Met deze week o.a. een iconisch blikje poep, boeken over het moederschap en enge dubbelgangers.

MUSEA & EXPOSITIES

Visser aan Zee
Wie de wereld wil zien door de ogen van beeldhouwer Carel Visser (1928-2015), die kan daarvoor terecht in museum Beelden aan Zee te Den Haag. Nog t/m 10 juni is daar de tentoonstelling ‘Carel Visser: Genesis’ te zien, met meer dan 150 werken in de meest uiteenlopende materialen en technieken. Het werk van Visser, die wordt beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de 20e eeuw, omvat naast beelden ook tekeningen, collages, houtsneden, sieraden, gebruiksvoorwerpen en zelfs meubels. De expositie is vooral een ode aan zijn veelzijdigheid, vandaar dat ervoor gekozen is om alle technieken die Visser beoefende ruim aan bof te laten komen. Als overkoepelend thema is gekozen voor de scheppingsmythe uit het Bijbelboek Genesis, waarin God als ‘eerste kunstenaar’ de wereld schept en alles wat daarop leeft.
Meer info? Kijk hier https://www.beeldenaanzee.nl/nl/carel-visser

Merde d’Artiste
Wie ook niet vies was van het gebruik van verschillende soorten materialen, dat was kunstenaar Piero Manzoni (1933-1963), die in de jaren 60 uitgroeide tot één van de grootste vernieuwers van zijn tijd. Hij maakte kunst met zijn adem, blikte zijn eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit om op een sokkel te gaan staan; op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Manzoni overleed al op jonge leeftijd aan een hartinfarct, maar zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Tja, het kan raar lopen in het leven. Voor het eerst in vijftig jaar presenteert het Stedelijk Museum Schiedam onder de titel ‘Manzoni in Holland’ een uitgebreid overzicht van zijn werk, dat een inspiratiebron vormde voor Nederlandse kunstenaars als Henk Peeters, Jan Schoonhoven en Wim T. Schippers. (Inderdaad, die Pindakaasvloer hebben we indirect aan Manzoni te danken…) Nog te zien t/m 2 juni.
MeeR info? Kijk hier https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/manzoni-in-holland/

Verloren verhaal
Uit oude archieven blijkt dat de Utrechtse Domkerk in de middeleeuwen over een flinke verzameling rijkdommen moet hebben beschikt; een heuse schat, waarvan de kern bestond uit kostbare relieken van belangrijke heiligen, gevat in zilver, goud en edelstenen. Helaas werden deze schatten tijdens de Reformatie in de 16e eeuw vernield of versmolten; slechts een zweem van de Utrechtse pracht en praal is bewaard gebleven. Maar gelukkig worden in de Dom van Münster (Duitsland) al eeuwenlang soortgelijke rijkdommen bewaard; deze hebben oorlogen, beeldenstormers en andere rampspoed wél overleefd en zijn nu, voor het eerst in de geschiedenis, op reis gegaan -met Utrecht als bestemming. Daar is de oogverblindende Münster Domschat nog t/m 10 juni te bewonderen in Museum Catharijneconvent, waar aan de hand van deze topstukken eindelijk een verloren verhaal uit de Nederlandse geschiedenis verteld kan worden.
Meer info? Klik hier https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/de-münster-domschat/

EVENEMENT

Moeder de vrouw
Iedereen heeft -of had- een moeder; misschien een lieve en zorgzame, wellicht een strenge of afwezige. Feit is dat er over het moederschap in de loop der eeuwen veel geschreven is; zowel fictie als non-fictie brachten vele markante moeders voort -via dochters en zonen die schreven over hun moeder of moeders die schreven over het moederschap. En dus is het thema van de 84e Boekenweek, die plaatsvindt van 23 t/m 31 maart, deze keer ‘De moeder de vrouw’. Twee identiteiten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? Daarover valt natuurlijk te discussiëren -en dat gebeurt ook, want de bekendmaking van het Boekenweekthema deed nogal wat stof opwaaien. Ook het feit dat zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay door mannen zijn geschreven (respectievelijk Jan Siebelink en Murat Isik) viel niet overal in goede aarde, gezien het thema, maar daar is wat op gevonden: het Boekenweekgedicht, dat van Ester Naomi Perquin komt. Hoe het ook zij, de feestelijke Boekenweek is er natuurlijk vooral om boeken eens even lekker in het zonnetje te zetten, dus ik zou zeggen: koop gewoon een boek, of dat nu iets met moeder de vrouw te maken heeft of niet. En check ook of er in uw boekhandel of bieb nog speciale activiteiten zijn.
Meer info? Kijk hier https://www.boekenweek.nl/

FILM

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen keuze uit het aanbod:

-Het zal je maar gebeuren: zit je als gezinnetje lekker van je welverdiende rust te genieten in een vakantiewoning niet ver van het strand, staat er op een avond een ander gezin op de stoep. En nee, het zijn niet de buren die eens gezellig komen buurten. Het overkomt de familie Wilson, bestaande uit moeder Adelaide, vader Gabe, dochter Zora en zoontje Jason. Als kijker heb je meteen door dat die rare, zwijgende creeps voor de deur weinig goeds in de zin hebben en daar komen de Wilsons ook spoedig achter. Wat het nog enger maakt: dat andere gezin, dat hun woning binnendringt, vertoont akelig veel overeenkomsten met de familie Wilson. Zoontje Jason merkt als eerste op: ‘It’s us’. Zijn moeder is niet eens zo heel erg verbaasd: al sinds zij als klein meisje in een spiegelpaleis oog in oog kwam te staan met haar dubbelganger heeft ze het gevoel gehad dat er op een dag nogmaals een confrontatie zou plaatsvinden -en nu is het dan zover. Meer ga ik niet verklappen over de film ‘Us’ van schrijver, regisseur en producent Jordan Peele (die in 2017 furore maakte met ‘Get Out’), behalve dat humor en horror hand in hand gaan in deze verontrustende film die ons duidelijk iets probeert te vertellen over onze huidige maatschappij. Wat precies, dat laat ik aan u over.