Met deze week o.a. deftige dieren, handgeschreven brieven van Einstein en de Rembrandt van de Veluwe

MUSEA & EXPOSITIES

Kerk voor de buren
In Museum Speelklok te Utrecht, het vrolijkste museum van Nederland, treft de bezoeker een imposante collectie automatisch spelende muziekinstrumenten aan, maar minstens zo interessant is het pand waarin het museum gevestigd is: de Buurkerk. De tentoonstelling ‘Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak’ vertelt de geschiedenis van deze kerk, die al vanaf het jaar 1000 heil biedt aan de Utrechters. Het godshuis krimpt en groeit, doorstaat branden, beschietingen en de reformatie, maar blijft immer een rots in de Utrechtse branding die op vele manieren wordt ingezet: als begraafplaats en trouwlocatie, zoals zoveel kerken, maar ook als heuse verkeersader, hooimagazijn en bakkerij. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw doet het pand dienst als het onderkomen van Museum Speelklok. De expo ‘Thuis in de Buurkerk’ is te zien t/m 5 januari 2020.
Meer info? Kijk hier https://www.museumspeelklok.nl/zien-doen/tentoonstelling/

Staalkaart van Delfts aardewerk
Gemeentemuseum Den Haag (dat binnenkort omgedoopt zal worden tot Kunstmuseum Den Haag) heeft een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld in langdurig bruikleen gekregen: de Lavino Collectie, afkomstig van de staalindustrieel Meijer Lavino (1937-2005). Geboren te Rotterdam, als enig kind van Joodse ouders, legde hij tussen 1980 en 2002 een indrukwekkende collectie Delfts aardewerk aan, waarvoor breed en divers werd aangekocht. Naast de variaties in het vormassortiment verzamelde Lavino aardewerk in alle decoratietechnieken: van wit en blauwwit tot bonte kleuren en pasteltinten met vergulding. En allemaal van de hoogste kwaliteit! Wie een blik wil werpen op de kleurrijke kraantjeskannen, springpaarden, mensfiguren, schoentjes en andere miniaturen, die kan vanaf aanstaande zaterdag terecht in Den Haag: ‘De Lavino Collectie’ is te zien van 31 augustus t/m 1 maart 2020.
Meer info? Kijk hier https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/de-lavino-collectie

Was getekend, Einstein
Een eeuw geleden, tijdens de zonsverduistering in mei 1919, werd Einsteins Algemene Relativiteitstheorie voor de eerste keer bevestig. En afgelopen april, dus op de kop af 100 jaar later, werd Einsteins voorspelling opnieuw bevestigd, met de allereerste foto ooit van een zwart gat. Hier was sprake van een ‘kosmische coïncidentie’, om de woorden van Robbert Dijkgraaf te gebruiken. Museum Boerhaave in Leiden zag in deze coïncidentie een mooie gelegenheid om voor het eerst de gehele verzameling handgeschreven brieven en documenten van Albert Einstein (1879-1955) bij elkaar te presenteren. Ze verbinden het verleden met het heden en tonen het genie achter de Algemene Relativiteitstheorie, alsmede zijn bijzondere band met Leiden en Nederland. Nog te zien t/m 27 oktober.
Meer info? Kijk hier https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/alle-einsteins/

Dieren op stand
Nog t/m 1 december is het elke dag dierendag op Kasteel Amerongen, want in de nieuwe themarondleiding ‘Deftige Dieren’ staan de honden, katten en andere dieren centraal die ooit op de ‘Hoge Heerlijckheid’ woonden. Ja, sommige dieren hadden het goed voor elkaar -zeker de huisdieren die vorstelijk vertroeteld werden en ‘upstairs’ leefden bij hun baasjes; de andere dieren op het kasteel verbleven ‘downstairs’, bij het personeel. Tja, verschil moest er wezen; het standsverschil bij de mensen gold ook voor de dierenwereld. Tijdens de themarondleiding maken de bezoekers kennis met de harige vriendjes van de graven en gravinnen Van Reede en Van Aldenburg Bentinck en wordt er van alles verteld over de adellijke voorrechten en tradities, zoals de jacht en het houden van duiven en konijnen. Ook leuk: zelfs de kleinste beestjes, zoals muizen en vlooien, komen aan bod.
Meer info? Kijk hier https://www.kasteelamerongen.nl/plan-je-bezoek/rondleidingen-en-zaalgidsenopstelling/themajaar-deftige-dieren

Veluwse Rembrandt
In het Rembrandt & De Gouden Eeuw-jaar, zo moet het Noord-Veluws Museum in Nunspeet hebben gedacht, is het natuurlijk altijd een goed idee om een tentoonstelling te organiseren rondom een schilder die een wel heel toepasselijke bijnaam heeft. We hebben het dan over Arthur Briët (1867-1939), die ook wel de ‘Rembrandt van de Veluwe’ wordt genoemd. Dit omdat hij, net als de 17e-eeuwse meester, met een zeer sterk licht-donker contrast in zijn schilderijen werkt. Briët werd op Java geboren, maar volgde een opleiding in Antwerpen (waar hij een studiegenoot was van Vincent van Gogh!) en vestigde zich uiteindelijk in Nederland. Vanaf 1893 vinden we hem in kunstenaarsdorp Nunspeet, dat toen zeer in trek was vanwege de schilderachtige onderwerpen die zich hier in ruime mate aandienden. De expositie ‘Arthur Briët, Rembrandt van de Veluwe’ geeft een overzicht van het werk van deze kunstenaar, die behalve intieme interieurstukken en sfeervolle landschappen ook magistrale portetten schilderde. Nog te zien t/m 29 september.
Meer info? Kijk hier https://www.noord-veluws-museum.nl/tentoonstellingen/nu-te-zien/arthur-briet/