Met deze week Utrecht op het spoor, ijsbeelden in Zwolle en het mysterie dat Stonehenge heet.
Festival

IJskoude verhalen
Die winter, die laat zich voorlopig nog niet zien, dus temperaturen onder het vriespunt hoeven we niet snel te verwachten. Laat staan een Elfstedentocht. Wie zin heeft in een portie kou & ijs, die kan zich het beste naar Zwolle begeven, alwaar nog t/m 3 maart het grootste ijsbeeldenfestival van Europa garant staat voor echte winterse taferelen in de IJsselhallen. Wat u precies kunt verwachten? Wel, denk aan 1200 vierkante meter ijsbeelden van de 40 beste ijskunstenaars ter wereld, 25 beroemde verhalen die worden uitgebeeld (van Harry Potter tot Game of Thrones en van Bambi tot Jekyll & Hyde), 275.000 kg ijs en 275.000 sneeuw. Ja, da’s wel even wat anders dan die Hollandse winters van tegenwoordig. Een (extra) warme trui aantrekken is dan ook zeker geen overbodige luxe.
Meer info? Klik hier: https://www.ijsbeelden.nl/.

MUSEA & EXPOSITIES

De spoorstad van Nederland
Dat Utrecht dé spoorstad is van ons land, dat zullen velen van u ongetwijfeld weten; niet voor niets ligt het ganse treinverkeer meer dan eens plat als er weer eens iets aan de hand is op Utrecht Centraal -hét knooppunt als het op onze spoorwegen aankomt. Niet alleen is dit het drukste station van ons land, we vinden er ook het hoofdkantoor van de NS, het Spoorwegmuseum, iconische gebouwen als De Inktpot en de nationale spoorwegarchieven die bewaard worden in Het Utrechts Archief. En het begon allemaal op 6 december 1843, toen de eerste stoomlocomotief Utrecht binnen reed. Hiermee was de spoorlijn Amsterdam – Utrecht een feit. De rest is geschiedenis, zoals ze zeggen; een geschiedenis die uitgebreid verteld wordt in de tentoonstelling ‘Utrecht spoorstad’, waarin de focus wordt gelegd op de sociale en economische veranderingen die de komst van het treinverkeer met zich meebracht. Nog t/m 6 juli te zien in Het Utrechts Archief.
Meer info? Klik hier: https://hetutrechtsarchief.nl/tentoonstellingen/14-tentoonstellingen/368-verwacht-utrecht-spoorstad.

Oud & nieuw beeld
Het Cuypershuis in Roermond is niet alleen gevestigd in het voormalige woonhuis/atelier van de architect-ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921), maar is tevens gewijd aan diens werk. Denk bijvoorbeeld aan de vele historische foto’s die Cuypers verzamelde tijdens zijn reizen; deze staan nu centraal in de expositie ‘Tijdsbeeld’, waarin ze getoond worden naast hedendaags werk van de Italiaans-Limburgse persfotograaf Franco Gori (geb. 1952). Tussen de twee mannen bestaan er duidelijk verschillen qua tijd en betrokkenheid bij de fotografie; zo waren in Cuypers’ tijd de foto’s schaars, terwijl ze in de huidige tijd -die van Gori- juist in overvloed aanwezig zijn. Nog een verschil: Cuypers kocht de foto’s, Gori maakt ze. Wat hen echter verbindt is het feit dat ze beiden de kracht van de fotografie op waarde weten te schatten en de kijker deelgenoot maken van een onbekende wereld, veraf of dichtbij, ieder op zijn eigen manier. Ook zien? Dat kan nog t/m 5 mei.
Meer info? Klik hier: https://www.cuypershuisroermond.nl/nl/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/fotografie-expositie-2018tijdsbeeld2019.

Als kunst je lief is
Nog ongeveer een maand kunt u in het Kröller-Müller Museum, prachtig gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, genieten van de tentoonstelling ‘Als kunst je lief is’. Deze is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging Rembrandt en toont ruim 80 werken, afkomstig uit 40 musea, die in de periode 2008-2018 met steun van de zojuist genoemde vereniging zijn verworven. Dan hebben we het over schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en ga zo nog maar even door. Het oudste werk is zo’n 3000 jaar oud (een Egyptisch beeld uit het Allard Pierson Museum) en het meest recente dateert uit 2016 (een schilderij van Neo Rauch). Stuk voor stuk zijn de objecten publiekslievelingen geworden in de deelnemende musea, dus mis de gelegenheid niet om deze zeer uiteenlopende kunstwerken naast elkaar te bewonderen in één expositie. Dat kan nog t/m 3 februari.
Meer info? Klik hier: https://krollermuller.nl/alskunstjeliefis.

Uit bij de buren
Uitgekeken in eigen land? In de ons omringende landen valt nog genoeg te beleven!
Het is één van de beroemdste toeristische attracties in Engeland: Stonehenge. U weet wel, die grote stenen in een cirkel waarvan niemand met zekerheid kan zeggen wanneer en waarom ze daar eigenlijk zijn neergezet. Was Stonehenge bedoeld als begraafplaats, als gezondheidscentrum of als een plek om iets of iemand te aanbidden? In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, net over de grens in België (niet ver van Maastricht), tracht men met de groots opgezette tentoonstelling ‘Stonehenge. Voorbij het mysterie’ een tipje van de sluier op te lichten. Specialist Mike Parker Pearson geeft antwoord op de meest gestelde vragen over het fascinerende megalithische monument uit de Jonge Steentijd, dat duizenden jaren geleden in verschillende fases werd gebouwd en waar tegenwoordig jaarlijks zo’n anderhalf miljoen toeristen naar komen kijken. De expositie, die nog te zien is t/m 21 april, maakt gretig gebruik van de multimedia en komt met vele authentieke objecten uit Britse musea. Aanrader voor jong en oud!
Meer info? Klik hier: https://www.galloromeinsmuseum.be/nl/tentoonstellingen/stonehenge-voorbij-het-mysterie-2/Ontdek-de-tentoonstelling2.