Met deze week o.a. 100 jaar KLM, alle aandacht voor vrouwelijke kunstenaars en de geheimen van de Heilige Mammoetjacht.

MUSEA & EXPOSITIES

Allemaal aan boord
Onze nationale trots, de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, bestaat 100 jaar. En daar mogen we best trots op zijn, want het is één van ’s werelds meest succesvolle luchtvaartmaatschappijen en tevens de enige die nog onder haar oorspronkelijke naam vliegt. In het Stadsarchief Amsterdam wordt het jubileum gevierd met ‘Let’s Fly away! 100 jaar KLM’, een fototentoonstelling waarin de KLM-passagier centraal staat. En dat zijn interessante kiekjes, want het bedrijf heeft jaar in jaar uit haar passagiers, bemanningen en vliegtuigen laten vastleggen door professionele fotografen -met als resultaat dat de collectie een schat aan foto’s van de pioniers- en gloriejaren van de burgerluchtvaart vertegenwoordigt. De expositie bestaat uit een selectie van de bijzondere cultuurhistorische beelden, afkomstig uit zowel het KLM Fotohistorisch Archief als het Maria Austria Instituut (MAI). Ook zien? Dat kan nog t/m 6 oktober.
Meer info? Kijk hier https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/klm/

Rembrandt in de RAI
Jawel, er is weer een nieuwe tentoonstelling in het kader van het ‘Rembrandt en De Gouden Eeuw’-jaar. Deze keer moet u ervoor naar de RAI in Amsterdam, alwaar nog t/m 1 september ‘Discover Rembrandt – His Life and All His Paintings’ te zien is. Een opmerkelijke tentoonstelling, want een originele Rembrandt zult u er niet vinden; het is meer een soort overzicht van zijn complete oeuvre aan schilderijen, zo’n 350 in totaal, die gepresenteerd worden in de vorm van reproducties. Men is niet over één nacht ijs gegaan: met behulp van de nieuwste technieken en de onuitputtelijke kennis van professor en Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering zijn alle schilderijen van de Hollandse meester digitaal teruggebracht naar hun originele staat, zoals ze ooit het atelier verlieten. Elke periode in Rembrandts leven en werk wordt belicht en tot leven gebracht aan de hand van de schilderijen. Kortom, Rembrandt zoals u hem (en zijn creaties) nooit eerder zag.
Meer info? Kijk hier https://www.rai.nl/nl/rai-amsterdam/nieuwsbericht/alle-rembrandt-schilderijen-ter-wereld-deze-zomer-te-zien-in-rai-amsterdam/

100% vrouw
Vrouwen in de kunst; tegenwoordig zijn ze zeker zichtbaar, maar dat is niet altijd zo geweest. En dat terwijl ze er wel degelijk waren. Sommige vrouwen genoten zelfs een zekere bekendheid, maar na hun dood werden ze vaak uit de kunstgeschiedenis geschreven. Een onrecht dat het Stedelijk Museum Schiedam nu recht probeert te zetten, want hun tentoonstelling ‘Meesterlijke vrouwen’ is 100% vrouw -en dat is helemaal opmerkelijk als je bedenkt dat slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea vervaardigd is door vrouwen (bron: Mama Cash). Tja, dat krijg je als de vrouwelijke kunstenaars naar het rijk van de vergetelheid worden verwezen. Het museum zet de spotlights op tien Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw en koppelt deze avant-garde pioniers van weleer aan vrouwelijke kunstenaars van nu. De nadruk ligt op de periode 1915-1960; dat levert een gevarieerd beeld op met werk van o.a. Jacoba van Heemskerck, Lou Loeber en Charley Toorop. Te zien t/m 8 september.
Meer info? Kijk hier https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/meesterlijke-vrouwen/

THEATER

Terug naar de oertijd
Ook zo genoten van ‘Het Pauperparadijs’? Ruim 130.000 mensen zagen deze muziektheatervoorstelling waarin de armoedebestrijding in de 19e eeuw centraal stond, maar de makers gaan met hun nieuwste voorstelling wat verder terug in de tijd; naar de oertijd, om precies te zijn. Met ‘Mammoet’ komt er opnieuw een openluchtspektakel naar Drenthe, oftewel de Oerprovincie van Nederland, en deze show zal van 16 juli t/m 1 september op de planken worden gebracht op een bijzondere voorstellingslocatie, te weten het Buinerveld in Buinen. ‘Mammoet’ is een verhaal over idealen, moed en opoffering, maar uiteraard met een actueel tintje. Want wat leert de oertijd over de dilemma’s van nu? En leeft de mens wel zoals de mens bedoeld is? Goeroe Urdward en zijn vrouw Freya nemen het publiek mee naar de geheimen van de Heilige Mammoetjacht en de ware betekenis van het Drentse Naoberschap, de hunebedden, het meisje van Yde en het Hert van de Oostvaart. Regie en scenario zijn van Tom de Ket.
Meer info? Kijk hier https://www.mammoetindrenthe.nl/

UIT BIJ DE BUREN

Uitgekeken in eigen land? In de ons omringende landen valt nog genoeg te beleven!

Strijd tegen het noodlot
Nu we het toch over openluchtspektakels hebben: sinds 2002 worden in de Duitse stad Worms, fraai gelegen aan de Rijn, elke zomer de Nibelungen Festspiele gehouden. Dit jaar is dat van 12 t/m 28 juli. Het gaat om een reeks voorstellingen aan de voet van de aldaar aanwezige Romaanse Dom, die geïnspireerd zijn op (of door) het middeleeuwse heldenepos het Nibelungenlied. In dit eeuwenoude verhaal draait het allemaal om herkenbare thema’s als liefde, trouw, verraad en wraak, die aan bod komen in twee delen: in deel 1 draait het allemaal om de dood van de held Siegfried en in deel 2 staat de wraak van zijn vrouw Kriemhilde centraal. Siegfried werd namelijk vermoord door haar familie -en die lui zullen daarvoor boeten. Geloof me, ‘Game of Thrones’ is er niks bij. Het leuke aan de Festspiele is dat ze daar elk jaar weer een andere invalshoek vinden om de stof interessant en fris te houden. Zo heet de productie van dit jaar ‘Überwältigung’ en draait het deze keer om de vraag of het bloederige einde van het Nibelungen-epos voorkomen kan worden als de protagonisten op voorhand op de hoogte zijn van de verschrikkelijke consequenties die hun daden en woorden zullen hebben. Zullen ze dan andere keuzes maken en een betere wereld creëren -of maken ze dezelfde fouten? En dan kun je je natuurlijk ook nog afvragen of er toch niet zoiets bestaat als een noodlot waaraan we met geen mogelijkheid kunnen ontkomen, wat we ook doen… Ook leuk: één van de hoofdrollen wordt deze keer vertolkt door de acteur Klaus Maria Brandauer, bij het grote publiek bekend als de James Bond-schurk uit de film ‘Never Say never Again’. Hoe toepasselijk dat hij nu de rol van Hagen speelt, de moordenaar van de held Siegfried -die in recente studies wel eens is opgevoerd als de middeleeuwse voorloper van geheim agent 007.
Meer info? Kijk hier https://www.nibelungenfestspiele.de/nibelungenfestspiele/