Met deze week o.a. de dynamiek van de natuur, Dutch design en 150 jaar westerse modegeschiedenis.

MUSEA & EXPOSITIES

Natuurlijke combinatie
Het is u misschien niet ontgaan dat de Engelse kunstenaar David Hockney (geb. 1937) in ons land was om hoogstpersoonlijk aanwezig te zijn bij de opening van de nieuwe tentoonstelling in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Deze heet ‘Hockney – Van Gogh. The Joy of Nature’ en focust zich op de gedeelde liefde van deze twee kunstenaars: de natuur. Hoewel Hockney ruim een eeuw later leeft dan Van Gogh, is hun manier van kijken naar het landschap vaak vergelijkbaar. Niet geheel verrassend misschien, aangezien de Engelsman er geen geheim van maakt dat de Hollandse schilder een groot voorbeeld voor hem is, maar het is interessant om te ontdekken wat de natuur nou precies betekende voor beide mannen en hoe Van Goghs landschappen Hockney hebben geïnspireerd. Met name de afwisseling van de seizoenen was/is een geliefd thema (ja, Hockney -boven de 80- schildert nog steeds!) en dat is duidelijk te zien op de tentoonstelling, die de grote, kleurrijke doeken van Hockney combineert met de werken van Van Gogh. Nog te zien t/m 26 mei.
Meer info? Kijk hier https://www.vangoghmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/zien-en-doen/tentoonstellingen/tentoonstelling-hockney-van-gogh

100% NL
Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, gevestigd in een monumentaal pand dat gerust een klein stadspaleis kan worden genoemd, presenteert nog t/m 30 juni een tentoonstelling over vier Nederlandse succesverhalen: Delfts blauw, Maastrichts aardewerk, art-nouveaukeramiek en Dutch Design. Nederlandse makers weten al eeuwenlang prachtige keramiek te vervaardigen en hier vervolgens wereldwijd succes mee te hebben. De expositie ‘Made in Holland. 400 jaar wereldmerk’ laat niet alleen de mooiste voorwerpen zien, maar vertelt ook hoe Nederlandse fabrikanten buitenlandse invloeden aanwendden voor eigen succes.
Meer info? Kijk hier https://www.princessehof.nl/te-zien-en-te-doen/tentoonstellingen/made-in-holland/

Gek van mode
Geen idee of de mannen hun eigen museum hebben, maar wij hebben er wel eentje: het Museum van de Vrouw, gevestigd in Echt (Limburg). Het ontleent zijn identiteit voor een belangrijk deel aan de bewuste keuze om het vrouwenleven in al zijn facetten te presenteren. Momenteel doet men dat met de tentoonstelling ‘Modegek. Ingesnoerd of ingebonden?’, die in vogelvlucht 150 jaar westerse modegeschiedenis belicht en een overzicht geeft van de trends in de mode van 1850 tot nu. En dan gaat het eens een keer niet over extravagante haute couture, maar over kleding en accessoires uit de eigen collectie die veelal gedragen zijn door vrouwen uit de regio. Het overzicht laat een sterke verandering van het vrouwbeeld zien; die onzelfstandige en afhankelijke burgervrouw uit 1850, die bestaat (gelukkig) niet meer -haar positie staat in fel contrast met de positie van de vrouw in 2019.
Meer info? Kijk hier https://mailchi.mp/d0146844ca20/museumvandevrouw

Het menselijk tekort
Met ‘Trouble in Paradise’ presenteert de Kunsthal Rotterdam een bijzondere selectie hedendaagse kunst uit de privécollectie van de Indiase kunstverzamelaar Rattan Chadha (geb. 1949), de oprichter van Mexx en hotelketen citizenM. Deze bijzondere collectie, die bekend staat als de KRC Collectie, wordt in de Kunsthal voor het eerst aan het grote publiek getoond. Het gaat om ruim zeventig werken -van schilderijen en sculpturen tot installaties en videokunst- die reflecteren op het menselijk tekort, die reageren op de staat van de samenleving en engagement oproepen met de wereld. De menselijke conditie staat centraal; van seks, drugs en rock ’n roll tot diepe melancholie -kortom, ‘Trouble in Paradise’. Nog te zien t/m 26 mei.
Meer info? Kijk hier https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/troubleinparadise/

THEATER

Kunst van de vriendschap
400 miljoen dollar neertellen voor een schilderij van Leonardo Da Vinci is natuurlijk eigenlijk al van de zotte, maar goed, in dat geval gaat het dan tenminste nog om ‘echte’ kunst. Maar wat als een van je beste vrienden een vrijwel geheel wit schilderij aanschaft (typisch gevalletje ‘vage moderne kunst’) en daar de hoofdprijs voor betaalt? Dat is wat er gebeurt in het veelgeprezen en onderscheiden theaterstuk ‘Art’ van de Franse schrijfster Yasmina Reza, dat nu terugkeert naar de Nederlandse theaters met in de hoofdrollen Thijs Römer, Waldemar Torenstra en Frederik Brom. Zij spelen de vrienden die het flink met elkaar aan de stok krijgen naar aanleiding van die peperdure aankoop van één van hen. De discussie wordt steeds grimmiger en blijkt over heel wat meer te gaan dan de waarde van kunst; appreciatie van de ander, acceptatie, respect- en het gebrek eraan. Kortom, centraal in ‘Art’ staat de kunst van de vriendschap. Het stuk beleeft dinsdag zijn première in Den Haag en gaat daarna t/m 7 juni op tournee door het hele land.
Meer info? Kijk hier https://www.moretheater.nl/nl/item/293/art