Met deze week o.a. de strijd voor het vrouwenkiesrecht, een Art Nouveau-feestje en de ruzie tussen Johan & Maurits.

MUSEA & EXPOSITIES

Well done, sister Sufragette!
Anno 2019 is het exact een eeuw geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Dit betekende dat mannen en vrouwen (eindelijk) voor de Kieswet gelijk werden gesteld en dat deze laatste groep voortaan ook politieke inspraak kreeg. Het Groninger Museum besteedt met de tentoonstelling ‘Strijd! 100 Jaar vrouwenkiesrecht’ aandacht aan deze heuglijke gebeurtenis en geeft een uitgebreid overzicht van de turbulente strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, waarin de Groningse arts Aletta Jacobs een prominente rol speelde. Sowieso werd de beweging in Groningen breed gedragen: tot in de kleinste dorpen ontstonden vanaf de oprichting van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht in 1894 actieve afdelingen. Aan de hand van o.a. vaandels, foto’s, cartoons, schilderijen en historische topstukken wordt getoond hoe er actie werd gevoerd en ontstaat er een overzicht van de vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenkiesrecht. Wat ook duidelijk wordt is dat de strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw nog immer voortduurt… Te zien t/m 15 september.
Meer info? Kijk hier https://www.groningermuseum.nl/kunst/tentoonstellingen/strijd-100-jaar-vrouwenkiesrecht

Door de ogen van Rembrandt & co
Vooruit, nog maar eens een duit in het zakje van het ‘Rembrandt & de Gouden Eeuw’-jaar. We gaan naar Haarlem, naar Teylers Museum, alwaar in het Prentenkabinet momenteel een selectie van Rembrandts mooiste etsen en tekeningen (uit eigen collectie) wordt getoond. De expositie heet ‘Rembrandts Wereld’, maar ook het werk van leerlingen en vrienden komt aan bod; allemaal kunstenaars die er enthousiast op uit trokken om het landschap rondom Amsterdam vast te leggen. De tekencampagnes gingen soms ook wel verder; zo maakte Rembrandt diverse tekeningen van Rhenen en toerde zijn leerling Doomer uitvoerig door Frankrijk. In tientallen landschappen en stadsgezichten kan de bezoeker t/m 22 september de wereld bekijken door de ogen van Rembrandt, Jan Lievens, Roelant Rochman, Lambert Doomer en Philips Koninck.
Meer info? Kijk hier https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/rembrandts-wereld

Gedoemd gouden duo
Het is een Shakespeare-waardig drama: de strijd -met dodelijke afloop- tussen de kopstukken Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) en Maurits van Oranje (1567-1625). De eerste een politieke leider, de landsadvocaat die ook wel als de grondlegger van het huidige democratische Nederland wordt beschouwd; de tweede een groot militair talent dat grote overwinningen behaalde op het slagveld en de Spanjaarden uit het noorden en oosten van de republiek wist te verdrijven. Jarenlang vormden de politicus en de legeraanvoerder een succesvol duo, maar toen kwamen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan… met desastreuze gevolgen. Op 13 mei 1619 -precies vier eeuwen geleden- verloor Johan van Oldenbarnevelt de strijd én zijn leven, toen hij op het Haagse Binnenhof letterlijk een kopje kleiner werd gemaakt. Hoe het allemaal zover kwam, dat verhaal wordt t/m 6 januari verteld in de expositie ‘Johan & Maurits – van vriend tot vijand’ in Museum Flehite in Amersfoort -de stad waar Van Oldenbarnevelt ooit het levenslicht zag.
Meer info? Kijk hier https://museumflehite.nl/tentoonstellingen/141624824/johan-amp-maurits-van-vriend-tot-vijand

EVENEMENT

Lang leve de Art Nouveau
Misschien was het u nog niet opgevallen, maar sinds 2013 wordt in heel Europa op 10 juni ‘World Art Nouveau Day’ gevierd. Initiatiefnemer destijds was het Museum of Applied Arts in Boedapest; de keuze voor de datum is gebaseerd op de sterfdag van zowel Antoni Gaudi (1852-1926) en Ödön Lechner (1845-1914), twee charismatische Art Nouveau-architecten uit verschillende hoeken van Europa -die beiden toevalligerwijs op 10 juni stierven. In Den Haag, een stad die rond 1900 overliep van nieuwe inzichten en inspiratie die tot uitdrukking kwamen in verschillende kunstvormen, vond men één dagje Art Nouveau niet genoeg -daar is een heus Art Nouveau Festijn ontstaan, dat plaats zal vinden van 7 t/m 10 juni. Vier dagen lang wordt Den Haag in het zonnetje gezet als de Nederlandse hoofdstad van de Art Nouveau en dat wordt gevierd met een keur aan activiteiten: denk aan muziek, theater, lezingen, rondleidingen, boottochten en workshops. Check het volledige programma online!
Meer info? Kijk hier https://www.artnouveaufestijn.nl/

THEATER

Mysterieus familiedrama
In het kader van het Holland Festival presenteert De Nationale Opera een nieuwe productie van ‘Pelléas et Mélisande’ (1902), de enige opera die de Franse componist Claude Debussy (1862-1918) ooit voltooide. Het mysterieuze familiedrama wordt beschouwd als een absoluut hoogtepunt en keerpunt in de operageschiedenis; geen emotionele uitbarstingen en geen wapengekletter, maar in plaats daarvan ingehouden spanning die opbouwt als een onontkoombare droom. Het verhaal is gebaseerd op het symbolistische toneelstuk van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, over de wrange driehoeksverhouding tussen de twee halfbroers Golaud en Pelléas en het meisje Mélisande. De voorstelling is te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam van 5 t/m 27 juni, in een regie van de Franse schrijver, acteur en regisseur Olivier Py. In de bak vinden we het Koninklijk Concertgebouworkest, onder de bezielende leiding van dirigent Stéphane Denève.
Meer info? Kijk hier https://operaballet.nl/nl/opera/2018-2019/voorstelling/pelleas-et-melisande