Met deze week o.a. katten in de kunst, een democratisch feestje en het onwaarschijnlijke levensverhaal van Barry Seal.

Theater

Noodlottige familieruzie

Wat als je verliefd bent op de man die je vader heeft gedood? Weliswaar per ongeluk, maar toch. Het is een dilemma waar Donna Leonora mee worstelt in de opera La forza del destino (De kracht van het noodlot) uit 1862 van Guiseppe Verdi (1813-1901). Het verhaal is gebaseerd op een Spaans drama en -zoals de titel al doet vermoeden- dit is een drama met de hoofdletter D. Zo’n opera waarvan je bij voorbaat al zeker weet dat het niet goed gaat aflopen. Niet alleen draait het om een familieconflict met fatale afloop, maar het speelt zich ook nog eens af tegen de achtergrond van een oorlog. Genoeg ellende dus. Opvallend is dat in het verhaal de tijd sprongsgewijs verloopt, waardoor het stuk niet gemakkelijk te ensceneren is. Wellicht dat La forza del destino daarom nog nooit bij De Nationale Opera te zien is geweest? Maar nu is het dan zover, want van 9 september t/m 1 oktober zal ’s werelds beste operagezelschap dit werk van Verdi -waarvan vooral de ouverture enige bekendheid geniet- eindelijk op de planken brengen in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. En terecht. De opera heeft grote invloed gehad als voorloper van het zgn. ‘patchwork-drama’ en is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de Russische opera. Regie is in handen van Christof Loy en dirigent Michele Mariotti geeft leiding aan het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook fijn: sopraan Eva-Maria Westbroek in de hoofdrol!

Meer info? Klik hier.

 

Musea & exposities

Aaibare expo

In de Kunsthal Rotterdam kunt u vanaf 9 september terecht voor (ik citeer) ‘de meest aaibare familietentoonstelling van het najaar’. Jazeker: ook deze culturele instelling gaat mee in de heersende kattenhype en komt met Kattenliefde. Negen levens in de kunst. Deze expositie -die ongetwijfeld een groot succes gaat worden- laat zien hoe de kat sinds de 19e eeuw door kunstenaars is afgebeeld. Getoond worden o.a. klassieke topstukken van Henriëtte Ronner-Knip en Théophile-Alexandre Steinlen, kunstwerken van Karel Appel, Kees van Dongen en Walasse Ting en het werk van hedendaagse kunstenaars zoals David Shrigley en Marie Cécile Thijs. In zeven (negen was leuker geweest!) verschillende kabinetten komen de eigenschappen van de pluizige doch rebelse viervoeter naar voren, van de verleidelijke kat die in Parijs het artistieke Franse milieu verovert als icoon van het bruisende nachtleven tot de slapstickachtige filmpjes die vandaag de dag zo populair zijn. Dus kattenliefhebbers, zorg dat u erbij bent! Te zien t/m 14 januari.

thumbnail_kattenliefde

Meer info? Klik hier.

 

Was getekend

De welgestelde (zeg maar gerust: stinkend rijke) verzamelaarsfamilie Cromhout, die in de 17e en 18e eeuw de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde, bestond uit grote kunstliefhebbers en verzamelaars. Het is dus niet meer dan toepasselijk dat in het nu op die plek gevestigde museum, genaamd het Cromhouthuis, tegenwoordig bijzondere Amsterdamse verzamelingen te zien zijn. Nog t/m 15 oktober is het de beurt aan werken uit de collectie van de Amsterdammer Carel Joseph Fodor (1801-1860), die rijk werd door de handel in steenkolen en een belangrijke rol speelde in de hoofdstedelijke kunstwereld. Na zijn dood liet hij zijn verzameling schilderijen, tekeningen en prenten na aan de stad; deze imposante collectie bevindt zich vandaag de dag in het bezit van het Amsterdam Museum, dat nu de hoogtepunten uit de tekeningenverzameling in het Cromhouthuis presenteert. De expositie Geniaal getekend: Van Da Vinci tot Rembrandt toont 25 kleine tekeningen van o.a. Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt en Anthony van Dyck. Niet bepaald de minsten dus.

Meer info? Klik hier.

 

Evenement

Monumentaal weekend

Boeren, burgers en buitenlui! Dat is het thema dit jaar van de Open Monumentendag, die plaats zal vinden op zaterdag 9 en zondag 10 september. Open Monumentenweekend was dus eigenlijk een betere naam geweest, maar goed. Meer dan vierduizend (!) prachtige monumenten in ons land zijn dan gratis toegankelijk voor het publiek, waaronder vele die normaal niet te bezichtigen zijn. Ook eenmalige activiteiten staan op het programma. Met het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ ligt de nadruk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, evenals uiteenlopende historische perioden met het heden. Tevens is het natuurlijk een breed thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten, dus ik zou zeggen: zoek iets leuks uit en ga (gratis) genieten van ons culturele erfgoed.

Meer info? Klik hier.

 

Film

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-Een charismatische ritselaar. Een sympathieke lefgozer. Zo kun je de PanAm-piloot Barry Seal (gespeeld door Tom Cruise) het best omschrijven. Dit personage, om wie het allemaal draait in de film American Made van Doug Liman, verdient in de jaren 80 van de vorige eeuw wat extra’s door Cubaanse sigaren te smokkelen. Maar dan wordt hij benaderd door de CIA en voordat Barry het goed en wel doorheeft is hij betrokken bij zowel wapen- als drugssmokkel. Dat eerste doet hij voor de Amerikaanse overheid (de good guys) en dat tweede doet hij voor de Zuid-Amerikaanse drugsbaronnen (de bad guys), waaronder ene Pablo Escobar. Het legt hem geen windeieren: binnen no-time weet Barry van gekkigheid niet meer waar hij al zijn (zwarte) geld moet laten. Het levert Wolf of Wall Street-achtige taferelen op, terwijl je als kijker zit te wachten op het onvermijdelijke moment dat het fout gaat…  American Made is een ontzettend vermakelijke actie/misdaadfilm (gebaseerd op een waargebeurd verhaal!) met een flinke dosis humor, waarin Tom Cruise als stralend middelpunt weer lekker gewoon Tom Cruise kan zijn. Geweldig popcornvermaak

 

american-made-movie

 

Festival

Democratisch feestje

We willen het nog wel eens vergeten, maar het is een feest om in een democratie te leven. Die ellenlange kabinetsformaties nemen we dan maar op de koop toe. Prinsjesdag komt met rasse schreden naderbij en dat betekent dat het weer tijd is voor het zgn. Prinsjesfestival, dat van 14 t/m 19 september los zal barsten in de Haagse binnenstad. Dit festival wil bijdragen aan de aandacht en betekenis van Prinsjesdag, want deze derde dinsdag in september heeft natuurlijk wel wat meer om het lijf dan alleen een ritje in een koets en een troonrede. Elk jaar biedt het festival in de week voor Prinsjesdag een programma vol feestelijke en -niet onbelangrijk- inhoudelijke activiteiten. Ook is er altijd een thema en deze keer is dat ‘Tijd om elkaar te vinden: polarisatie – pacificatie 1917-2017’. Dit slaat op de Pacificatie van 1917, toen er een einde kwam aan een jarenlange strijd tussen verschillende religieuze en politieke groeperingen. Het leverde o.a. de gelijke behandeling van openbare en bijzondere scholen en de invoering van het algemeen kiesrecht op, dus genoeg redenen om deze gebeurtenis anno 2017 te herdenken. Check het volledige programma van het Prinsjesfestival op de site!

 

Meer info? Klik hier.