Met deze week o.a. kunst aan de IJssel, de geheimen van Amsterdam Castle aan de Vecht en toneel naast een bouwput.

 

Musea & exposities

Daar aan de waterkant

Nog t/m 24 september kunnen liefhebbers -in het kader van de allereerste editie van de IJsselbiënnale- een kunstroute volgen langs de rivier de IJssel; deze loopt van Doesburg tot Kampen en toont maar liefst 26 kunstwerken van internationale kunstenaars. De route, die men kan wandelen of fietsen, combineert het fraaie (rivier)landschap met kunst op bijzondere locaties, zoals in uiterwaarden en bij sluizen, steenfabrieken en landgoederen; overal, waar men de IJssel kan zien, ruiken en/of proeven. De kunstenaars tonen hun visie op de invloed van de klimaatverandering: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario’s. Samen met een gevarieerd activiteitenprogramma van diverse culturele instellingen en kunstenaars uit de IJsselvallei belooft het dus nog een culturele (na)zomer te worden; denk aan muziekoptredens, exposities en festivals. Uitgelicht: de tentoonstelling Zwolle en de IJssel die momenteel te zien is in het Stedelijk Museum Zwolle en die vertelt over de relatie van Zwolle met deze rivier. Objecten uit het museum nemen de bezoeker mee op een reis door het verleden, naar een tijd waarin rivieren niet alleen voor verbinding maar ook voor scheiding zorgden. Getoond worden o.a. IJsselgezichten van Voerman, Grasdorp en Joub Wiertz. Te zien t/m 24 september.

Meer info? Klik hier voor de IJsselbiënale: https://ijsselbiennale.nl/nl/ en hier voor het Stedelijk Museum Zwolle: https://www.stedelijkmuseumzwolle.nl/zwolle-en-de-ijssel.

Zeeslag1200x628

Geen spelletje

Als voormalig inwoner van Den Helder ben ik uiteraard bekend met het aldaar gevestigde Marinemuseum, waar onlangs een interessante nieuwe tentoonstelling werd geopend die twee grote zeeslagen uit onze vaderlandse geschiedenis herdenkt: de Tocht naar Chatham o.l.v. Michiel de Ruyter (1667) -die deze zomer ook centraal staat in het muZEEum te Vlissingen- en de Slag in de Javazee (1942). Het geheel heeft de toepasselijke naam Zeeslag gekregen en volgt twee tijdlijnen. Wie besluit om de Tocht naar Chatham mee te maken, die zal zijn handen uit de mouwen moeten steken; participatie is waar het hier om draait. Er moet geroeid worden om Fort Sheerness te bereiken en die vermaledijde Engelse vloot moet bovendien ook nog eens in de fik worden gestoken. Wie het rustiger aan wil doen die kan een kijkje gaan nemen bij het gedeelte dat in het teken staat van de Slag in de Javazee, waarbij 918 opvarenden (onder wie Karel Doorman) van Nederlandse schepen omkwamen. Hier gaat het niet zozeer om herbeleven maar om herdenken. Wat de zeeslagen en de daarbij betrokken zeelieden met elkaar gemeen hebben is natuurlijk hoop: de hoop op een glorieuze overwinning en eeuwige roem. En de hoop op overleven…

Meer info? Klik hier http://www.marinemuseum.nl/nl/zeeslag/.

Op tournee met Mondriaan

Vooruit, nog eentje in het kader van het 100 jaar Mondriaan & De Stijl-jaar. Ja, daar bent u voorlopig nog niet van af. Voor degenen die het nog niet gemerkt hebben: anno 2017 wordt landelijk herdacht -en gevierd- dat het precies een eeuw geleden is dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Het Gemeentemuseum Den Haag (trotse eigenaar van ‘s werelds grootste Mondriaancollectie en een van de grootste De Stijl-collecties) heeft zichzelf tot het episch centrum van dit jubeljaar verklaard en draagt het zoveelste steentje bij aan deze mijlpaal met de expositie De ontdekking van Mondriaan, die helemaal in het teken staat van het leven en werk van Piet Mondriaan (1872-1944). Aan de hand van een reis door de metropolen Amsterdam, Parijs, Londen en New York -steden waar Piet zijn geniale brein de vrije ruimte kon geven en waar hij de ontdekkingen deed die de kunstwereld voorgoed zouden veranderen- worden de bezoekers getrakteerd op de volledige (!) Mondriaancollectie van het museum, die uit maar liefst 300 werken bestaat. Te zien t/m 24 september, voor wie maar geen genoeg kan krijgen van Piet & De Stijl.

