Met deze week o.a. Chinese zwanen aan de Amstel, het levenswerk van een Braziliaanse fotograaf en een held uit Barneveld.

 

Theater

Niet te tellen

Groter is niet per se altijd beter, maar in het geval van het Grootste Zwanenmeer ter wereld heeft de uitbreiding van het aantal zwaantjes goed uitgepakt. De Engelse topchoreograaf Derek Deane studeerde zijn veelgeprezen XXL-versie van het beroemde ballet van Tsjaikovski -dat in The Royal Albert Hall wekenlang duizenden bezoekers trok- opnieuw in met het Shanghai Ballet, dat van 22 augustus t/m 10 september neer zal strijken in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. Maar liefst 48 zwanen zullen daar het podium onveilig maken, in een voorstelling die uit zijn voegen barst van de creativiteit, inventiviteit, lyriek en poëzie. Deane zelf zegt over zijn Grootste Zwanenmeer: ‘’Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde tableaus telkens weer tot leven worden gewekt’’. Wie dat met ogen wil aanschouwen, die weet bij deze waar hij zich moet melden!

Meer info? Klik hier https://carre.nl/voorstelling/grootste-zwanenmeer.

UITMARKT2017A

Evenement

Een nieuwe start

Ja mensen, de zomer zit er alweer bijna op. Maar niet getreurd, want dat betekent dat het nieuwe culturele seizoen (eindelijk) gaat beginnen. Dé aftrap is natuurlijk de Uitmarkt in de hoofdstad, die dit jaar een jubileum viert: het is anno 2017 namelijk precies 40 jaar geleden dat de allereerste editie van het festijn een feit was. Dit heuglijke feit zal uitbundig gevierd worden, maar niet meer op het Museumplein, oftewel de plek waar de Uitmarkt jarenlang vaste prik was… Nee, de boel wordt verplaatst naar een nieuwe locatie: op en rond het Oosterdok (in de omgeving van Science Center Nemo), dáár kunnen belangstellenden het aanstaande weekend -van 25 t/m 27 augustus- een voorproefje krijgen van al het culturele moois dat ons in het seizoen 2017-2018 te wachten staat. Naast de vele optredens zijn er ook een informatie- en een boekenmarkt en uiteraard wordt de Uitmarkt traditiegetrouw weer afgesloten met een gezellige Musical Sing-a-Long.

Meer info? Klik hier https://uitmarkt.nl/.

Musea & exposities

Milieuvriendelijk

In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is nog t/m 17 september de tentoonstelling Genesis te zien; een ode aan onze kwetsbare planeet die beschouwd kan worden als het levenswerk van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado (geb. 1944). Voor Genesis -na presentaties in New York, Londen en Parijs nu in ons land te zien- reisde hij naar afgelegen oorden als de Galapagoseilanden, Madagaskar en Antarctica: plekken waar mensen en dieren nog altijd in evenwicht met elkaar en de natuur leven. Met zijn foto’s toont Salgado ons de schoonheid van de ongerepte natuur en laat hij ons beseffen dat wij de aarde moeten beschermen. Er zijn ruim 200 zwart-wit foto’s te zien; van walvissen tot schildpadden, van gletsjers en woestijnen tot inheemse volken -het komt allemaal voorbij. Kijk, geniet en bedenk wat we op het punt staan kwijt te raken…

Meer info? Klik hier https://www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/salgado/.

schaffelaar

Sprong in het diepe

Zeg eens, wat is de langste oorlog in onze vaderlandse geschiedenis? Velen zullen nu waarschijnlijk aan de Tachtigjarige Oorlog denken, maar er is een strijd die nóg langer duurde: de zogenaamde Hoekse en Kabeljauwse twisten (1350-1490), oftewel een conflict tussen verschillende facties binnen de elite van het graafschap Holland waar zowel de adel als de steden bij betrokken waren. Deze oorlog is -zeker bij het grote publiek- wat minder bekend dan onze heroïsche strijd tegen de Spanjaarden, maar heeft toch in elk geval één grote held opgeleverd: Jan van Schaffelaar. Menig jeugdige lezer (ja, ik ook) heeft dit karakter leren kennen dankzij schrijfster Thea Beckman, die hem in haar roman Hasse Simonsdochter (1983) opvoert als de man waar het titelpersonage mee trouwt. Ook in dit boek is het uiteindelijke lot van deze Kabeljauwse aanvoerder even triest als -vanuit historisch oogpunt gezien- onontkoombaar: om zijn kameraden te redden, die als ratten in de val zitten in een kerktoren in Barneveld, offert hij zich op en geeft zich over aan de Hoeken. Dit doet hij door van de kerktoren te springen; een sprong die hij nota bene overleeft, maar hij wordt direct alsnog afgemaakt door de vijand. Dit gebeurde op 16 juli 1482 en tot op de dag van vandaag spreekt deze heldendaad tot de verbeelding. Museum Nairac in Barneveld eert hun lokale beroemdheid nog t/m 21 oktober met de interactieve familietentoonstelling Jan van Schaffelaar – De held en zijn tijd, die het verhaal van Jan vertelt en dit plaatst in het dagelijks leven van de late 15e eeuw.

Meer info? Klik hier http://nairac.nl/nu.htm.

Lekker bakkie koffie

Koffieleuten opgelet: in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is momenteel de tentoonstelling Koffie, vers(ch) gebrand! te bezoeken, die de geschiedenis van drie eeuwen koffiebranderijen in Noord-Nederland onder de aandacht brengt. Groningen telde van oudsher al veel kleine koffiebranderijen, maar wie had gedacht dat er rond 1900 door de Noordelijke branderijen maar liefst één miljoen kilo koffiebonen werd gebrand? De tentoonstelling gaat ook in op de verschillende manieren waarop ‘het zwarte goud’ aan de man werd gebracht; luister naar de verhalen van voormalige werknemers en afnemers en bewonder de vele koffieblikken, spaarzegels en -hij mocht natuurlijk niet ontbreken- de enorme historische kraantjespot van Woldring, die een van de topstukken is van de expo. Wat, nooit van gehoord? Dat is dan helemaal een reden om eens af te reizen naar het noorden. Koffie, vers(ch) gebrand! Is nog t/m 12 november te zien.

Meer info? Klik hier https://www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl/nl/evenementen/event/97-koffie-vers-ch-gebrand.

hitman

Film

Wat is er deze week nieuw in de bioscoop? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-Had ik het vorige week nog over Charlize Theron die flink tekeer gaat in Berlijn, deze keer draait het in de film van de week om een tweetal dat behoorlijk huishoudt in ons eigen land. Het gaat hier natuurlijk om Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson, die -samen met onze hoofdstad- schitteren in de actiekomedie The Hitman’s Bodyguard van regisseur Jeff Wadlow. Reynolds speelt bodyguard Michael Bryce die de ondankbare taak krijgt om huurmoordenaar Kincaid (Samuel L. Jackson) naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te escorteren; daar moet Kincaid namelijk getuigen tegen de Oost-Europese dictator Dukhovich (Gary Oldman, die weer eens de schurk uit mag hangen). Het spreekt voor zich dat deze laatste alles in het werk stelt om te voorkomen dat het immer kibbelende duo onze Hofstad ooit levend bereikt… Dit flinterdunne plot is hét excuus om de hoofdpersonages al (bek)vechtend, schietend en door de grachten van Amsterdam racend tóch op tijd op de plaats van bestemming te krijgen. Kortom, popcornvermaak van de bovenste plank -zeker voor Amsterdammers! Hagenezen moet ik teleur stellen: die scènes zijn (helaas) elders gefilmd…