Met deze week o.a. middeleeuwse tuinen, het gevoel van de Tienertoer en een Romeins weekje.

MUSEA & EXPOSITIES

Stukje paradijs op aarde
Een tuin, kan die tot leven komen in een museum? Ja en nee. Je kunt er veel interessants over vertellen, mooie illustraties en bijzondere voorwerpen laten zien, maar uiteindelijk zul je toch echt het groen in moeten voor de ultieme ‘tuin-ervaring’. Dus hoe leuk is het dat het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de handen ineen heeft geslagen met de -aan de overkant gelegen- Hortus botanicus Leiden, om zo de bezoekers van hun nieuwe tentoonstelling het complete pakket te kunnen bieden? ‘Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west’ geeft een beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van de tuinen in de westers-christelijke en oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600. Hierbij komen moes- en siertuinen aan bod, maar ook tuinieren in de Middeleeuwen, lusthoven, het paradijs als tuin en de ‘tuin in huis’. Te zien zijn o.a. eeuwenoude geïllustreerde manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen en prenten, opgegraven tuingereedschap en tegeltableaus. Maar na al die verhalen over de middeleeuwse tuin en zijn vele planten, kruiden en bloemenpracht, is het heel fijn dat we zo’n groen aards paradijs aan den lijve kunnen ondervinden- en dat kan dus in de Hortus botanicus, alwaar een speciale route langs middeleeuwse planten is uitgestippeld. Schaf dus zeker een combiticket aan!
Meer info? Kijk hier https://www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/middeleeuwse-tuinen/

Jeugdsentiment
Ach ja, kennen we ‘m nog? De Tienertoer van de NS, die in 1969 in het leven werd geroepen en jongeren tussen de 12 en 19 jaar de kans bood om in de zomer een paar dagen onbeperkt door Nederland te reizen? Per trein, uiteraard. Honderdduizenden tieners maakten van de gelegenheid gebruik om voor een bescheiden bedrag op ontdekkingstocht te gaan -en dat was maar goed ook, want de Nederlandse Spoorwegen hadden wel een succesje nodig. In de jaren 60 van de vorige eeuw maakte het bedrijf zware tijden door; door het dalende goederenvervoer en de concurrentie met vliegtuig en auto kwam men zelfs in de rode cijfers terecht. Dankzij de verkoop van de Tienertoerkaart viel er voor het eerst in lange tijd weer iets positiefs te melden over de reizigersaantallen. Omdat het anno 2019 precies een halve eeuw geleden is dat de Tienertoer het levenslicht zag, organiseert het Spoorwegmuseum in Utrecht nu een tentoonstelling over de populaire jongerenkaart. Nog te zien t/m 1 september.
Meer info? Kijk hier https://www.spoorwegmuseum.nl/#!/tentoonstellingen/tienertoer

Hoogtepunt
De meesten van ons zijn wel bekend met Panorama Mesdag: het cilindervormige vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen, in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Zijn vrouw Sientje en de schilders Théophile de Bock, George Hendrik Breitner en Bernard Blommers hebben ook hun -aanzienlijke- steentje bijgedragen. Maar waar bevond Mesdag zich precies, toen hij de schetsen maakte voor zijn Panorama? Het zal niemand verbazen dat hij het hoogste punt in het landschap opzocht -net zoals de landmeter van die tijd, die door het land trok om een nieuwe kaart van Nederland te maken. Ze zochten het beiden hogerop: de één voor het creëren van een optische illusie, de ander voor het meten van afstanden. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen in aanpak tussen de kunstenaar en de wetenschapper? Dat vertelt de expositie ‘Vanaf het hoogste punt: Landmeten in Mesdags tijd’, nog t/m 22 september te zien in Panorama Mesdag te Den Haag.
Meer info? Kijk hier https://www.panorama-mesdag.nl/agenda/verwacht/

Het rode gevaar
Je kunt tegenwoordig haast geen krant meer openslaan zonder te lezen dat we ons in een nieuwe Koude Oorlog bevinden. Maar hoe begon eigenlijk die eerste? En hoe verhouden de historische gebeurtenissen zich tot die ‘nieuwe’ Koude Oorlog? De angst voor ‘de Russen’, hoe reëel was die destijds? En hoe bang moeten we nu zijn? Allemaal vragen die aan bod komen in de nieuwe tentoonstelling ‘Als de Russen komen’, nog t/m 1 september te bezoeken in het Nationaal Militair Museum te Soest. In een aangrijpende 3D-audiotour langs bijzondere objecten kunnen bezoekers de gespannen periode (her)beleven waarin de wereld verdeeld was in Oost en West. Ook recente gebeurtenissen zoals cyber warfare, hacks en fake news worden behandeld.
Meer info? Kijk hier https://www.nmm.nl/alsderussenkomen/

EVENEMENT

Vrouwen gezocht
Tenslotte geef ik u graag nog even mee dat de zesde editie van de Nationale Romeinenweek van start is gegaan: een week die in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele activiteiten en evenementen voor jong en oud. Van 4 t/m 12 mei komt de oudheid op diverse plaatsen in ons land weer tot leven, met dit jaar als overkoepelend thema de niet onbelangrijke vraag: ‘waar zijn de vrouwen?’ Zij speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak -ten onrechte- onderbelicht. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen, want de geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen. Check het volledige programma online!
Meer info? Kijk hier https://www.romeinen.nu/romeinenweek?ins_rd=d3d3LnJvbWVpbmVud2Vlay5ubA%3D%3D