Met deze week o.a. een hunk op een meisjeskostschool, religieuze muziek in Maastricht en een expo waar de vonken vanaf springen.

Film

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-Sofia Coppola (inderdaad, de dochter van) kreeg ooit felle kritiek op haar acteerprestaties in The Godfather Part III, maar gelukkig bleken haar talenten elders te liggen: ze timmert inmiddels al behoorlijk wat jaartjes succesvol aan de weg als regisseur (o.a. Lost in Translation, Marie Antoinette). Haar meest recente wapenfeit is The Beguiled, een verfilming van een roman van Thomas P. Cullinan uit 1966. Die heette weliswaar A Painted Devil, maar werd in 1971 al eens eerder verfilmd door Don Siegel (met Clint Eastwood in de hoofdrol) en kreeg toen de titel The Beguiled -misschien dat Sofia daarom ook voor deze naam is gegaan. Voor het verhaal gaan we terug in de tijd, naar de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze is het derde jaar in gegaan en het is maar een dooie boel in de zuidelijke, afgelegen kostschool voor meisjes die gerund wordt door Miss Martha Farnsworth (Nicole Kidman); er zijn nog maar vijf leerlingen over en één lerares (Kirsten Dunst). Ver weg van de oorlog leiden zij een rustig leventje. Maar dan verschijnt de gewonde -noordelijke!- soldaat John McBurney (Colin Farrell) ten tonele, die liefdevol wordt opgevangen door de dames die duidelijk snakken naar een beetje mannelijke aandacht… De aanwezigheid van John zorgt voor een broeierig klimaat waarin onderlinge spanningen ontstaan, maar anders dan Don Siegel legt Coppola de focus op de vrouwelijke invalshoek. Een intrigerend drama dat bol staat van de uitstekende acteerprestaties!

-Zeg ‘enge clown’ en velen zullen direct aan hem denken. Nee, ik heb het hier niet over Bassie maar over Pennywise, die engerd uit Stephen Kings bestseller IT. Net als bij The Beguiled draait het bij deze filmrelease om een succesvol boek dat al eerder een bewerking kreeg voor het witte doek. Of liever gezegd het kleine doek, want IT uit 1990 was een mini-serie, maar goed, u begrijpt wat ik bedoel. Iedereen die deze versie heeft gezien zal zich de sardonische Tim Curry herinneren, die in het dorp Derry de plaatselijke jeugd de stuipen op het lijf joeg. In de nieuwe versie -van regisseur Andy Muschietti, die ons al die fijne horrorfilm Mama bracht- neemt Bill Skarsård de rol van geschminkte freak op zich; hij doet dat met verve, maar kan hij ons de energieke Curry doen vergeten? Veel fans vinden van niet, maar ik zou zeggen: ga kijken en oordeel zelf.

thumbnail_it

Festival

Hogere kunst

Van 14 t/m 17 september vindt alweer de 35e editie plaats van Musica Sacra: het jaarlijkse kunstenfestival voor religieuze muziek dat steevast in de derde week van september wordt gehouden in Maastricht. Het spektakel zal drie dagen duren en biedt op verschillende locaties in de stad allerhande muziek -van gregoriaans tot hedendaags, van west naar oost, van delicaat tot groots- met dans, theater, performance, film en beeldende kunst. Elk jaar wordt de programmering van Musica Sacra opgebouwd vanuit de bepalende en richtinggevende rol van een centraal thema. Dit jaar is dat ‘In het begin’; hiermee kan men nostalgisch en weemoedig terugblikken op een geïdealiseerde wereld die onherroepelijk verloren is, maar het is ook een thema dat heel mooi de onontkoombare levensdrift van de mens vervat.

Meer info? Klik hier.

Musea & exposities

Alles elektrisch

Momenteel kunt u in het Teylers Museum te Haarlem terecht bij de tentoonstelling Alles elektrisch, die laat zien hoe in de afgelopen eeuwen de oerkracht elektriciteit werd ontdekt, getemd en algemeen toepasbaar werd gemaakt. Imposante elektrische fenomenen als de bliksem en het noorderlicht spraken immers al eeuwenlang tot de verbeelding, maar pas in de loop van de 18e eeuw werden deze krachten beheersbaar gemaakt in instituten zoals het Teylers Museum. De expositie maakt duidelijk hoe vervolgens langzaam maar zeker ‘alles elektrisch’ werd. Alles? Jazeker; ons huidige bestaan is letterlijk en figuurlijk doordrongen van elektriciteit. Zonder de neuro-elektrische verbindingen in ons lichaam zouden wij niet kunnen denken of bewegen -en zonder elektriciteit uit stopcontact op batterij staat het moderne leven zo goed als stil. Maar de hieruit volgende afhankelijkheid van elektriciteit heeft ons ook kwetsbaar gemaakt, zeker nu de grenzen in zicht komen van de natuurlijke bronnen waaruit van oudsher elektriciteit wordt opgewekt… Meer weten? Alles elektrisch is nog t/m 7 januari te bezoeken.

Meer info? Klik hier.

God versus Google

Het Stedelijk Museum Breda is een vrij nieuw museum; recent werd het geopend, nadat Breda’s Museum en Museum of the Image werden samengevoegd. Ze gaan voortvarend van start met een aantal interessante tentoonstellingen, waarvan ik Wonderlijk weefsel – Mystiek in digitale en religieuze kunst hier graag even speciaal onder de aandacht breng. Hierin is mystiek de verbindende factor tussen de wereld van God (oftewel het verleden) en de wereld van Google (oftewel de toekomst), die meer met elkaar gemeen hebben dan we op het eerste gezicht misschien denken. Zo verbaasde men zich vroeger over ‘goddelijke’ wonderen, terwijl we vandaag de dag soms zwaar onder de indruk zijn van wat de techniek ons te bieden heeft. In de tentoonstelling gaat de bezoeker op onderzoek uit en wordt het goddelijke van 18e-eeuwse kazuifels en relieken gespiegeld aan de macht van big data en algoritmes; jazeker, de barokke stijl van de religieuze kunst heeft in de digitale beeldcultuur een nieuwe gedaante gekregen. Ervaar ook hoe kunstenaars de digitale wereld op hun eigen manier verkennen: kritisch, observerend, filosofisch of speels. Dat kan nog t/m 28 januari.