1. Tragisch liefdespaar

Vanaf 4 december brengt De Nationale Opera een echte klassieker op de planken: La bohème (1896) van de Italiaanse componist Giacomo Puccini. Misschien niet de feelgood voorstelling die je zou verwachten in de feestmaand, maar laat dat geen reden zijn om deze geliefde opera links te laten liggen. Het gaat hier om een geheel nieuwe productie, in samenwerking met English National Opera. Begeef je in de wereld van de arme Parijse kunstenaars en leef mee met de dichter Rodolfo, die op kerstavond verliefd wordt op het hoestende en proestende naaistertje Mimi. Dat kan nooit goed aflopen…
Meer info? Klik hier.

2. Gooische vrouwen in de sneeuw

Wat luchtiger vermaak biedt Gooische Vrouwen 2, het vervolg op de succesvolle eerste film uit 2011. Cheryl, Claire, Anouk en Roelien zijn weer helemaal terug en doen wat de dames uit de tweede Sex & the City-film ook al deden: ze wijken uit naar het buitenland. Maar waar het Amerikaanse viertal in de woestijn terecht kwam, daar belanden de Gooische vrouwen in de Oostenrijkse sneeuw. We zullen zien of de dames het nog in zich hebben of dat ze het beter bij die ene film hadden kunnen houden. Vanaf 4 december in de bioscoop, maar voor de échte fans zijn er eerder die week in de Pathé-bioscopen al allerlei voorpremières, zoals de speciale ‘Gooische’ Ladies Night op 3 december.
Meer info? Klik hier.

3.Swingende kunst

De halve finales van Art Rocks komen eraan! In deze crossmediale muziekcompetitie draait het om muzikanten die nummers hebben gemaakt die aansluiten bij (geselecteerde) museumstukken. In de drie deelnemende musea treden de komende dagen de halve finalisten op, uiteraard pal naast het kunstwerk van hun keuze. Dat wordt dus kunst kijken en tegelijk luisteren naar nieuwe muzikale composities. De Grote Prijs van Nederland is mede-organisator. Locaties: Centraal Museum Utrecht (29 november), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (30 november) en het Groninger Museum (7 december). In dat laatste museum vindt op 16 januari ook de finale plaats tijdens Eurosonic noorderslag.
Meer info? Klik hier.

4.Tafeltje dekje

Die tsaren in het oude Rusland wisten tenminste hoe je een tafel een beetje fatsoenlijk moest dekken, getuige de tentoonstelling Dining with the Tsars in de Hermitage. Tot volgend jaar maart kan de bezoeker zich nog vergapen aan de prachtig uitgestalde, authentieke serviezen, die de grandeur van de keizerlijke banketten doen herleven. Maar ja, de tsaren hadden uiteraard honderden lakeien in dienst die ervoor zorgden dat alles er zo indrukwekkend uitzag, terwijl u straks thuis toch écht zelf aan de slag moet. Ook weten hoe dat feestmaal straks een beetje in stijl opgediend kan worden? Kom dan op zaterdag 6 december in het auditorium van het museum luisteren naar kunsthistoricus (én damast-expert) Sanny de Zoete. Veel weetjes over keizerlijk dineren door de eeuwen heen, maar ook tips & tricks voor uw eigen royale kerstdiner.
Meer info? Klik hier.

5.The Hills are Alive

En we sluiten vandaag af met nóg een onverwoestbare klassieker, alleen dan op musicalgebied. Ik heb het natuurlijk over The Sound of Music, dat mierzoete maar o-zo-fijne verhaal over de zingende non Maria die het hart verovert van Kapitein Von Trapp en zijn zeven bloedjes van kinderen. Ze wordt daarbij nog wel even gedwarsboomd door een snode barones en ook de nazi’s dreigen roet in het eten te gooien, maar gelukkig zijn daar die Alpen nog. Iedereen kent de film, maar elke generatie krijgt ook de kans om dit spektakel in het theater te aanschouwen en deze keer hebben we dat te danken aan producent Albert Verlinde. Met o.a. Anouk Maas, Ad Knippels, Maaike Widdershoven en Tony Neef in de hoofdrollen. Afgelopen weekend was de première en ze gaan op tournee door het hele land.
Meer info? Klik hier.