Met deze week o.a. lekker nietsdoen in Bergen, de VOC achterna in Den Haag en een assertief blondje in Berlijn.

Musea & exposities

Lekker luieren

Het is een prachtige Italiaanse uitdrukking: dolce far niente. Vrij vertaald betekent dat zoiets als ‘zalig nietsdoen’. Het staat natuurlijk in schril contrast met de naam van deze rubriek, maar het is wél de titel van de zomertentoonstelling in Museum Kranenburgh. Deze Culturele Buitenplaats in Bergen (NH) is sinds 1993 een museum met een eigen vaste collectie van schilders van de Bergense School en sterke connecties met de kunstenaarsgroep Cobra; sinds 2013 biedt de instelling tevens onderdak aan het in 1947 opgerichte KunstenaarsCentrum Bergen (KCB), dat dit jaar zijn zeventigjarige bestaan viert. Maar terug naar de tijdelijke tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen, die de vraag opwerpt of wij nog wel weten wat nietsdoen is. Immers, in een maatschappij vol prestatiedruk, sociale verplichtingen, keuzestress, Facebook en Snapchat lijkt voor veel mensen de ‘uitknop’ behoorlijk zoek. Dat kan -en moet- anders! Zie nog t/m 24 september hoe hedendaagse kunstenaars Museum Kranenburgh in het teken van overgave aan het zalige nietsdoen zetten; van zinvol stilstaan tot nutteloos pijltjes gooien en van bewuste ledigheid tot ongebreideld luieren. Iedereen is welkom om de edele kunst van het nietsdoen te komen beoefenen!

Meer info? Klik hier https://whichmuseum.nl/nederland/bergen-nh/museum-kranenburgh/tentoonstellingen/het-zalig-nietsdoen.

voc

Mooi was die tijd?

Zijn boude uitspraak over die VOC-mentaliteit zal voormalig premier Balkenende waarschijnlijk de rest van zijn leven achtervolgen. Immers, in de 21e eeuw is het natuurlijk uit den boze om een voorbeeld te nemen aan een instelling die we -naast de vele successen- ook associëren met roof, geweld en onderdrukking. Wie nou wel eens alle ins & outs wil weten over de Verenigde Oost-Indische Compagnie, oftewel de eerste multinational in de wereldgeschiedenis, die moet zeker eens langsgaan bij het Nationaal Archief in Den Haag. Daar is namelijk t/m 7 januari 2018 de tentoonstelling De wereld van de VOC te zien, die de bezoeker aan de hand van unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen het verhaal van zo’n twee eeuwen VOC-geschiedenis vertelt. Aanleiding voor deze grootschalige expo is de digitalisering van het archief van de VOC, dat verspreid ligt over verschillende landen en een schat aan informatie bevat. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief dit bijzondere materiaal samen in een tentoonstelling, dus ik zou zeggen: grijp uw kans.

Meer info? Klik hier http://www.nationaalarchief.nl/actueel/nieuws/tentoonstelling-wereld-voc.

TGMFS

Met veel trots presenteert de Vleeshal/Stichting Beeldende Kunst Middelburg, gevestigd in het voormalige stadhuis op de markt van Middelburg, werk van de Franse kunstenares Lili Reynaud Dewar. Teeth, Gums, Machines, Future, Society (TGMFS) heet deze film, performance en tentoonstelling, die een nieuwe vorm aan neemt te midden van de laatgotische architectuur van de Vleeshal markt en in dialoog gaat met het koloniale -en slavernijverleden van de historische stad. TGMFS, waarvoor Reynaud afreisde naar Memphis, Tennessee, draait om twee hoofdthema’s: ten eerste om tanden -en dan in het bijzonder om de zgn. ‘grills’, de tanddecoraties die met name in de rap en hip-hop cultuur zijn uitgegroeid tot statussymbolen- en ten tweede om de vertroebelende grenzen tussen mensen, machines en dieren, wat mogelijk kan leiden tot een systeem of staat die niet langer gedefinieerd wordt door gender, ras of klasse. Kortom, stof genoeg om over na te denken.

Meer info? Klik hier http://vleeshal.nl/nl/tentoonstellingen/lili-reynaud-dewar.

