Met deze week o.a. een dialoog tussen foto’s en de schilderkunst, de ontwikkeling van de moderne sculptuur en de (her)ontdekking van de fiets.

MUSEA & EXPOSITIES

Brug tussen heden en verleden
Vorig jaar werd de kerncollectie van fotograaf Erwin Olaf (geb. 1959) overgedragen aan het Rijksmuseum in Amsterdam; het ging om niet minder dan zo’n 500 afdrukken, portfolio’s, video’s, magazines, boeken en posters van de kunstenaar. Deze overdracht is de directe aanleiding voor de onlangs geopende tentoonstelling ’12x Erwin Olaf’, waarin Olaf zijn foto’s een dialoog aan laat gaan met de Nederlandse schilderkunst. Er zijn elf foto’s en één video-installatie geselecteerd die worden getoond in combinatie met elf schilderijen en een prent uit de collectie van het Rijksmuseum; zo wordt een brug geslagen tussen heden en verleden. Ook wordt duidelijk hoe iedere kunstenaar in principe voor dezelfde opgave staat -ongeacht in welke tijd je leeft- en met dezelfde middelen werkt: licht, expressie en stofuitdrukking. Nog te zien t/m 22 september.
Meer info? Kijk hier https://www.rijksmuseum.nl/nl/12x-erwin-olaf

Wereld vol sculptuur
Bram Hammacher was van 1948 tot 1963 de directeur van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In die hoedanigheid bezorgde hij het museum een uniek profiel, want hij was degene die er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor was dat het Kröller-Müller bekend kwam te staan als één van de belangrijkste internationale musea voor moderne sculptuur. Dit deed Hammacher door in de loop der jaren een beeldencollectie bijeen te brengen die een volwaardige tegenhanger was van de imposante schilderijenverzameling van Helene Kröller-Müller. Ook leuk: de verwezenlijking van de beeldentuin, die in 1961 onder grote belangstelling werd geopend. De tijdelijke tentoonstelling ‘Het begin van een nieuwe wereld. De ontwikkeling van de moderne sculptuur’, nog te zien t/m 29 september, geeft -u raadt het al- een overzicht van de ontwikkeling van de moderne sculptuur, gezien door de ogen van de onvolprezen Bram Hammacher.
Meer info? Kijk hier https://krollermuller.nl/het-begin-van-een-nieuwe-wereld

Spring maar achterop
De hele zomer staat het NEMO Science Museum te Amsterdam in het teken van… de fiets. En terecht, want er is bijna geen land ter wereld waar zoveel gefietst wordt als in Nederland. We fietsen naar school, naar ons werk, we doen boodschappen op de fiets en in de bakfiets nemen we zelfs met gemak meerdere kinderen mee. Plus nog een hond. En wat dacht u van politieagenten en bezorgers die zich graag op dit o zo handige wonder der techniek verplaatsen? Hoog tijd dus om de fiets eens in het zonnetje te zetten. Het zomerprogramma ‘Fantastische Fietsen’ -nog te bezoeken t/m 1 september- voorziet in allerlei workshops, installaties die de historie van de fiets verbeelden en de fototentoonstelling ‘Fietsstad Amsterdam’. Deze toont de uitdagingen, mijlpalen en toekomstplannen die onze hoofdstad tot hét voorbeeld hebben gemaakt van duurzame mobiliteit.
Meer info? Kijk hier https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/wat-is-er-te-doen/activiteiten/fantastische-fietsen/

Invloedrijke hiphop
Van 020 naar 010, alwaar de Kunsthal Rotterdam met trots de expositie ‘Street Dreams: How Hiphop took over Fashion’ presenteert. Hierin draait het om de invloed die de hiphopcultuur, ooit ontstaan in The Bronx in New York, heeft op mode en lifestyle. Het is dé toonaangevende jongerencultuur die de hitlijsten en het wereldwijde straatbeeld domineert: van inspiratiebron voor high fashion tot het gangbaar maken van sportswear als dagelijkse outfit. ‘Street Dreams’ toont -aan de hand van beeldende kunst, fotografie en video-installaties- de diverse looks, de codes en de creatieve kracht van hiphop, waarbij de focus ligt op de oorsprong en de achterliggende filosofie van deze straatcultuur. Nog te zien t/m 15 september.
Meer info? Kijk hier https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/hiphop/

Op de kaart gezet
Wist u dat de grootste kaarten ter wereld te vinden zijn in ons land? Ze liggen in de vloer van de Burgerzaal, in het hart van het Koninklijk Paleis Amsterdam. U weet wel, het officiële ontvangstpaleis van onze koning -beter bekend als het Paleis op de Dam. Het gaat om drie ronde mozaïeken die het oostelijk en westelijk halfrond van de wereld en de sterrenhemel laten zien. Deze gigantische vloerkaarten zijn een onmisbaar onderdeel van het ontwerp van Jacob van Campen voor dit bijzondere gebouw en zijn de allergrootste kaarten ooit gemaakt; dat is niet toevallig, want Amsterdam was ooit het belangrijkste centrum voor cartografie ter wereld. In de tentoonstelling ‘Het Universum van Amsterdam. Schatten uit de cartografie van de Gouden Eeuw’, te zien t/m 22 september, ontdekt het publiek het verhaal van de bijzondere kaarten in de Burgerzaal en kan het zich tevens vergapen aan de mooiste kaarten en atlassen uit de 17e en 18e eeuw. Meer info? Kijk hier https://www.paleisamsterdam.nl/universum/