Met deze week o.a. bloemschilders in Parijs, een verdwenen wapencollectie en de ongelooflijke lotgevallen van een drieling.

MUSEA & EXPOSITIES

Sweet smell of success
Konden we tot voor kort in Teylers Museum genieten van de botanische kunst van de gebroeders Franz en Ferdinand Bauer, nu is er in Het Noordbrabants Museum te ‘s-Hertogenbosch volop aandacht voor Gerard (1746-1822) en Cornelis (1756-1839) van Spaendonck. Deze Brabantse broers leerden het schildersvak in Antwerpen en vertrokken daarna naar Parijs, waar ze snel carrière maakten als schilders van bloemen. Inmiddels is uit kunsthistorisch onderzoek gebleken dat beide kunstenaars in het artistieke milieu van de Franse hoofdstad rond 1800 behoorlijk wat aanzien genoten, dus de hoogste tijd voor wat erkenning in eigen land. De tentoonstelling ‘De geur van succes’ plaatst hun werk in breder perspectief, met o.a. bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes, gravures met botanische studies, brieven en portretten van beide broers. Ook leuk: het geheel wordt verrijkt met historische objecten uit de veelbewogen tijd waarin de heren Van Spaendonck leefden, zoals (ik noem maar wat) een heuse guillotine. Nog te zien t/m 25 augustus.
Meer info? Kijk hier https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/tentoonstellingen-activiteiten/tentoonstellingen/van-spaendonck/

Gezond groen
Van aspirine tot opium: veel van onze geneesmiddelen komen oorspronkelijk uit de natuur -uit planten, om precies te zijn. Sommige worden zelfs nu nog uitsluitend uit planten gewonnen. En wat dacht u van superfoods als noten, goji-bessen, tarwegras en hennepzaad? Niet aan te slepen, omdat mensen zich daarmee gezond hopen te eten. Maar de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun… De Hortus Botanicus Leiden -waar sinds de eerste beplanting in 1594 al medicinale planten te vinden zijn- besteedt t/m 27 oktober aandacht aan planten en gezondheid met de speciale expositie ‘Beter met planten’. Uiteraard zijn er ter plaatse vele planten te vinden die bij dat thema passen: het startpunt is de Clusiustuin, waar een route begint die de bezoekers langs allerhande plantenfamilies, geneeskrachtige kruiden & giftige stoffen zal voeren. Leuk én leerzaam dus.
Meer info? Kijk hier https://hortus.leidenuniv.nl/programma/tentoonstellingen/beter-met-planten

Onopgeloste roof
Er zijn weinig zaken die zo tot de verbeelding spreken als een onopgeloste roof. Slot Zuylen, het beroemde kasteel in het dorp Oud-zuilen waar ooit de onnavolgbare Belle van Zuylen woonachtig was, heeft ermee te maken gehad: in het holst van de nacht, in september 1977, werd bijna de gehele wapencollectie van de vroegere adellijke bewoners gestolen. Een groot symbolisch verlies. De dader of daders zijn nooit gepakt… Maar hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat is er bekend over de gebeurtenissen tijdens die regenachtige nacht en hoe verliep het onderzoek? De politiearchieven zijn inmiddels vernietigd, dus een doorbraak hoeven we niet snel te verwachten, maar dat ze er in Oud-Zuilen nog mee bezig zijn, dat zal niemand verbazen. De themarondleiding ‘Cold Case Slot Zuylen’, van 18 mei t/m 25 september, vertelt het volledige verhaal van de onopgeloste wapenroof. Jong en oud zijn welkom voor een spannende tour op de crime scene, oftewel de plek van het misdrijf.
Meer info? Kijk hier https://www.slotzuylen.nl/agenda/2019/cold-case-zuilen/

Evenement

Boek je dag
Goed nieuw: er komt een derde editie van Bookstore Day! De dag waarop de onafhankelijke boekhandels zichzelf, schrijvers en hun klanten in het zonnetje zetten d.m.v. allerlei activiteiten en acties. Na twee succesvolle edities in april 2017 en 2018 is er deze keer gekozen voor een dag buiten de meivakantie -en dat wordt dus aanstaande zaterdag 25 mei. Ruim 200 boekhandels in het hele land zullen deelnemen, dus kijk snel op de site of er bij u in de buurt iets wordt georganiseerd. Maar bovenal: bezoek gewoon een boekwinkel en schaf één of meerdere titels aan. Er is een leuke actie waarmee klanten hun Bookstore Day-aankoop terug kunnen winnen, dus wie weet kost het u wel niks. Speciale aandacht dit jaar is er voor de ontlezing, waarover een boek uitkomt (‘Lezen in tijden van Netflix’) en waarover een debat zal worden gevoerd.
Meer info? Kijk hier http://www.bookstoreday.nl/

FILM

Wat is er nieuw in de bioscoop? Een van harte aanbevolen keuze uit het aanbod:
-De IDFA-documentaire ‘Three Identical Strangers’ van regisseur Tim Wardle is vanaf deze week eindelijk in de ‘gewone’ bioscoopzalen te zien -en wát een verhaal vertelt deze film. Een typisch voorbeeld van het cliché dat de werkelijkheid soms ongeloofwaardiger kan zijn dan welke fictie dan ook. U kunt deze film het beste met zo weinig mogelijk voorkennis gaan kijken, maar vooruit, om een beetje een beeld te schetsen van wat u kunt verwachten: het begint allemaal met de 19-jarige Bobby die in 1980 arriveert op zijn nieuwe school. Hij kent daar nog helemaal niemand, maar het gekke is dat iedereen hém wél lijkt te kennen: van alle kanten wordt hij enthousiast begroet. Iemand noemt hem op een gegeven moment zelfs ‘Eddy’. Een duidelijk gevalletje persoonsverwisseling dus, maar wie is dan die die Eddy die zoveel op hem lijkt? Dat blijkt niemand minder dan zijn tweelingbroer te zijn. Beide jongens zijn geadopteerd en komen er nu pas achter dat ze een tweelingbroer hebben. Maar het wordt nog gekker, want zodra hun verhaal door de media wordt opgepikt dient zich nog een derde broer aan, ene David. Vandaar -en dat had u vast al door- de titel ‘Three Identical Strangers’. Na de vreugdevolle hereniging -met veel vaart gebracht- begint het échte, ongelooflijke verhaal van deze drieling pas echt… Een aangrijpend verhaal dat de bezoeker in verbijstering en met een brok in de keel achter zal laten.