Met deze week o.a. een kijkje in de Biblebelt, afscheid van een gele ruit en de grootste boekenmarkt van Europa.

MUSEA & EXPOSITIES

Kwestie van geloof
Nog geen vakantieplannen? Ga dan deze zomer mee op reis naar de Nederlandse Biblebelt! Deze loopt dwars door Nederland, van Zeeland tot Overijssel, en is de natuurlijke habitat van de zgn. bevindelijk gereformeerden -ook wel ‘refo’s’ genoemd. Natuurlijk is het altijd toegestaan om dit gebied daadwerkelijk te bezoeken, dat staat u vrij, maar voor de reis waar ik het over heb hoeft u niet verder te gaan dan Utrecht; daar, in Museum Catharijne Convent, is namelijk onlangs de tentoonstelling ‘Bij ons in de Biblebelt’ geopend. Deze laat ons nader kennis maken met de bewoners van de Biblebelt: wie zijn deze mensen, hoe leven zij, wat zijn hun opvattingen en dilemma’s? Nog t/m 22 september kunnen bezoekers zich onderdompelen in het deel van Nederland waar de ideeën van de jaren 60 maar weinig vat op hebben gekregen; nooit eerder kwam u zo dichtbij de belevingswereld van deze orthodox christelijke groep. Let wel: op verzoek van een aantal reformatorische kunstenaars zitten enkele kunstwerken op zondag achter een gordijn verstopt… Dat u het even weet.
Meer info? Kijk hier https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/biblebelt/

Visuele verbeeldingskracht
Kunsthal KAdE in Amersfoort bestaat alweer 10 jaar- en dat moet natuurlijk gevierd worden. Dat doet men met een unieke zomertentoonstelling, waar uitsluitend videokunst te zien is: er zijn 11 films geselecteerd waarin de balans tussen een specifiek moment of ervaring en een gevoel van eeuwigheid een rol speelt. Dat klinkt wellicht een tikje zweverig, maar het gaat hier in de kern om films vol visuele verbeeldingskracht -films die de toeschouwer gebiologeerd laten kijken en een specifiek moment in de eeuwigheid vangen, gebruikmakend van de kracht van herhaling of (langzame) gestage vooruitgang. Denk aan een bluespianist achter een piano in het gras, de onmetelijkheid van een treinreis of een hypnotiserend caleidoscopisch spel van kleuren op het plafond van de grote zaal. Voor wie nog twijfelt: gewoon gaan kijken naar ‘Videoland – 10 jaar Kunsthal KAdE’ en het allemaal lekker over u heen laten komen. Dat kan nog t/m 1 september.
Meer info? Kijk hier https://www.kunsthalkade.nl/nl/tentoonstellingen/videoland-eeuwigh-gaat-voor-oogenblick-2013-tien-jaar-kunsthal-kade

Aanraken gewenst
Meestal is het ten strengste verboden om kunstwerken in musea aan te raken en riskeren nieuwsgierige bezoekers al een boze blik van een suppoost als ze met hun neus te dicht op een schilderij gaan staan. Daar kan ik uit ervaring over meepraten. Gelukkig kan het ook anders; zo kon ik me in het Stedelijk Museum Amsterdam ooit heerlijk uitleven in de ‘Soft Living Room’ van kunstenares Maria van Elk en is er in het Groninger Museum nu ‘Daan Roosegaarde – Presence’, het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde (geb. 1979). Het gaat om een interactief kunstwerk dat hij speciaal voor het museum ontwikkelde, te weten een lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van mensen van vorm en kleur verandert. De installatie is een 800 m2 groot levend lab en bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat -van groot en massief naar klein en beweeglijk en van donker naar licht. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel! Het kan allemaal nog t/m 12 januari 2020.
Meer info? Kijk hier https://www.groningermuseum.nl/kunst/tentoonstellingen/daan-roosegaarde-presence

Dag ruitje
Leuk he, dat gele ruitje in het logo van het Gemeentemuseum Den Haag. Wie dat wel eens in het echt -en in het groot- wil zien, die kan t/m 10 november terecht in de Projectenzaal van het voornoemde museum. In 1981-1982 schilderde Ben Akkerman (1920-2010) namelijk een ruitvormig doek in monochroom geel en dit werk hangt momenteel tussen zo’n 30 andere schilderijen en tekeningen van Akkerman, die in de jaren 70 behoorde tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de fundamentele schilderkunst in Nederland. Met de expositie ‘Akkerman’ biedt het museum een klein overzicht uit het oeuvre van deze kunstenaar en neemt het tevens -in aanloop naar de naamsverandering dit najaar in Kunstmuseum Den Haag- alvast symbolisch afscheid van die kenmerkende gele ruit in het huidige logo.
Meer info? Kijk hier https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/ben-akkerman

EVENEMENTEN

Boeken aan de IJssel
Hoera, aanstaande weekend is het weer tijd voor het grootste boekenfestijn van ons land! Wat zeg ik? Van Europa! Op zondag 4 augustus vindt namelijk in de boeken- en Hanzestad Deventer de 31e editie plaats van de beroemde Deventer Boekenmarkt -en door het grote aantal kramen (ruim 850) is deze boekenmarkt inmiddels uitgegroeid tot de grootste van ons continent. Naar verwachting zullen ruim 125.000 enthousiaste mensen het evenement bezoeken, dat zich niet alleen kenmerkt door kwantiteit maar ook door kwaliteit; gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland zijn aanwezig en het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips en van kunst tot topografie. De markt is geopend van 9.30 tot 17.30, maar vroege vogels fladderen er al rond om 7.00. Bang om te verdwalen in het gigantische aanbod? Er is een Deventer Boekenmarktboekje verkrijgbaar! Koop het ter plekke of online. Meer info? Kijk hier https://www.deventerboekenmarkt.nl/