoe zich dat allemaal vertaalde naar het canvas, dat is eigenlijk met geen pen te omschrijven… Gaat dat zien dus!

Meer info? Klik hier https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/paul-delvaux/.

Romantische bohémien

Nog meer mysterieuze scènes komen we tegen in het Rijksmuseum, waar momenteel een andere kunstenaar met een rijke fantasie centraal staat: we hebben het dan over Matthijs Maris (1839-1917), de Nederlandse kunstschilder -geboren te Den Haag- die bekendheid verwierf met zijn sprookjesachtige figuren en wonderlijke landschappen. Als middelste van de bekende kunstenaars broers Maris (Jacob en Willem, beroemde schilders van de Haagse School) werkte Matthijs voornamelijk in Parijs en Londen, waar zijn excentrieke levensstijl en eigenzinnige schilderijen een grote inspiratiebron vormden voor jonge collega’s –waaronder ene Vincent van Gogh. Wat Vincent echter nooit mee zou maken, dat overkwam Matthijs wél: tijdens zijn leven was zijn werk internationaal geliefd en zijn schilderijen gingen voor recordbedragen over de toonbank. Dat had overigens weinig invloed op de romantische bohémien Maris, die een eenvoudig en teruggetrokken kluizenaarsleven leidde in zijn atelier. De tijdelijke expositie, simpelweg Matthijs Maris genaamd, is de eerste overzichtstentoonstelling sinds 40 jaar (!) die het Rijksmuseum aan de beste man wijdt; nog t/m 7 januari zijn 75 schilderijen, tekeningen en etsen te zien, waarmee een compleet beeld van zijn oeuvre wordt getoond.

Meer info? Klik hier https://www.rijksmuseum.nl/nl/matthijs-maris.

winterlicht

Verlicht Pampus

Pampus, het forteiland in het IJmeer dat ooit is aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is niet alleen in de zomer leuk om te bezoeken; ook hartje winter wordt u uitgenodigd om fort en eiland te ontdekken. Dit uitje heeft de feeërieke naam Winterlicht gekregen (in navolging van het succesvolle Zomerlicht) en laat zich het best omschrijven als een culinair avontuur in het hart van het IJmeer. Men vaart vanaf IJburg, Muiden of Almere over de woeste golven naar het Forteiland en wordt daar verwelkomd met een appetijtelijk aperitiefje, waarna een rondje over het eiland op het programma staat -maar niet zomaar een rondje, want al wandelend door de lange en mooi uitgelichte gangen zullen de bezoekers ontdekken dat er overal culinaire verrassingen op ze staan te wachten. Dat wordt dus niet alleen proeven van de historie op deze unieke plek, maar ook van bijzonder winterbier en winterse gerechten die bereid zijn met speciale ingrediënten van binnen de Stelling van Amsterdam. Wel even van tevoren reserveren!

Meer info? Klik hier https://www.pampus.nl/winterlicht/.

Theater

Springplank doet Schubert

Wat de Junior Company is voor Het Nationale Ballet, dat is NDT 2 voor Nederlands Dans Theater; een tweede gezelschap voor jong talent, dat dient als springplank voor het grote gezelschap NDT 1. Het bestaat al sinds 1978 en presenteert een gevarieerd repertoire van choreografieën door zowel gevestigde als opkomende choreografen. De nieuwste productie, die gisteravond in première is gegaan in het Zuiderstrandtheater te Den Haag, heet Schubert. Zoals de titel al doet vermoeden staat de muziek van de Oostenrijkse componist Franz Schubert (1797-1828) centraal in deze voorstelling, die nog t/m 22 december door het land zal reizen. Op het programma staan de volgende stukken: Wir sagen uns Dunkles (wereldpremière) van Marco Goecke, One on One van Johan Inger (op de muziek van Schuberts Impromtus en de 21e Sonata) en Cacti van Alexander Ekman, waarvoor een nieuw arrangement is gemaakt van Der Tod und das Mädchen; eentje waarin de dansers de instrumenten van het orkest vormen… Ook zien? Check dan snel wanneer ze bij u in de buurt zijn.

Meer info? Klik hier https://www.ndt.nl/nl/tickets/schubert.html.

carryme

Draagmoeder gezocht

Firma MES denkt dat er meer te zien is. Met die invalshoek maakt het huisgezelschap van Theater aan het Spui (Den Haag) sinds 2009 theater en organiseren ze evenementen; immer met kritisch optimisme, een persoonlijke invalshoek, humor en actuele thema’s. Niemand minder dan auteur Hanna Bervoets schreef de toneeltekst van het nieuwste project, CarryMe genaamd, dat wordt gepresenteerd als een sciencefiction thriller verpakt als huiskamerdrama. Het verhaal speelt zich af in Nederland in de nabije toekomst, waar vrouwen steeds meer werken en ook steeds vaker topfuncties bekleden. Kortom, koren op de molen van mevrouw Neelie Kroes! Maarrr… wijlen Johan Cruijff zei het al: ieder voordeel heb zijn nadeel. Of was het nou andersom? In elk geval, het gevolg van al deze vrouwelijke ambitie is dat de geboortecijfers als een malle dalen. Tja, een dame aan de top heeft geen tijd meer om te baren. Het succesvolle koppel Maarten en Eline besluit daarom om via CarryMe, een soort Airbnb voor draagmoeders, ene Didi in huis te nemen -zij zal het zo gewenste kind ter wereld moeten gaan brengen. Maar wie is ze eigenlijk? En bij wie komt ze terecht? CarryMe is scifi-theater over de invloed van technologie op menselijke relaties en onze behoefte aan zorg en intimiteit in tijden van eindeloze keuzemogelijkheden. Nog t/m 9 februari is de voorstelling op tournee en zal in diverse theaters te zien zijn.

Meer info? Klik hier http://www.firmames.nl/projecten/carryme/.

Beurs

Handgemaakt

Dol op sieraden en graag zoiets moois eens van de kunstenaar zelf kopen? Dan is het misschien een idee om de SIERAAD Art Fair (SAF) eens te bezoeken. De 16e editie van deze internationale beurs vindt van 9 t/m 12 november plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam en zal ook deze keer weer worden opgeluisterd door speciale events en spraakmakende presentaties. SAF is het enige platform in ons land waar (inter)nationale professionele hedendaagse sieraadvormgevers hun handgemaakte werk direct zelf aan de man kunnen brengen en de beurs staat bovendien garant voor een aanbod van de meest veelzijdige en verrassende vormen van sieraadkunst, dus wie op zoek is naar een uniek sieraad -en graag het verhaal erachter hoort- die weet waar hij moet zijn de komende week.

Meer info? Klik hier https://www.sieraadartfair.com/nl/.