Met deze week o.a. een bijzonder overzicht van de Duitse expressionisten, tassen in bloei en de geschiedenis van Nederland in 100 kaarten.

MUSEA & EXPOSITIES

Belangrijke spullen
Slechts een klein deel van hun aanzienlijke collectie (kunst)voorwerpen kunnen musea tentoonstellen; het leeuwendeel staat doorgaans stof te vergaren in een donker depot, om het zo maar even oneerbiedig te zeggen. En dat terwijl zo’n collectie toch het DNA vormt van een museum. Kunstenares Jessica Stockholder (geb. 1959) kreeg het aanbod om eens wat te grasduinen in de verborgen verzameling van het Centraal Museum in Utrecht en mocht objecten uitkiezen die nu in de tentoonstelling ‘Jessica Stockholder: Stuff Matters’ te zien zijn, samen met haar eigen creaties: uitbundige sculpturen en installaties. Ze selecteerde meer dan 60 werken van meer dan 45 makers en creëerde onverwachte combinaties, waardoor bijzondere en nieuwe relaties ontstaan tussen kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden, ongeacht tijdperk of werkveld. Ook zien? Dat kan nog t/m 1 september.
Meer info? Kijk hier https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/jessica-stockholder

Duitse binnenwereld
Deze zomer wisselt Singer Laren zijn collectie uit met Museum Ostwall in Dortmund; terwijl onze oosterburen mogen genieten van onze ‘Höllandische Moderne’, kunnen wij gaan kijken naar een bijzonder overzicht van de Duitse expressionisten. Bij deze kunstenaars draaide het niet om de buitenwereld maar om de innerlijke beleving; denk aan kunst als uitdrukking van emotie, weergegeven in felle kleuren, ruwe penseelstreken en krachtige vormen. De expositie bestaat uit bekende en minder bekende topstukken van kunstenaars die deel uitmaakten van de expressionistische kunstenaarsverenigingen Brücke (o.a. Ernst-Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Karl Schmidt-Rottluff en Erich Heckel) en Der Blaue Reiter (o.a. Wassily Kandinsky, Franz Marc, August Macke en Alexej von Jawlensky). Daarnaast zijn werken van vroege expressionisten als Paula Modersohn-becker en sociaal-maatschappelijk geëngageerde kunstenaars als Käthe Kollwitz te zien. Bijzondere aandacht is er voor Max Beckmann, een van de belangrijkste en meest spraakmakende Duitse kunstenaars van de 20e eeuw. ‘Duitse expressionisten’ is te bezoeken t/m 25 augustus.
Meer info? Kijk hier https://www.singerlaren.nl/agenda/420/uit_Museum_Ostwall_Dortmund/Duitse_expressionisten

Absolute perceptie
Van Duitse kunstenaars naar de Britse schilder Euan Uglow (1932-2000), wiens werk voor het eerst te zien is buiten Groot-Brittannië. En wel in Museum More in Gorssel (Gelderland), dat gewijd is aan Nederlandse modern-realistische kunst. Het radicale en experimentele oeuvre van de Brit, die een reputatie opbouwde als een échte artists’ artist vanwege de afstand die hij bewaarde tot de kunstwereld, kan zich makkelijk meten met het werk van gevierde landgenoten als Francis Bacon en Lucian Freud. De zomertentoonstelling ‘EUAN UGLOW I Painting Perception’, te zien t/m 1 september, toont een selectie van zo’n 60 naakten, portretten, stillevens, landschappen en 20 tekeningen, die een uniek inzicht geven in Uglows obsessieve zoektocht naar absolute perceptie. Hij werd niet voor niets bewonderd door collega’s vanwege zijn ‘gestructureerde schilderijen vol gecontroleerde en daardoor krachtige emotie’. Leuk weetje: één van zijn werken mocht nooit geëxposeerd worden omdat de latere Mrs. Cherie Blair daarvoor naakt model had gestaan…
Meer info? Kijk hier https://www.museummore.nl/agenda/euan-uglow/

Tassen in bloei
Met de expositie ‘Bags in Bloom’ haalt Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam de natuur letterlijk en figuurlijk naar binnen, want alles draait hier om bloemen -in combinatie met tassen, uiteraard. Van veldbloem tot gecultiveerde bloem, van vergezicht tot landschap, van exotische bladsoort tot klassiek bloemstilleven en van delicaat geborduurde dijzakken tot overladen petit point tassen; het komt allemaal aan bod. ‘Bags in Bloom’ is een schets, een bloemrijke opzet, waarin het verleden van het huis -een 17e-eeuws grachtenpand- wordt gecombineerd met een beeldende selectie van ruim 100 tassen. Zo wil men duidelijk maken dat de natuur een eeuwige inspiratiebron is, ook voor de makers en dragers van de tas. Nog te zien t/m 31 augustus.
Meer info? Kijk hier https://tassenmuseum.nl/tentoonstelling-amsterdam/bags-in-bloom/

LEZEN

Blik op de geschiedenis
Nu al een van de mooiste en interessantste boeken van 2019: ‘De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten’ van Marieke van Delft en Reinder Storm. Dit lijvige boekwerk doet precies wat de titel belooft: aan de hand van bijzondere historische kaarten (plattegronden, zo u wilt) wordt aangetoond wat er in de loop der eeuwen is veranderd in ons land, maar ook wat ongewijzigd is gebleven. Steden, gebouwen en de voormalige overzeese gebieden komen natuurlijk aan bod, maar denk ook aan politieke omwentelingen, bestuurlijke ontwikkelingen en het eeuwige gevecht met het water. Sommige kaarten gaan over economie, transport, onderwijs, religie of sport; weer andere vestigen de aandacht op de haringvisserij in de 16e eeuw of de uitbreiding van de Amsterdamse grachtengordel in de 17e eeuw. Ook gaat het boek over de grote kaartenmakers van weleer: denk aan mannen als Ortelius, Mercator, Blaeu -en niet te vergeten P.R. Bos, de geestelijke vader van de befaamde Bosatlas. Kortom, een heerlijk naslagwerk dat een sieraad is voor elke boekenkast. Ideaal als cadeau, of om lekker zelf van te genieten.
Meer info? Kijk hier https://www.lannoo.be/nl/nederland-oude-kaarten