Met deze week o.a. glas in de architectuur, een eerbetoon aan Rembrandt en een huwelijk op z’n Romeins.

MUSEA & EXPOSITIES

Fernhout & Tielemans
Museum Kranenburgh in Bergen, met een vaste collectie van schilders van de Bergense School, heeft nog t/m 10 november twee tijdelijke tentoonstellingen die gewijd zijn aan twee opmerkelijke kunstenaars. Ten eerste is daar ‘Esther Tielemans – Based on a True Story’, te zien in de Rabozaal, die ons de bijzondere schilderij-objecten toont van kunstenares Esther Tielemans (geb. 1976). Haar werk is met de jaren abstracter geworden en gaat nadrukkelijk over het oppervlak en de schilderkunst zelf. De kleuren, vormen, glans en spiegelingen van haar panelen werken aanstekelijk; kortom, een heerlijke zomerexpo. Maar goed, als u toch in Kranenburgh bent dan loopt u natuurlijk ook even door naar ‘Edgar Fernhout – Licht in kleur’, een tentoonstelling die is samengesteld door kunstcriticus en voormalig directeur van Stedelijk Museum Amsterdam Rudi Fuchs. Deze biedt een overzicht van het werk van Edgar Fernhout (1912-1974), met speciale aandacht voor de jaren waarin deze kunstenaar -met dank aan zijn vernieuwingsdrang- opereerde in de voorhoede van de Nederlandse schilderkunst. In totaal zijn er zo’n 30 werken van Fernhout te zien, die -eenmaal uit de schaduw van zijn overleden moeder Charley Toorop- de abstractie verkoos, met de natuur rond Bergen en de werking van het licht binnen het landschap als onuitputtelijke bronnen van fascinatie.
Meer info? Kijk hier https://www.kranenburgh.nl/

Bouwen met glas
Het Nationaal Glasmuseum te Leerdam wil niets liever dan het grote publiek kennis laten maken met de schoonheid en variatie van glas in architectuur in de eigen leefomgeving, dus in huis en om de hoek. Dit doen ze met de tentoonstelling ‘Glas In Zicht – Glas in de Architectuur’, waarin het ‘alledaags’ decoratief glas in kozijnen, deuren en ramen in Nederland wordt belicht, vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot nu. Maar ook het zogenaamde ‘bouwglas’, met unieke exemplaren van glazen bouwstenen en dakpannen, komt aan bod. Het is voor het eerst dat over dit soort glas in Nederland een expositie wordt georganiseerd voor een breed publiek, dus ik zou zeggen: grijp die kans. Diverse decoratietechnieken vanaf 1850 passeren de revue: gebrandschilderd glas in lood, geëtst glas, gebogen glas, mousselineglas, maar ook zeefdrukken en glas in beton. Het is allemaal nog te zien t/m 3 november.
Meer info? Kijk hier https://www.nationaalglasmuseum.nl/2019/04/tentoonstelling-glas-in-zicht/

Lang zal hij leven
Ja, daar zijn we weer met onze grote vriend Rembrandt, die momenteel volop in het zonnetje staat in het kader van het Rembrandt & De Gouden Eeuw-jaar. U heeft er vast wel wat van meegekregen. Het Rijksmuseum in Amsterdam deed begin dit jaar een oproep: mensen uit alle landen werd gevraagd om een zelfgemaakt kunstwerk, geïnspireerd op Rembrandt, in te sturen. Nou, dat hebben ze geweten; meer dan 8000 (amateur)kunstenaars leefden zich uit en het museum mocht ruim 8000 inzendingen gaan beoordelen, afkomstig uit 95 landen. Een deskundige jury selecteerde vervolgens 575 werken die in totaal door 693 mensen zijn gemaakt -en deze mensen openden onlangs de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’, die het publiek de kans geeft om al deze kunstwerken te bewonderen. Dat kan nog t/m 15 september. Wat u kunt verwachten? Wel, onder andere 96 versies van De Nachtwacht, 253 kinderkunstwerken en 132 kopieën van Rembrandts zelfportretten.
Meer info? Kijk hier https://www.rijksmuseum.nl/nl/lang-leve-rembrandt

Papieren pracht
In de wereld van papier gaan schoonheid en kleurenpracht hand in hand met thema’s als duurzaamheid, actualiteit en innovatie. Papier is een fantastisch materiaal dat kunstenaars en ontwerpers al eeuwenlang inspireert. Het CODA Museum in Apeldoorn staat elke twee jaar in het teken van het allernieuwste wat gemaakt is in de wondere wereld van de papierkunst en design. Dat gebeurt allemaal tijdens de tentoonstelling ‘CODA Paper Art’ en de editie van 2019 zal van 39 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten, recent werk van papier en karton tonen. Sommigen hebben zelfs een geheel nieuwe installatie gemaakt, speciaal voor de weidse tentoonstellingsruimte van CODA. Ook zien? Dat kan nog t/m 27 oktober.
Meer info? Kijk hier https://www.coda-apeldoorn.nl/paperart

Romeins feestje
We eindigen deze week met de pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’, die tot eind oktober door Gelderland reist en in die provincie op 8 plekken te zien is. Momenteel is dat in Museum Het Pakhuis in Ermelo, maar o.a. Wijchen, Tiel en Nijmegen komen nog aan de beurt. Hier kunnen belangstellenden ontdekken hoe Romeins het huwelijk vandaag de dag eigenlijk nog is. Ga maar na: ringen uitwisselen, het dragen van een sluier, het over de drempel dragen van de bruid… deze -en nog vele andere huwelijksrituelen- vinden hun oorsprong in de Romeinse tijd. De reizende expositie biedt de gelegenheid om zo’n bruiloft uit de oudheid eens van dichtbij te bekijken. Check online de diverse locaties, data & openingstijden.
Meer info? Kijk hier https://www.romeinen.nl/ontdek-romeins-nederland/agenda/1205592845/een-romeinse-bruiloft-reizende-pop-up-expositie-1