Met deze week o.a. een heleboel Rembrandts, prenten van Picasso en de meidagen van 1940 gezien door Duitse ogen.

MUSEA & EXPOSITIES

Alle Rembrandts
We gaan van start met weer een portie Rembrandt (want: anno 2019 herdenken we dat deze kunstenaar precies 350 jaar geleden zijn laatste adem uitblies) en belanden in het Rijksmuseum in onze hoofdstad, alwaar vanaf aanstaande vrijdag de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ te zien zal zijn. Wat, denkt u nu misschien, álle Rembrandts? Ja, dat zou wat zijn; alle kunstwerken die meneer Van Rijn ooit vervaardigde in één grote tentoonstelling. Maar nee, het gaat hier -uiteraard- om alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie. Het is voor het eerst dat al deze stukken tegelijkertijd tentoongesteld worden. U moet hierbij denken aan zo’n 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 etsen. Niet dat dat daadwerkelijk álle Rembrandts zijn, want het Rijksmuseum beschikt over maar liefst 1300 etsen van Rembrandt; deze zijn echter lang niet allemaal geschikt om getoond te worden, omdat ze bijzonder kwetsbaar zijn. En door zoveel bomen zie je ook het bos niet meer, dus vandaar dat er gekozen is voor de 300 beste en mooiste etsen. Kortom, alles van Rembrandt dat getoond kán worden, dat is van 15 februari t/m 10 juni te zien. ‘Alle Rembrandts’ introduceert Rembrandts leven aan de hand van thema’s en geeft zo een weergaloos beeld van de Hollandse meester als (vernieuwend) kunstenaar, als mens en als verhalenverteller.
Meer info? Kijk hier https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/tentoonstellingen/rembrandt-en-het-mauritshuis/

Echt Rembrandt?
Voor nog meer Rembrandt gaan we naar Den Haag, want ook het Mauritshuis beschikt over een niet onaardige collectie schilderijen vervaardigd door de beroemdste meester-schilder van de Gouden Eeuw. Het gaat om 18 stuks in totaal, waaronder de bekende ‘Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’, die nog t/m 15 september te zien zullen zijn in de tentoonstelling ‘Rembrandt en het Mauritshuis’. Leuke invalshoek: er worden ook schilderijen getoond die niet langer worden toegeschreven aan Rembrandt. En deze kunstwerken zijn zelden of nooit te zien, dus hoe leuk is het dat ze nu weer van zolder zijn gehaald -om te pronken naast échte Rembrandts. Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is gekomen; wie ontdekte het? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige werken na verloop van tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk’? En is het verschil tussen wel of geen Rembrandt met het blote oog te zien? Ik zou zeggen: ontdek het zelf!
Meer info? Kijk hier https://www.rijksmuseum.nl/nl/alle-rembrandts

Picasso op papier
Wie genoeg heeft van Rembrandt en zijn 17e-eeuwse kunst, die kan terecht bij de expositie ‘Picasso op papier’ in de Kunsthal Rotterdam. Hier volop aandacht voor Pablo Picasso ((1881-1973) en zijn liefde voor grafiek; een kunstvorm waarin hij naar hartenlust kon experimenteren. Hij maakte meer dan 2500 prenten in de meest uiteenlopende technieken. Museum Boijmans Van Beuningen heeft er bijna 400 in haar collectie, waarvan er nu ruim 70 in de Kunsthal te zien zijn -dit in het kader van het project ‘Boijmans bij de Buren’. Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn de kleurenlitho’s van stillevens, stierengevechten, mythologische voorstellingen en… vrouwen. Jazeker; niet alleen in Picasso’s leven, maar ook in zijn werk hebben vrouwen een belangrijke rol gespeeld. Dat gaat zelfs zo ver dat zijn omvangrijke oeuvre ook wel wordt ingedeeld naar de periode dat hij met een bepaalde vrouw samen was, die hem stimuleerde en inspireerde. Neem bijvoorbeeld de reeks van acht opeenvolgende proefdrukken van de kleurenlino ‘La Dame à la Collerette (1962)’, die Picasso’s vrouw Jacqueline toont in historische kledij. Ook zien? Dat kan nog t/m 12 mei.
Meer info? Klik hier https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/Picassooppapier/

Duitse amateurfotografie
In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. De weerstand van ons leger is groter dan verwacht en daarom wordt op 14 mei Rotterdam gebombardeerd; een dag later geeft Nederland zich over. Er zijn weinig Nederlanders die gedurende deze vijfdaagse oorlog de behoefte voelden om hun fototoestel erbij te pakken, maar dat is aan Duitse zijde wel anders: sterker nog, de Wehrmacht moedigde fotografie aan om het thuisfront te informeren. En dat resulteerde in duizenden foto’s, gemaakt door Duitse soldaten tijdens de veldtocht door Nederland. Ze fotograferen hun dagelijkse beslommeringen en zichzelf in stoere poses, maar ook krijgsgevangenen, vernielingen, contact met de Nederlandse burgers en gevechten. Onderzoeker Gerard Groeneveld spoorde honderden van deze foto’s op en verwerkte zijn bevindingen al in het boek ‘Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen’, maar nu is er dan de gelijknamige tentoonstelling in het Verzetsmuseum te Amsterdam, met ruim 150 foto’s die deels nooit eerder zijn gepubliceerd. Dit uniek inkijkje in de vijf oorlogsdagen van 1940 is nog te zien t/m 19 mei.
Meer info? Kijk hier https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/exposities/nach-holland

De kern van kunst
Tenslotte nog graag uw aandacht voor een ambitieus en tegelijk nogal ongebruikelijk project: een expositie die een soort overzicht wil bieden van Nederlandse kunst van de afgelopen vijftig jaar. Of dan in elk geval van de zogenaamde hoogtepunten, de topkunstwerken. Ze zijn bijeengebracht in ‘Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968’, nu te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. De tentoonstelling is nadrukkelijk subjectief en wil zowel een uitnodiging tot discussie zijn als een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst. Juist in deze fragmentarische tijden, waarin de betekenis van veel zaken die in Nederland decennialang vanzelfsprekend waren opnieuw worden bevraagd, wil het museum tonen wat de essentiële kracht is van kunst: nieuwe vergezichten openen, vastgeroeste normen, waarden en vormen ter discussie stellen, de tijdgeest weerspiegelen en daarop vooruitlopen. Vandaar ook ‘vrijheid’ als thema. Nog te zien t/m 12 mei.
Meer info? Kijk hier https://www.museumdefundatie.nl/nl/vrijheid/