Gisteravond was het weer zo ver: de eerste aflevering van Zomergasten. Het maar liefst drie uur durende VPRO-interviewprogramma waarbij een bekende Nederlander uit bijvoorbeeld de politiek, de literatuur of de filmwereld een televisieavond mag vullen op NPO2. Dit jaar was de presentatie voor het eerst in handen van Janine Abbring. 

De eerste gast van dit jaar was NRC-columniste en wetenschapper Rosanne Hertzberger. Zij was recentelijk nog in het nieuws nadat zij in haar krant een column had geschreven over de vrouwonvriendelijke houding van het weblog Geenstijl. Haar column was grotendeels de aanleiding voor een grote media-campagne tegen de website. Adverteerders werden gewezen op het (wan)gedrag van Geenstijl. Een aantal adverteerders, waaronder het ministerie van Defensie, trokken zich daarop terug. Hertzberger heeft dus voor heel wat beroering gezorgd. Daarnaast is Hertzberger een bekende bioloog. Een van haar specialismen waarover zij ook veelvuldig schrijft, zijn E-nummers. Volgens haar zijn die lang niet zo slecht als veel mensen denken en beweren. Ze schreef er zelfs een boek over: Ode aan de E-nummers. 

Aangezien Zomergasten live wordt opgenomen en drie uur lang duurt, is het voor zowel de presentator als de gast lastig om relevant en interessant te blijven. Veel gesprekken worden al snel saai. Het is dan ook niet voor niets dat Thomas Erdbrink na zijn debuut vorig jaar direct het veld moest ruimen. In de jaren daarvoor had Wilfried de Jong de presentatie volgens velen juist met verve verricht. Aan Janine Abbring nu de zware taak om die schoenen te vullen. In de eerste aflevering moest zij er overduidelijk nog een beetje inkomen, maar ze heeft zeker de potentie om in de komende weken te groeien in haar nieuwe rol. Haar interviewstijl is zichtbaar en hoorbaar beter dan de hijgerige Erdbrink. Wel moet ze haar gast wat vaker laten uitpraten.

Hertzberger beschouwt zichzelf als religieus Joods. Het was jammer dat ze niet echt in wilde gaan op de vraag van Abbring hoe ze daar invulling aan gaf. Ze ziet dit geloof als iets volstrekt persoonlijks. Daar heeft ze natuurlijk volkomen gelijk in, maar het was interessant geweest om eens iemand anders dan een christen of moslim te horen op de Nederlandse televisie.

Ook over Geenstijl kwamen de dames te spreken. Hertzberger legde nog maar eens uit waarom ze actie ondernam tegen de website. Er gaat in haar ogen iets mis wanneer de tendens is dat er alleen maar gescholden wordt en vrouwen als seksueel object worden gezien. ”Je moet de kudde dan bijsturen”. Dat laatste klinkt dan weer enigszins misplaatst arrogant.

Of je het inhoudelijk nu met Hertzberger eens bent of niet, ze ontpopte zich uiteindelijk tot een interessante gast die daadwerkelijk iets te vertellen had aan de kijker. Wetenschappelijk en humoristisch tegelijk. Ook is het feminisme van Hertzberger niet bevoogdend of irritant. Dat maakte het dan weer extra jammer dat Abbring zich nu en dan iets teveel liet gelden. Maar alle begin is moeilijk.