Met deze week o.a. het dak op in Rotterdam, sociaal bewogen kunstenaars en twee totaal verschillende broers.

Evenement

On top of the world

Aanstaande weekend -op 9, 10 en 11 juni- kunnen we weer het dak op in Rotterdam, waar dit jaar maar liefst 17 Open Daken te bezoeken zijn tijdens de inmiddels welbekende Rotterdamse Dakendagen. Let wel, de daken zijn alleen op zaterdag en zondag opengesteld. Op vrijdagavond kunnen mensen die niet kunnen wachten al wel terecht bij Parking Westblaak (dé hangout van de Dakendagen) en een aantal zgn. Specials, zoals optredens, etentjes en andere activiteiten. Dus, altijd al willen weten hoe Rotterdam er uitziet als je op het dak staat van -ik zeg maar wat- Las Palmas, de Laurenskerk, het Witte Huis, de Kunsthal of Station Hofplein? Koop dan online je Dakpas en ga genieten van het uitzicht!

Meer info? Klik hier.


Lezen

Joodse geschiedenis 

Bij de woorden ‘joden’ en ‘Nederland’ zullen velen aan de Holocaust denken, zeker zo vlak na de meimaand, maar het onlangs verschenen uitvoerige standaardwerk Geschiedenis van de joden in Nederland -onder redactie van Hans Blom, Hetty Berg, Bart Wallet en David Wertheim- gaat natuurlijk veel verder terug dan de Tweede wereldoorlog. Immers, al sinds de middeleeuwen zijn er joden in ons land en zij kennen een bijzondere en eigen geschiedenis: van de Sefardische rijkdom en het baanbrekende denken van Spinoza tot aan de armoede van de Amsterdamse jodenbuurt, de verschrikkingen van de jodenvervolgingen door de Duitse bezetter en het naoorlogse joodse leven dat zich weer een plaats in de Nederlandse samenleving heeft verworven. Het boek vertelt het hele verhaal; soms aangrijpend en soms gruwelijk, maar immer fascinerend. Een onmisbaar werk voor iedereen die meer wil weten over de relatie tussen Nederland en zijn joden!

joden nederland

Meer info? Klik hier. 


Musea & exposities

Kunstenaars op de barricaden

Vooruit, nog maar weer eentje in het kader van het ‘Mondriaan tot Dutch Design’-jaar, waarin we het 100-jarige jubileum van kunststroming De Stijl vieren. Deze keer gaan we naar Museum Helmond, waar momenteel de tentoonstelling Werk voor een betere wereld te zien zal zijn. Hierin draait het om de kunst van Stijlgenoten als Peter Alma, Bart van der Leck, Lou Loeber en Johan van Hell, die in hun werk opkwamen voor de arbeider. Geen overbodige luxe, want die had het toen behoorlijk zwaar; weinig rechten, lage lonen, zwaar werk en lange werkdagen -u kent de gruwelverhalen vast wel. De kunstenaars waren begaan met hun lot en leverden met hun creaties een bijdrage aan de sociale strijd. Neem Alma’s houtsnede 8 Uur, dat een krachtige strijdkreet is voor de rechten van werknemers, of Toekomst 14 van Van Hell, dat een olieverkoper laat zien die met zijn waar in wit, zwart, blauw en geel door de ijzige kou moet. De expositie is nog te zien t/m 27 augustus.

Meer info? Klik hier. 

Festival

Lang zal FOAM leven!

Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) organiseert op 9, 10 en 11 juni het festival Foam Fusion ter ere van het 15-jarig bestaan van de culturele instelling. Het hele weekend zal het gebouw aan de Keizersgracht in het teken staan van onderzoeken, presenteren en experimenteren met verschillende vormen van samenwerking (Collaborate!), dat hét thema is van dit jubileum. Drie festivaldagen lang is Foam de ontmoetingsplek bij uitstek voor fotografieliefhebbers, met een gevarieerd programma bomvol bijdragen van kunstenaars en sprekers uit binnen- en buitenland. Denk aan presentaties, performances, discussies, lezingen en workshops. Ook kunnen de verschillende exposities in het museum natuurlijk worden bezocht. Te zien zijn dan Foam X African Artists’ Foundation en Collectivism – Collectives and their quest for value.

Meer info? Klik hier.

Podiumkunsten op z’n best

Het Holland Festival, oftewel het grootste internationale podiumkunstenfestival van ons land, laat elk jaar in juni op diverse locaties in de hoofdstad alle disciplines binnen de podiumkunsten de revue passeren: denk aan theater, muziek en dans, maar ook aan interdisciplinaire vormen die aansluiting zoeken bij andere genres, zoals beeldende kunst, digitale kunst en film. Ook dit jaar (van 3 t/m 25 juni) kunnen bezoekers weer een interessant en spraakmakend aanbod verwachten (Cate Blanchett die in de filminstallatie Manifesto in de huid kruipt van 13 verschillende personages!), maar ook aan de thuisblijvers is deze keer gedacht. Ter ere van de zeventigste editie van het festijn wordt namelijk online het complete voorstellingsarchief ontsloten, dat alle (!) concerten en voorstellingen bevat die de afgelopen 70 jaar op (en door) het Holland Festival zijn vertoond. Dus kunt u er dit jaar niet bij zijn, dan valt er op de website in ieder geval nog genoeg te genieten.

holland festival

Meer info? Klik hier. 


Creatieve zuiderburen

Wat je van ver haalt schijnt lekker te zijn, maar als we het iets dichter bij huis houden dan valt er ook nog veel moois te ontdekken. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Belgische cinema, die veelal rauw & gedurfd is en die streken als Vlaanderen en Wallonië voor de verandering eens verbindt in plaats van verdeelt. Het Louis Hartlooper Complex in Utrecht organiseert elk jaar het Belgisch Film Festival, een vierdaags festival dat de rijke en productieve filmtraditie van onze zuiderburen het podium biedt dat het in ons land zeker verdient. De organisatoren brengen de bezoekers van 8 t/m 11 juni in aanraking met verrassende lange en korte films en televisieseries, dus ga lekker zitten, neem een overheerlijk Belgisch biertje en geniet van het aanbod!

Meer info? Klik hier. 


Film

Wat is er deze week nieuw in de bioscoop? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-Na de aandacht voor de Belgische cinema sluiten we af met een Nederlandse film, namelijk het speelfilmdebuut van regisseur Bram Schouw dat de eenvoudige doch veelzeggende titel Broers heeft gekregen. Na de korte film Sevilla (2012), waarin twee broers met een meisje onderweg zijn naar Spanje, gaan we in Broers wederom de weg op wanneer de rustige Lukas (Jonas Smulders) besluit om zijn meer avontuurlijk ingestelde broer Lukas (Niels Gomperts) achterna te reizen naar Frankrijk. Lukas kijkt immers op naar zijn stoere broer die alles doet wat hij niet durft, maar de vraag is natuurlijk of het wel zo verstandig is om hem in alles te willen evenaren… Moet die knul niet gewoon zijn eigen weg gaan? Broers is een film over twee tegenpolen, over familiebanden en over de aantrekkingskracht van een ogenschijnlijk onbezorgde ‘pluk de dag’-levensstijl . Een sfeervol regiedebuut dat naar meer smaakt!