De kerststop zit er voor de grote producenten van kwaliteitstelevisie ook eindelijk weer op: vanaf volgende maand kunt u weer genieten van. De Amerikaanse decoderzender AMC bijt het spits af: aanstaande zondag gaat de hyperpopulaire zombieserie The Walking Dead weer verder, en ziet een gloednieuwe serie genaamd Better Call Saul het daglicht.

Allereerst de zombies. Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: The Walking Dead is een televisiesensatie. Het is een serie met zombies en een vergane wereld. Maar anders dan ooit gedaan is: alhoewel ook het op steeds nieuwe en creatievere manieren afmaken van zombies een integraal deel is van The Walking Dead, draait deze serie niet primair om gruwelijkheid, rottend vlees of rivieren aan bloed. The Walking Dead is een verhaal over een groep overlevenden, die elke dag vechten met hun menselijke waardigheid in een wereld die geen genade kent en alleen maar duisterder lijkt te worden.

Voor de kerst zijn we gebleven bij een zogenaamde ‘Mexican stand-off’ in een ziekenhuis, waarbij een in slowmotion gefilmde tragische dood van één van de hoofdpersonen plaatsvond. De producers van The Walking Dead beloven ons dat we echter niet twee maanden bij de pakken neer gaan zitten. De aflevering waarmee we openen wordt door executive producer Scott Gimple omschreven als een smeltkroes van alles wat The Walking Dead bijzonder maakt:

“Het wordt een geliefde aflevering voor fans om een heleboel redenen, en het wordt een gehate aflevering voor fans om een heleboel redenen. Omdat het ietwat grof wordt. Maar daar zit ook een hoop magie in. Het wordt in ieder geval bijzonder uniek.”

In trailers van het tweede deel van het vijfde seizoen zien we dit bevestigd. De personages zijn het constante vluchten en de halfveilige locaties meer dan zat. Maar om die veiligheid te bereiken (deze keer kennelijk te vinden in Richmond, Virginia), zullen ze door enorme hoeveelheden onveiligheid heen moeten. Van Atlanta City, Georgia naar de Old Dominion moet je immers de halve oostkust van de (voormalige) Verenigde Staten af.

Morgenavond komt deze aflevering op televisie in Amerika, en maandagavond om 22:00 is het bij Fox te zien in Nederland. Daar zal de serie twee maanden lang nieuwe afleveringen blijven publiceren.


 

Toen vorig jaar zomer de hitserie Breaking Bad eindigde, waren seriekijkers van over de hele wereld tevreden en verdrietig tegelijkertijd. Tevreden, omdat ze zo’n geniaal in elkaar gezette televisieserie over een sullige scheikundeleraar die een ‘harddrugs kingpin’ wordt hebben mogen aangeschouwen. Teleurgesteld, omdat de mythische (onder)wereld van New Mexico die Vince Gilligan had geschapen nu ten einde kwam.

Maar gelukkig is dat mispoes. Alhoewel de hoofdpersonen uit Breaking Bad een verhaal met een begin, een midden en eind hebben gekregen geldt dat niet voor één van de bijrollen: de corrupte advocaat Saul Goodman. En laat het nu deze man zijn, die de hoofdrol gaat spelen in een spin-off van Breaking Bad genaamd Better Call Saul. We gaan zien hoe de meedogenloze strafpleiter ooit begon als onbeduidende sul die zich in een wereld stortte die hij aanvankelijk eigenlijk helemaal niet aankon.

Alhoewel het natuurlijk altijd moeilijk is om het succes te overstijgen van Breaking Bad, waar dit advocatendrama uit voortkomt, is de verzamelde Amerikaanse pers lyrisch enthousiast. Esquire noemt de eerste paar afleveringen zelfs beter dan wat Breaking Bad ooit heeft neergezet, terwijl Business Insider schrijft dat deze serie alles is wat je ooit zou willen van een tv-serie.

De serie begint aanstaande zondag, dus, en we gaan eerst de beginnende advocaat James McGill zien. De naam ‘Saul Goodman’ is een alias die de strafpleiter pas later aannam, zo leerden we al uit Breaking Bad, omdat een Joodse naam kennelijk meer ontzag inboezemt.

Maar niet alleen de naam is een handig trucje dat Goodman heeft moeten leren. In een trailer voor de serie zien we de advocaat rennen voor agressieve criminelen, we zien hem smeken om meer geld van zijn cliënten, afgeperst worden door Mike Erhmantraut (de criminele klusjesman die samen met Goodman overkomt uit moederserie Breaking Bad) en met een stuk tape op z’n mond op een verdroogd grasveldje gekwakt worden.

Zie het dus zelf. Voor een advocatenserie moet dit dus behoorlijk wat actie bevatten, en als we de Amerikaanse perskritieken mogen geloven is Saul Goodman een waardige opvolger van Walter White. Kijkplezier verzekerd!

Morgenavond gaat in Amerika de serie in première. Nederland volgt maandag; de dertien afleveringen zullen elke week na uitzending in Amerika te downloaden zijn op online distributieplatform Netflix.


 

Weet in ieder geval dat ondergetekende niet kan wachten, en u hopelijk ook niet. Maar voor wie nog steeds totáál niet gecharmeerd is van deze twee AMC-series (ik hoop het niet, want dat is intens zonde), zijn er ook nog genoeg andere series om naar uit te kijken. Het derde hoofdstuk van House of Cards (Netflix) wordt eind deze maand online gezet, een week later maand gaat een andere internationale hitserie weer van start op ABC (het sprookjesdrama Once Upon a Time), en begin april is er weer het epische verhaal van Game of Thrones. Ook in 2015 is er voor iedereen ruim voldoende kijkplezier!