Met deze week o.a. een internationale persfotowedstrijd, Delftse meesters in de muziekindustrie en de Oranjes en hun dieren.

MUSEA & EXPOSITIES

Bekroonde beelden
Hij is er weer: de World Press Photo Exhibition in de Nieuwe Kerk Amsterdam. Het gaat om de première van deze jaarlijkse tentoonstelling van de internationale persfotowedstrijd, die mag openen in onze hoofdstad en daarna op wereldtournee zal gaan -een reis die de tentoonstelling naar ruim 100 steden in 45 landen zal brengen. Uiteraard is de winnaar ook van de partij; ‘Crying girl on the Border’ van John Moore mag zich anno 2019 World Press Photo of the Year noemen. De foto toont de huilende Hondurese peuter Yanela Sanchez als zij en haar moeder in bewaring worden genomen door Amerikaanse grensfunctionarissen in McAllen, Texas. Dit beeld is tezamen met zo’n 150 andere bekroonde beelden van 43 fotografen uit 25 landen nog t/m 7 juli in Amsterdam te zien. Daarnaast is er dit jaar ook voor het eerst een World Press Photo Story of the Year gekozen (‘The Migrant Caravan’ van Pieter ten Hoopen) en is het ook leuk om te vermelden dat de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk een compleet nieuw, museaal ontwerp heeft gekregen.
Meer info? Kijk hier https://www.nieuwekerk.nl/tentoonstellingen/world-press-photo-2019/

Achter de schermen
Wie kent MOJO niet? Al bijna 50 jaar is dit bedrijf de bekendste en grootste concertpromotor in Nederland. Jaarlijks organiseert MOJO zo’n 200 concerten en festivals, die goed zijn voor ruim één miljoen bezoekers -grote kans dus dat ook u ooit op één van hun evenementen heeft rondgelopen. Maar wie weet hoe deze grote en veelzijdige onderneming ooit begonnen is? Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar 1968, toen de Delftenaar Berry Visser het eenmansbedrijfje MOJO Concerts opzette. Met enige bluf -en vast ook een beetje geluk- weet hij in Londen meerdere bands te strikken voor het eerste meerdaagse festival in ons land: het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos. Kort daarna haakt Leon Ramakers aan; eerst als Berry’s assistent, later als zijn partner. Samen maken ze van MOJO de Nederlandse marktleider in de muziekindustrie. Om het 50-jarig jubileum te vieren is er nu de tentoonstelling ‘MOJO Backstage. Delftse meesters in de muziekindustrie’, te zien t/m 1 september in Museum Prinsenhof Delft, die toont hoe MOJO zich in een halve eeuw ontwikkelde tot het succesvolle bedrijf dat het vandaag de dag is. Originele affiches, videoclips, toegangsbewijzen en foto’s nemen de bezoeker mee op een trip down memory lane.
Meer info? Kijk hier https://prinsenhof-delft.nl/ontdek-het-museum/tentoonstellingen/mojo-backstage-delftse-meester-in-de-muziekindustrie

Koninklijke beestenboel
Paleis Het Loo in Apeldoorn is vanwege een grootscheepse renovatie nog gesloten tot medio 2021, maar gelukkig kunnen we in het kader van het initiatief ‘BuitenGewoon Open’ nu wel weer genieten van de schitterende paleistuinen en stallen waar diverse activiteiten en evenementen georganiseerd worden, zoals de ‘The Garden of Earthly Worries’ (een presentatie van vier eigentijdse sculpturen die ontzettend uit de toon staan te vallen in de klassieke tuinen) en de mini-expositie ‘Dieren van Oranje’. Hierin staat de band centraal tussen de Oranjes en hun dieren, die aan de hand van foto’s, prenten en verrassende verhalen geïllustreerd wordt. Dieren hebben altijd een rol gespeeld in het leven van onze koninklijke familie: denk aan de ruim 80 jachthonden van koning-stadhouder Willem III (de stichter van Paleis Het Loo), de exotische menagerie van stadhouder Willem V en de pony’s en het ezeltje van koningin Wilhelmina. De expo is te zien t/m 15 september. De tuinen kunt u nog iets langer bezoeken, t/m 29 september om precies te zijn; daarna gaat het hek weer even op slot.
Meer info? Klik hier https://www.paleishetloo.nl/zien-doen/dieren-van-oranje/

Geëngageerde fotograaf
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen besteedt met de tentoonstelling ‘Kati Horna, compassie en engagement’ aandacht aan het leven en werk van fotografe Kati Horna (1912-2000), die ooit ter wereld kwam als Katalin Deutsch Blau in het destijds politieke onrustige Boedapest. Het geweld, onrecht en de angst waar zij in haar jeugd mee werd geconfronteerd vormden haar als fotograaf. Net zoals haar verblijf in Berlijn in 1931, waar ze in aanraking kwam met bekende Hongaarse fotografen. Via Parijs en Spanje, waar ze de Spaanse Burgeroorlog fotografeerde en haar echtgenoot José Horna leerde kennen, kwam ze uiteindelijk in Mexico terecht, waar ze tot haar dood bleef wonen. Als fotograaf verkoos Kati Horna altijd betrokkenheid bij haar onderwerpen boven het artistieke sterrendom; misschien dat ze daarom geen bekendheid geniet bij het grote publiek, maar daar wil de expositie in het Cobra Museum nu verandering in brengen. Horna was een humanistische fotograaf die een grote artistieke creativiteit in zich had en van groot belang is geweest voor de fotojournalistiek; ze legde tal van grote omwentelingen in de 20e eeuw vast en haar leven als geëngageerde verslaggever was voor haar dé manier om een bijdrage te leveren aan haar politieke idealen en tegelijkertijd als vrouw een onafhankelijk leven te kunnen leiden. Nog te zien t/m 30 juni.
Meer info? Kijk hier https://www.cobra-museum.nl/activity/8175/

Wonderlijke waterwezens
We eindigen in Rotterdam, alwaar in het Maritiem Museum onlangs de familietentoonstelling ‘Zeemonsters’ is geopend. Hierin maken jong en oud kennis met de werelden van zes legendarische en mysterieuze waterwezens; het bekende monster van Loch Ness, de mega-octopus Kraken, een reuzenkrab, zeemeerminnen, een gigantische schildpad die doet alsof hij een eiland is en de walvis de Jonas opat. Grote vraag is natuurlijk: zijn deze wezens allemaal ontsproten aan de fantasie of zouden ze echt kunnen bestaan? In de Middeleeuwen geloofden de meeste mensen dat zeemonsters wel degelijk echt bestonden; daarom zijn ze terug te vinden op oude zeekaarten, waarvan een aantal bijzondere exemplaren te zien is. Door een samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam hebben -naast de ‘monsters’ – ook echte beesten een plek in de interactieve tentoonstelling gekregen. Ook zin om een arm te vergelijken met de tentakel van een reuzenoctopus of om een walvispiemel van dichtbij te zien? Het kan t/m september 2021. Alle tijd dus nog.
Meer info? Kijk hier https://www.maritiemmuseum.nl/tentoonstellingen/zeemonsters