Met deze week o.a. een Amersfoortse meesterverteller, de oorsprong van musea en Zeitgeist Bauhaus.

MUSEA & EXPOSITIES

Terug in Nijmegen
Dit jaar viert kunstenaar Mark Brusse (geb. 1937) zijn zestigjarig jubileum. De gevierde beeldhouwer, schilder en graficus (en ja, ook de halfbroer van acteur Kees Brusse) keert na ruim 20 jaar reizen weer terug voor een omvangrijke tentoonstelling in Museum het Valkhof te Nijmegen, de stad waar hij zich ooit ontpopte tot een verwoed amateurarcheoloog. ‘Sometimes I WONDER’ voert de bezoeker langs het hedendaagse oeuvre van Brusse, van tekeningen en schilderijen tot sculpturen en ruimtelijke ensceneringen. De ruim 150 werken zijn bijeengebracht in vier terugkerende thema’s: ruimte, hart, hoofd + handen en herinnering, maar ook water, lucht, aarde en vuur. Dit om de veelzijdigheid van de kunstenaar te tonen. Nog te zien t/m 22 september.
Meer info? Kijk hier https://tentoonstellingen.museumhetvalkhof.nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/sometimes-i-wonder-mark-brusse/

Sterk staaltje vertelkunst
Nog een veelzijdige kunstenaar van eigen bodem vinden we in Museum Flehite in Amersfoort, waar dit weekend de tentoonstelling ‘Max Keuris Meesterverteller’ is geopend. Max Keuris (1923-1979) was niet alleen tekenaar en schilder, maar ontwierp ook boekomslagen en maakte reclamefilms. Een creatieve duizendpoot dus. Hij had in principe alles in zich om het ver te schoppen als schilder; al op jonge leeftijd toonde hij zijn kunnen met op het Vlaams expressionisme geënte voorstellingen en hij was één van de oprichters van de naoorlogse kunstenaarsvereniging De Ploegh, maar -eigenzinnig als Keuris was- hij besloot om zijn talent te versnipperen. Ook van broodwerk, dus puur bedoeld om geld in het laatje te brengen, was hij -als vader van vier kinderen- bepaald niet vies. Een groot deel van zijn beroepsleven bracht hij door in de reclamewereld -en niet zonder succes. De animatiefilms die hij in de jaren 60 regisseerde voor de studio van Joop Geesink zijn fantasievol en grappig. De expositie, te zien t/m 13 oktober, toont alle facetten van zijn kunstenaarschap.
Meer info? Kijk hier https://museumflehite.nl/tentoonstellingen/145263848/max-keuris-meesterverteller

Hoe het allemaal begon
Pop-up winkels zijn helemaal in, maar pop-up musea zien we ook steeds vaker. Zo is er nu eentje opgedoken in Landhuis Oud Amelisweerd te Bunnik. Niet de minste locatie, want dit landhuis is één van de best bewaarde voorbeelden van een 18e-eeuwse edelmanwoning in ons land. Hoogtepunt van het monumentale pand zijn de bijna 250 jaar oude historische behangsels, die nog door de VOC uit China zijn meegenomen. Maar goed, een pop-up museum dus: de expositie ‘Utrechtse Wonderkamers: door de tijd’ neemt de bezoeker mee naar de oorsprong van musea. De zgn. Wunderkammers, oftewel rijk ingerichte kamers vol met bijzondere objecten, waren namelijk de voorlopers van musea. De vertrekken van Oud Amelisweerd zijn nog t/m 31 oktober omgetoverd tot eclectische wonderkamers vol met prachtige objecten uit de Utrechtse Kasteelmusea.
Meer info? Kijk hier https://www.popupmoa.nl/

Het Bauhaus-effect
Het Van Eesteren Museum in Amsterdam, dat gewijd is aan de architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988), besteedt momenteel aandacht aan Bauhaus; de beroemde kunst- en ontwerpschool die anno 2019 precies een eeuw geleden door de Berlijnse architect Walter Gropius werd opgericht in Weimar. In Duitsland pakt men het hele ‘100 jaar Bauhaus’-gebeuren groots aan met allerlei tentoonstellingen en activiteiten, maar ook hier laten wij ons niet onbetuigd. Het Van Eesteren Museum komt met de tentoonstelling ‘Zeitgeist Bauhaus’, die vertelt over het effect dat Bauhaus heeft gehad op het leven en wonen in Amsterdam. De architectuur en stedenbouw van de stad staat centraal, met name die van Nieuw West -alwaar het Van Eesteren Museum ook gevestigd is. Cornelis van Eesteren zelf bezocht het Bauhaus in Weimar in 1922; zijn ervaringen aldaar, met name de ontmoetingen met collega-architecten en ontwerpers, hebben zijn kijk op de wereld en de toenmalige moderne en toekomstige ruimtelijke vraagstukken voor de rest van zijn leven veranderd. Ook zin in Bauhaus? De expo is nog te zien t/m 8 december. Meer info? Kijk hier http://vaneesterenmuseum.nl/nl/binnenkort-het-van-eesteren-museum-zeitgeist-bauhaus/

Historische topstukken
Weet u het nog? Onlangs werd het Plakkaat van Verlatinge verkozen tot hét Pronkstuk van Nederland. U weet wel, dat document uit 1581 waarin een aantal provinciën van de Habsburgse Nederlanden lieten weten dat ze genoeg hadden van Filips II. Het stuk kan een beetje worden beschouwd als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden en wordt bewaard in het Nationaal Archief in Den Haag. Daar hebben ze nog meer topstukken liggen, zoals de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix. Deze worden nu, tezamen met een aantal andere opvallende stukken, gepresenteerd in de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief’. Er wordt uitgelegd waarom de documenten zo belangrijk zijn en wat ze betekenen voor de samenleving van vandaag de dag. Nog te zien t/m 5 januari 2020.
Meer info? Kijk hier https://www.nationaalarchief.nl/beleven/nieuws/tentoonstelling-topstukken-in-perspectief-0