Met deze week o.a. de geschiedenis van de dwergauto, de (ongelijke) verdeling van het kapitaal in West-Duitsland en de opening van het culturele seizoen.

MUSEA & EXPOSITIES

Voor de kleintjes
Het Louwman Museum te Den Haag, dat ’s werelds oudste privécollectie automobielen herbergt, biedt momenteel een fascinerend en kleurrijk overzicht van dwergauto’s uit de jaren 50. Even wat technische details: dan hebben we het over compacte drie- of vierwielers, voorzien van een één- of tweecilindermotor met een beperkt vermogen. Hoe lichter de auto, hoe beter. Ze werden ook wel microcar, bubblecar of Kabinenroller genoemd. Een experimenteel voertuig, zo blijkt; de vormgeving was zeer divers en soms zelfs uiterst merkwaardig. Boegbeeld van de tentoonstelling ‘Stap in de geschiedenis van de dwergauto’ is de Peel P50 uit 1962, de kleinste productieauto ter wereld. Na een korte bloeiperiode maakte de dwergauto plaats voor succesvolle naoorlogse auto’s, zoals de DAF, Mini, 2CV en de Kever, maar hij heeft inmiddels een heuse cultstatus. De expo is nog ongeveer twee weken te zien, tot 1 september, dus wacht niet te lang als u nog wilt gaan kijken.
Meer info? Kijk hier: https://www.louwmanmuseum.nl/Nieuws/Nieuws-overzicht/Dwergautos.aspx

Een beetje vreemd
Andy Summers (geb. 1942) geniet vooral bekendheid als muzikant en componist. Voor de meeste mensen is hij die gitarist van de Engelse band The Police, maar wist u dat Summers ook een zeer verdienstelijk fotograaf is? Sinds 1979, het jaar waarin The Police een legendarisch optreden verzorgde op Pinkpop, is de beste man al zeer fanatiek bezig met plaatjes schieten. In 2012 maakte hij een film, gebaseerd op zijn autobiografie, waarin zijn foto’s een belangrijke rode draad vormen. Deze geven blijk van een gevoel van intimiteit, surrealisme en situaties die kunnen worden omschreven als ‘in medias res’: midden in de handeling. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht toont nog t/m 27 oktober een omvangrijke selectie fotografisch werk van Andy Summers uit de periode 1979-2018 in de tentoonstelling ‘A Certain Strangeness’, die bestaat uit een algemeen gedeelte van 184 werken en een aparte serie van 250 foto’s die ontstaan zijn tijdens de concerttour van The Police.
Meer info? Kijk hier: https://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/programma_2019/andy_summers

Duits kapitaal
Hoe zou de Nederlandse vlag eruit zien als je de drie kleuren verdeelt volgens de welvaart in ons land? Ja, denk daar maar eens over na. De Duitse kunstenaar KP Brehmer (1938-1997), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de ‘Kapitalistische realisme-stijl’, deed het in 1972 met de Duitse vlag en bracht zo de (ongelijke) verdeling van het kapitaal in zijn heimat West-Duitsland in kaart. Deze iconische vlag mag natuurlijk niet ontbreken op de tentoonstelling ‘KP Brehmer: Real Art – Fake News’ in het Gemeentemuseum Den Haag. Het is het eerste overzicht van het werk van de Duitse kunstenaar in ons land en laat de bezoeker kennismaken met diens ironische beeldtaal, waarmee Brehmer de kunstwereld, het medialandschap én de samenleving becommentarieert. Nog te zien t/m 27 oktober.
Meer info? Kijk hier: https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/kp-brehmer

EVENEMENT

Culturele aftrap
Fijn hè, dat die vervelende zomer bijna voorbij is en dat we weer aan de vooravond staan van een prachtig nieuw cultureel seizoen. Hoogste tijd dus voor de jaarlijkse Uitmarkt in Amsterdam, die toch een beetje als de officiële aftrap wordt beschouwd van dat nieuwe culturele seizoen. De 42e editie van dit feestelijke evenement vindt het komende weekend plaats, van 23 t/m 25 augustus, en biedt wederom een laagdrempelig en inspirerend platform voor iedereen die kennis wil maken met alles wat het komende seizoen te bieden heeft op cultureel gebied. Denk aan theater, dans, muziek en cabaret, maar ook aan niet-podiumkunsten zoals literatuur, film, museale kunst en nieuwe media. De Uitmarkt is dit jaar te vinden op en rondom het Museumplein en Leidseplein.
Meer info? Kijk hier https://uitmarkt.nl/

FILM

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen keuze uit het aanbod:
-Once Upon a Time in… the West? America? Mexico? Nee, in Hollywood! We kunnen deze week natuurlijk niet om de nieuwste film van regisseur Quentin Tarantino heen. ‘Once Upon a Time in Hollywood’, zijn 9e speelfilm alweer, is namelijk opnieuw een schot in de roos. Waar de gebroeders Coen onlangs nog met ‘Hail, Caesar!’ een ode brachten aan het Hollywood van de jaren 50, daar neemt Tarantino ons mee naar dezelfde plek, maar dan een decennium later: naar de sixties. Naar het jaar 1969, om precies te zijn, en de liefde die Tarantino moet voelen voor dat tijdperk spat werkelijk van het scherm af -alles wordt even fraai en gedetailleerd in beeld gebracht. Het verhaal concentreert zich rond tv-acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), bijgestaan door zijn stuntman Cliff Booth (Brad Pitt), die het nu probeert te maken op het witte doek. Meer hoeft u eigenlijk niet te weten -sterker nog, meer vertellen zou bijna misdadig zijn. Ga maar gewoon kijken. Voor de zekerheid: dit is een Tarantino-film, dus sta niet raar te kijken als er A. een heleboel wordt geouwehoerd en B. het allemaal een beetje, eh, gewelddadig wordt.