Met deze week o.a. virtuoze schilderkunst, drie musketiers in het bos en een zomers circusspektakel.

MUSEA & EXPOSITIES

Meesterlijk, trefzeker & levendig
In het Frans Hals Museum te Haarlem maken ze er een zinderende zomer van met de nieuwe tentoonstelling ‘Virtuoos! Israels tot Armando’, die dit weekend is geopend en nog te zien zal zijn t/m 3 november. Het draait allemaal om meesterlijk, trefzeker en levendig schilderen -iets waar de Hollandse kunstenaars vanouds magistraal in zijn, met Frans Hals als lichtend voorbeeld. In de tentoonstelling vormt het impressionisme het startpunt, met grootmeesters als Isaac Israels en Thérèse Schwartze, maar ook de expressionisten -denk aan Karel Appel en Alphons Freijmuth- schilderden vaak ‘virtuoos’. Het sluitstuk van deze tocht door een eeuw Nederlandse kunst wordt gevormd door abstracte doeken vol dynamiek van o.a. Ger Lataster en Armando, maar ook het werk van hedendaagse kunstenaars als Peggy Franck en Evi Vingerling komt aan bod.
Meer info? Kijk hier https://www.franshalsmuseum.nl/nl/event/virtuoos-israels-tot-armando/

FESTIVAL

Aan de overkant
In Amsterdam Noord zal binnenkort het Over het IJ Festival weer losbarsten. Dit zomerse festivalfeestje, dat dit jaar alweer zijn 27e editie beleeft, zal tien dagen duren (van 5 t/m 14 juli, om precies te zijn) en in deze periode kunnen belangstellenden langs de oevers van het IJ en in diverse wijken in Noord genieten van allerhande spraakmakende theatervoorstellingen, uitgevoerd door zowel de gevestigde orde als de talenten van morgen. Op het programma staan zo’n 50 tegendraadse locatietheaterproducties, waaronder maar liefst 19 premières, dus dat belooft weer wat. Bruisend hart van het festival is zoals ieder jaar de (voormalige) NDSM-werf, die dit jaar zal worden opgeleukt door de beeldende kunstinstallatie ‘Ferrotopia’ van Atelier Van Lieshout. Check het volledige programma online!
Meer info? Kijk hier https://overhetij.nl/

THEATER

Eén voor allen
Over locatietheater gesproken: het Amsterdamse Bostheater (ja, we blijven even in onze hoofdstad) presenteert van 2 t/m 27 juli en van 13 t/m 31 augustus een bewerking van het bekende verhaal ‘De Drie Musketiers’, dat ooit werd geschreven door Alexandre Dumas père (1802-1870). Eén voor allen, alleen voor één, enfin, u kent het wel. De Drie Musketiers staan symbool voor tomeloze moed en eergevoel, maar staan er ook om bekend dat ze niet maalden om een dode meer of minder. Toneelgroep De Warme Winkel is met de klassieker aan de haal gegaan en trekt alle registers open; slapstick en spektakel vechten om aandacht, varkens en kippen rennen voor hun leven terwijl zeven acteurs de degens opnemen en veertien anderen een virtuoze dood tegemoet gaan. Ik zeg: wat wil een mens nog meer? Picknickmand mee en gaat dat zien!
Meer info? Kijk hier https://bostheater.nl/agenda/de-drie-musketiers/

Nouveau Cirque
Wie toch liever binnen zit (ja, je weet het maar nooit met ons Hollandse klimaat) die kan natuurlijk deze zomer ook gewoon terecht in Koninklijk Theater Carré, dat begin juli tien dagen lang in het teken zal staan van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel brengt het hooggeëerd publiek de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen, die op de planken worden gebracht door de gezelschappen Cirque Eloïze, Gravity & Other Myths, Circa en FLIP Fabrique. Ehm… nouveau cirque? Jazeker; vergeet wat u denkt te weten over het circus, deze nieuwe generatie performers zorgt voor een compleet nieuwe ervaring. Ze betoveren het publiek met verbazingwekkende expressieve optredens -van een art-deco hotel tot een post-apocalyptische winter en van experimentele expressie tot een dansende ridder; Carré Cirque belooft een onvergetelijk avontuur te worden. Te zien van 2 t/m 11 juli.
Meer info? Kijk hier https://carre.nl/pagina/carrecirque

Waanzinnige koning
We sluiten deze week af met Holland Opera, hét operagezelschap van Midden-Nederland dat anno 2019 zijn 25-jarig jubileum viert. Dat doen ze met de productie ‘King Lear’, die gespeeld zal worden op Fort Rijnauwen, gelegen in de gemeente Bunnik. Opnieuw een fraai staaltje locatietheater dus. Afgelopen vrijdag vond de première plaats en nog t/m 20 juli zal de opera te zien zijn, die gebaseerd is op het oorspronkelijke werk van William Shakespeare (1564-1616) waarin een vader -King Lear dus- zijn dochters de onmogelijke vraag stelt wie het meest van hem houdt. Het resultaat is een verbeten familievete met dodelijke afloop. ‘King Lear’ is een nieuwe opera, met originele teksten van Shakespeare, muziek uit Verdi’s ‘MacBeth’, ‘Othello’ en ‘Requiem’ en nieuwe composities van Fons Merkies.
Meer info? Kijk hier https://www.hollandopera.nl/voorstelling/302/king-lear/