Romeinse-Kust

Daar aan de Romeinse kust

Bezoekers van de rondreizende tentoonstelling over de Romeinse kust, nog t/m 15 oktober te zien in Muzee Scheveningen, volgen een route van noord naar zuid (van Texel tot Zeeland) en komen onderweg van alles te weten over het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd; onderwerpen als handel, scheepvaart, woonomstandigheden, de militaire organisatie van de kustverdediging en religie passeren de revue. Veel aandacht is er voor de verschillende forten die op strategische plekken lagen en die door middel van reconstructies, zoals gedetailleerde maquettes, tot leven worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan fort Flevum (bij Velsen), fort Matilo (bij Leiden) of het mysterieuze -want in zee verdwenen- fort de Brittenburg (bij Katwijk). Wat opvalt is de duidelijke tweedeling tussen noord en zuid die ontstond doordat de noordelijke grens van het Romeinse Rijk (de limes) dwars door Nederland liep; deze grens, die grotendeels de rivier de Rijn volgde die bij Katwijk in zee uitmondde, zorgde ervoor dat in het noorden de vrije inheemse stammen hun gang konden gaan terwijl het zuiden onder Romeins gezag viel. Niet alleen de gang van zaken in de verschillende gebieden, maar ook de onderlinge verhoudingen worden uitgelicht in de tentoonstelling die de simpele doch alleszeggende titel Romeinse kust heeft gekregen. Deze begon zijn tournee in het Rijkmuseum van Oudheden te Leiden, maar is voor de gelegenheid in Scheveningen aangevuld met vele Haagse vondsten, waaronder de zilverschat die in 2014 werd gevonden bij de opgraving voorafgaand aan de aanleg van de Rotterdamsebaan.

Meer info? Klik hier https://www.muzeescheveningen.nl/romeinse-kust-wisseltentoonstelling/.

Film

Wat is er deze week nieuw in de bioscoop? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-Wie graag ziet hoe een knappe spionne aan de lopende band en met de meest uiteenlopende ‘wapens’ (lees: voorwerpen die al dan niet toevallig in de buurt zijn) haar aanvallers te lijf gaat, die moet snel een kaartje kopen voor de actiethriller Atomic Blonde van regisseur David Leitch. Hierin gaat actrice Charlize Theron als een vrouwelijke versie van James Bond of Jason Bourne tekeer in het Berlijn van 1989, alwaar ze als de MI6-agente Lorraine Broughton de moord onderzoekt op een collega die in het bezit was van een lijst met daarop de namen van vele andere spionnen. U begrijpt, die lijst moet natuurlijk snel gevonden worden. Dat de stoïcijnse blonde heldin vrijwel direct van alle kanten wordt belaagd, dat spreekt ook voor zich. Het levert een vermakelijk film op, met puike actiescènes aan de lopende band en een soundtrack die bol staat van de popklassiekers.

worms

Uit bij de buren

Uitgekeken in eigen land? In de ons omringende landen valt nog genoeg te beleven!

Oude stof in een nieuw jasje

Mocht u de komende week nog in de buurt van de Duitse stad Worms zijn, dan zou u kunnen overwegen om daar de Nibelungen Festspiele bij te wonen. Die worden daar sinds 2002 elke zomer gehouden aan de voet van de prachtige Romaanse Dom en grijpen terug op het middeleeuwse heldenepos het Nibelungenlied, dat zo rond het jaar 1200 is opgetekend en nog steeds een onuitputtelijke inspiratiebron blijkt te zijn. In dit eeuwenoude verhaal draait het allemaal om herkenbare thema’s als liefde, trouw, verraad en wraak, die aan bod komen in twee delen: in het eerste deel -even kort door de bocht- leren we hoe de held Siegfried, de beroemde drakendoder, wordt vermoord en in het tweede deel draait het vervolgens om de wraak die zijn vrouw Kriemhilde neemt op de daders. Het leuke aan de Festspiele in Worms is dat ze daar elk jaar weer een andere invalshoek weten te vinden om de stof interessant en fris te houden. Zo komt de voorstelling van deze zomer, die de titel Glut heeft gekregen, met de (waargebeurde!) Lawrence of Arabia-achtige avonturen van een Duitse groep expeditieleden op de proppen; deze reizen tijdens W.O. I in het kader van een geheime missie tegen de Britten door de Oriënt en hebben -als dekmantel- verzonnen dat ze een groep acteurs zijn. Wat er op hun speellijst staat? Tja, het verhaal van de Nibelungen natuurlijk! En dan met name de versie die Wagner ervan maakte, met als gevolg dat zijn muziek uit de Ring-cyclus nu ook voor het eerst te horen is in Worms. Het zorgt voor mooie, leuke, gekke en onvergetelijke momenten, daar voor die Dom in de stad aan de Rijn.

Meer info? Klik hier https://www.nibelungenfestspiele.de/nibelungenfestspiele/.