Met deze week o.a. de filmgeschiedenis van Haarlem, helemaal alleen met Mark Rothko en het einde van het Avengers-tijdperk.

MUSEA & EXPOSITIES

Hollywood? Haarlem!
Even eerlijk: wie weet nog dat Haarlem zo’n slordige honderd jaar geleden even het middelpunt was van de Nederlandse filmwereld? Cameralieden, decorbouwers en acteurs liepen de deur plat bij de Filmfabriek Hollandia bij het Spaarne en Haarlemse actrices als -wie kent haar niet- Annie Bos bereikten een sterrenstatus. Niet veel later werd de stad ook nog eens de standplaats van het roemruchte Polygoonjournaal en van experimentele filmmakers als J.C. Mol, Dick Laan, Gerrit van Dijk en Lennaert Nijgh. Das was einmal, zou je kunnen zeggen, maar ook vandaag de dag is Haarlem nog steeds een geliefde locatie voor (inter)nationale films en tv-series; denk maar aan de scène uit ‘Ocean’s Twelve’ waarin Brad Pitt en George Clooney rondhangen op het station van Haarlem. Bovendien kende deze stad veel bijzondere bioscopen, die inmiddels tot ons verdwenen culturele erfgoed behoren. Wie meer wil weten over dit Hollywood van Noord-Holland, die kan nog t/m 24 september terecht bij de expositie ‘Haarlem Filmstad’ in Museum Haarlem, die wordt georganiseerd in samenwerking met ABC Architectuurcentrum. Ontdek een bewogen filmgeschiedenis, aan de hand van de acteurs, de bioscopen, de filmmakers en de filmlocaties.
Meer info? Kijk hier https://www.museumhaarlem.nl/project/haarlem-filmstad/

Me, myself & Rothko
Een privé-moment met de Mona Lisa, zoals dat onlangs Diederik van Vleuten nog gegund was in de tv-serie ‘Diederik en Da Vinci’, ja, wie wil dat nou niet? Helemaal in je eentje naar dat meesterwerk staren en je verliezen in die mysterieuze glimlach… Helaas zal het Louvre niet snel doen wat het Stedelijk Museum Schiedam nu aanbiedt: in je eentje een topstuk bekijken, zo lang als je wilt. Nou ja, tenzij er nog heel veel andere gegadigden zijn -dan is tien minuten de max. En je mag ook niet zomaar elk werk uitzoeken; deze ‘actie’, genaamd ‘Rothko & ik’, geldt alleen voor ‘Grijs, Oranje op Kastanjebruin. No. 8’ van Mark Rothko (1902-1970), de eerste abstracte kunstenaar die met zijn intense kleurvlakken de emotie centraal zette. Het schijnt dan ook zo te zijn dat sommige kijkers een welhaast religieuze ervaring ondergaan bij het aanschouwen van een Rothko en het niet droog houden. Welnu, die mensen kunnen nu dus heerlijk privé een potje gaan zitten snotteren in Schiedam, alwaar ‘Grijs, Oranje op Kastanjebruin. No. 8’ (een bruikleen van Museum Boijmans Van Beuningen) nog t/m 5 januari 2020 te zien zal zijn in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Voor de liefhebbers, zullen we maar zeggen.
Meer info? Kijk hier https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/rothko-ik/

Fascinatie voor keramiek
De Mesdag Collectie in Den Haag toont de uitzonderlijke kunstverzameling van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), beter bekend als de man achter het beroemde Panorama Mesdag. De tijdelijke tentoonstelling ‘Mesdag & Colenbrander. Gedeelde fascinatie voor keramiek’ legt de nadruk op het werk van Theo Colenbrander (1841-1930), die wel gezien wordt als de eerste industrieel ontwerper. Hendrik Willem en Sientje Mesdag waren fervente verzamelaars van zijn werk: het modern vormgegeven aardewerk van Colenbrander was overal te vinden in hun woonhuis en in hun museum. Bij het overlijden van Mesdag in 1915 omvatte de collectie van het echtpaar zo’n 130 objecten en sets. Voor de tentoonstelling, die nog te zien is t/m 23 juni, is een deel van die fraaie objecten -die verspreid waren geraakt- weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke huis.
Meer info? Kijk hier https://www.demesdagcollectie.nl/nl/plan-uw-bezoek/te-zien/tentoonstelling-mesdag-colenbrander?v=1

Body awareness
Maria Lassnig (1919-2014) was een Oostenrijkse kunstenaar die internationaal wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e én 21e eeuw. Ze maakte naam met haar zgn. ‘Körperbewusstseinbilder’, oftewel ‘body-awereness’-werken, waarin Maria de gewaarwordingen van haar lichaam thematiseerde en op deze manier haar relatie tot de wereld definieerde. Het Stedelijk Museum in Amsterdam komt nu met ‘Maria Lassnig – Ways of Being’, de eerste grote overzichtstentoonstelling van haar werk in Nederland. Deze bevat 200 bruiklenen met topstukken als ‘Du oder Ich’, ‘Woman Power’, ‘Krankenhaus’, ‘Dame mit Hirn’ en het zelden getoonde laatste zelfportret ‘Selbstporträt mit Pinsel’. Naast haar schilderijen en tekeningen wordt ook een groot deel van haar films en beeldhouwwerken getoond. Ook zien? Dat kan nog t/m 11 augustus.
Meer info? Kijk hier https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/maria-lassnig

FILM

Wat is er nieuw in de bioscoop? Een van harte aanbevolen keuze uit het aanbod:

-We hebben er maar liefst 22 films lang op moeten wachten, maar deze week kunnen we dan ein-de-lijk gaan kijken naar de ultieme eindstrijd der (overlevende) giganten in de film ‘Avengers: Endgame’. Tja, die titel zegt eigenlijk al genoeg; aan elke saga komt een einde, dus ook aan die van de superhelden die ons al sinds ‘Iron Man’ (2008) elk jaar in drommen naar de bioscoop lokken. De wereld van het Marvel Cinematic Universe (MCU) werd in zo’n elf jaar tijd zorgvuldig opgebouwd: bijna elke held kreeg z’n eigen film -Captain Marvel, het enige vrouwelijke titelpersonage, was begin dit jaar de laatste in de rij- en nu komt alles samen in het spectaculaire slotakkoord. Wie niet bekend is met de materie, die heeft eigenlijk weinig te zoeken bij ‘Avengers: Endgame’, want dit is een afscheidsfeestje voor de trouwe fans die nu toch wel eens willen weten hoe het de helden is vergaan die de slachtpartij van Thanos in ‘Avengers: Infinity War’ (2018) overleefd hebben -en wat hun volgende zet zal zijn. De film, die wederom geregisseerd is door de broers Anthony en Joe Russo, is over het algemeen lovend ontvangen, dus de fans zullen niet teleurgesteld worden.