Meer info? Klik hier https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/de-ontdekking-van-mondriaan.

muiderslot

Geheimen van Amsterdam Castle

Ik wist het niet, maar internationaal staat ons Muiderslot blijkbaar ook wel bekend als ‘Amsterdam Castle’. Lijkt mij een prima troef die ingezet kan worden om de miljoenen toeristen die Amsterdam jaarlijks bezoeken (lees: overspoelen) eens de stad uit te krijgen, maar ook voor ons is het de moeite waard om het beroemde slot van Floris V eens te bezoeken. En al helemaal als je woonachtig bent in de hoofdstad, want nog t/m 31 oktober kan men daar de tentoonstelling Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam bezichtigen. Deze laat de gedeelde geschiedenis zien van het slot aan de Vecht en de Stad aan de Amstel. Zo is de eerder genoemde Floris V niet alleen de bouwheer van het middeleeuwse gevaarte, maar tevens de eerste ‘burgervader’ van Amsterdam -en dit vormt het begin van een eeuwenoud verbond. Op de tentoonstelling worden zo’n 700 jaar gedeelde geschiedenis belicht aan de hand van spannende verhalen en unieke objecten, waaronder de ‘geboorteakte’ van onze hoofdstad.

Meer info? Klik hier http://www.muiderslot.nl/activities/tentoonstelling-muiderslot-geheime-sleutel-amsterdam/.

Theater

Niet te stoppen

Soms lijken we te vergeten dat terrorisme in principe van alle tijden is. Met name eind 19e eeuw waren anarchisten en nihilisten lekker bezig op het Europese vasteland. Zo liep ene Martial Bourdin op 15 februari 1894 met een bom om zijn middel richting Greenwich Park. Zijn doel? Een aanslag plegen op het Koninklijk Conservatorium aldaar, oftewel het ijkpunt van de tijd. Niet enkel als symbolische daad, maar als een serieuze poging om de tijd -en de daarmee gepaard gaande vooruitgang- een halt toe te roepen. De aanslag mislukte, maar anno 2017 inspireert deze wanhoopsdaad de theatermakers van Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) tot de voorstelling De Denderende Tijd, die de motieven van Bourdin onderzoekt en de vraag opwerpt hoe vandaag de dag de tijd tot stilstand zou kunnen worden gebracht. Het is alweer de 5e zomervoorstelling van Het NUT op een unieke locatie in Leidsche Rijn; ditmaal rond de grootste bouwput van Nederland, waar hijskranen de toekomst uit de Romeinse grond trekken. Te zien van 9 t/m 27 augustus.

Meer info? Klik hier http://nutinleidscherijn.nl/voorstellingen/de-denderende-tijd.

pesapane rawie

Lezen

Liefde & de Dood

Wie van unieke boeken houdt die is aan het goede adres bij De Carbolineum Pers, die al sinds 1989 op ambachtelijke wijze bibliofiele boeken in kleine oplage uitgeeft. Het gaat hier om nieuwe en onbekende teksten en speciaal voor deze uitgaven gemaakte grafiek; proza, poëzie en boekgeschiedenis zijn de meest voorkomende werken. Het laatste pareltje heet Parallellen; een fraai boekwerkje dat bestaat uit tien gedichten uit het oeuvre van Jean Pierre Rawie, samengesteld door Elisa Pesapane. Het zijn allemaal gedichten die de universele thema’s van de Liefde en de Dood als onderwerp hebben. De kunstenares plaatste er vervolgens tien ‘parallelle’ tekeningen van eigen hand bij, met als gevolg dat er een nieuw boek is ontstaan waarin autonome werken elkaar ontmoeten en elkaar versterken door de symbiose die zij aangaan op de pagina’s. Parallellen, dat verschijnt in een genummerde en gesigneerde oplage van 75 stuks, handelt over de tijd die verstrijkt, over de schoonheid van herinneringen en de liefde die uiteindelijk overblijft.

Meer info? Klik hier http://www.carbolineumpers.be/rawie.html.