Met deze week o.a. katten in de kunst, een ode aan Olaf en duurzame chocolade.

MUSEA & EXPOSITIES

Poesie mauw
Kattenliefhebbers boffen toch maar: in 2017 organiseerde de Kunsthal Rotterdam al een tentoonstelling over de pluizige viervoeters, maar nu doet ook Stedelijk Museum Vianen een duit in het zakje met ‘MIAUW! Katten in de kunst’. In deze expo staat het werk centraal van de Nederlands-Belgische kunstschilderes Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909), die vooral bekend is geworden dankzij haar vele schilderijen van katten. Ze was bovendien een zogenoemde broodschilder -zeer ongewoon voor een vrouw in die tijd. Het Stedelijk Museum Vianen toont nu tientallen van Ronner-Knips meest populaire schilderijen, afkomstig uit diverse musea en andere culturele instellingen, waaronder de haardplaat van een poes uit de collectie Six en de nooit eerder getoonde originele kattenvitrine van Henriëtte uit een particuliere collectie. Nog te zien t/m 12 mei.
Meer info? Kijk hier https://stedelijkmuseumvianen.nl/exposities/huidige-expositie-deel-main/

Dubbel Olaf
Een van de beroemdste fotografen van ons land, Erwin Olaf (geb. 1959), wordt dit jaar zestig jaar. Een mooi moment dus om eens een groots overzicht van zijn werk te presenteren -en met dat doel hebben het Fotomuseum Den Haag en het Gemeentemuseum Den Haag de handen ineen geslagen. Ze komen met een dubbeltentoonstelling die een ode is aan de fotograaf die het afgelopen jaar nog zoveel lof oogstte met zijn dynamische portretten van de koninklijke familie. Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Als bonus zijn ook nog zo’n 20 foto’s bijeengebracht van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden. In het Gemeentemuseum is zijn vrije werk vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series te zien, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai en zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie ‘Palm Springs’. Beide exposities zijn nog t/m 12 mei te bezoeken.
Meer info? Kijk voor het Fotomuseum hier: https://www.fotomuseumdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/erwin-olaf-0

En voor het Gemeentemuseum: https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/erwin-olaf

Fleurige boel
In Teylers Museum te Haarlem besteden ze dit voorjaar alle aandacht aan botanische kunst, met de exposities ‘200 soorten groen’ en ‘Bloemenweelde’. De eerste is t/m 12 mei te zien in de tentoonstellingszaal en biedt een overzicht van het werk van de botanische kunstenaars Franz (1758-1840) en Ferdinand Bauer (1760-1826), wier tekeningen behoren tot de uitzonderlijkste botanische kunstwerken ooit gemaakt. De tweede expo bevindt zich in het prentenkabinet en bestaat uit werken (uit de eigen collectie) die allerlei soorten bloemen laten zien: weelderige boeketten, gestileerde bloemmotieven of natuurgetrouwe registraties -de verscheidenheid in weergave is enorm. Opvallend: veel van deze werken zijn gemaakt door vrouwen. Het schilderen van bloemen was eeuwenlang een van de weinige thema’s die voor hen geschikt werden geacht… ‘Bloemenweelde’ is nog te zien t/m 28 april.
Meer info? Kijk hier https://www.teylersmuseum.nl/nl

Let’s party
Op naar het Rotterdam Museum, waar ze wel zin hadden in een feestje: ‘Party People’, te zien t/m 23 juni, is een tentoonstelling over twee generaties uitgaanscultuur waarbij actuele ontwikkelingen in de Rotterdamse uitgaansscene worden gekoppeld aan de periode waarin het allemaal begon: de jaren 90. Kortom , een feest van herkenning voor iedereen die ooit een stap in het Rotterdamse uitgaansleven heeft gezet. En interactief is het allemaal ook nog eens: bezoekers maken kennis met de doorhost, dj’s en mc’s, kunnen het podium beklimmen en de dansvloer onveilig maken, zich vergapen aan de uitgaansmode en een kijkje nemen in de mysterieuze darkroom.
Meer info? Kijk hier https://museumrotterdam.nl/tentoonstellingen/party-people

FESTIVAL

Hot chocolate
Het aanstaande weekend, op 23 en 24 februari, kunnen we weer een bezoekje brengen aan het grootste chocoladefestival van Nederland: Chocoa. Het gaat om alweer de zevende editie van dit heerlijke evenement, dat wederom georganiseerd wordt in de Beurs van Berlage te Amsterdam -de stad met de grootste cacaohaven ter wereld. Chocoa is gewijd aan de verduurzaming van de cacaoketen en heeft tot doel het vergroten van de markt voor goede cacao en chocolade -en dat is hard nodig, willen we in de toekomst ook nog kunnen genieten van het heerlijke bruine goedje. Veel consumenten hebben geen idee waar chocolade eigenlijk vandaan komt; hoog tijd dus voor een lesje ‘van cacaoboon tot chocoladereep’. Er staan lezingen, workshops en proeverijen op het programma, maar ook een Chocoa Chocolade Quiz (o.l.v. Janny -‘Heel Holland Bakt’- van der Heijden) en de uitreiking van de Hot Chocolate Awards. Natuurlijk zijn er ook weer chocolademakers uit de hele wereld aanwezig die hun beste chocolade presenteren. Ik zou zeggen: grijp uw kans!
Meer info? Kijk hier https://www.chocoa.nl/festival/