Met deze week o.a. Brugge als dode stad, de grootsheid van de zee en een kijkje achter de schermen van een koninklijk huwelijk.

Musea & exposities

Mythisch spektakel

Anno 2018 brengt De Nationale Opera in de feestelijke decembermaand geen kleurrijk sprookje, Italiaans liefdesdrama of gezellige operette op de planken -nee, in plaats daarvan mogen we gaan genieten van een onvervalste Griekse tragedie. En niet zomaar één, nee, het is misschien wel de bekendste van allemaal: het mythische verhaal van Oedipus. U weet wel, die ongelukkige die voorbestemd is om met zijn moeder te trouwen en zijn vader te doden. Een lot dat hij niet schijnt te kunnen ontlopen… Tragediedichter Sophokles (496 v. Chr. – 406 v. Chr.) schreef het stuk alweer zo’n slordige 25 eeuwen geleden, maar het blijft tot op de dag van vandaag een grote inspiratiebron -misschien ook wel een beetje dankzij Sigmund Freud, die het hoofdpersonage uit het drama gebruikte om het welbekende oedipuscomplex te formuleren. Wie zich ook liet inspireren door Oedipus, dat was de Roemeense componist George Enescu (1881-1955), die een hele opera aan hem wijdde. Deze ging in 1936 in Parijs in première en zou zijn enige opera blijven -maar wát voor een! Het is een van de weinige theaterwerken waarin het hele leven van Oedipus wordt verteld en in de regie van Alex Ollé is ‘Oedipe’ niet alleen een muzikaal spektakel maar ook nog eens een lust voor het oog. Ook zien? Dat kan van 6 t/m 25 december in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Muzikale begeleiding komt van het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht.

Meer info? Klik hier https://www.operaballet.nl/nl/opera/2018-2019/voorstelling/oedipe.

Leven met de dood

De Nederlandse Reisopera komt deze maand wél met een liefdesdrama, maar verwacht geen diva’s en tenoren in gepassioneerde duetten -nee, in plaats daarvan mogen we gaan genieten van een melancholisch werk dat in handen van regisseur Jakob Peters-Messer is uitgegroeid tot een even hartstochtelijk als surrealistisch pleidooi voor rouwverwerking. Tja, wat kan ik zeggen -heel gezellig wordt het deze winter niet op operagebied. Maar goed, wie zin heeft in een feestje die kan altijd nog naar ‘Mamma Mia!’. Terug naar de Reisopera, die met de ‘Die Tote Stadt’ van Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) een psychologisch gelaagd en onthutsend liefdesverhaal met Hitchcock-achtige trekken op de planken brengt. Hierin kan Paul zijn gestorven vrouw Marie niet vergeten en dwaalt hij dagdromend door Brugge, in zijn ogen een ‘dode stad’, terwijl hij ten prooi valt aan hallucinaties. Het is Korngolds subliem georkestreerde muziek die van deze opera een absoluut meesterwerk maakt. Ook zien? Dat kan van 8 december t/m 9 februari in diverse theaters in het land. Muzikale begeleiding komt van het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Antony Hermus.

Meer info? Klik hier https://reisopera.nl/producties/die-tote-stadt/.

mesdag zindering

Musea & exposities

Geïnspireerd door de zee

Wie liever toch even museum induikt, die kan nog ruim een maand -t/m 6 januari, om precies te zijn- gaan kijken naar de tentoonstelling ‘De zindering van de zee. Een eerbetoon aan Bas Jan Ader’ in museum De Mesdag Collectie te Den Haag. Voor wie het niet weet: Bas Jan Ader (1942-1975) was een Nederlandse kunstenaar die in 1975 verdween toen hij de Atlantische Oceaan over wilde zeilen. Zijn ziel, zo wordt gezegd, werd toen één met de ontembare kracht van de zee. Het zijn odes aan de performance ‘In Search of the Miraculous’ van Ader die de rode draad vormen in de expositie; de hommages aan Aders kunstenaarschap tonen de verlokking en het mysterie van de zee. Deze hommages komen van internationale en hedendaagse kunstenaars, die zelf ook worden gegrepen door de grootsheid, onstuimigheid en aantrekkingskracht van het water.

Meer info? Klik hier https://www.demesdagcollectie.nl/nl/plan-uw-bezoek/te-zien/tentoonstelling-de-zindering-van-de-zee.

Lezen

Op zoek naar een last-minute Sinterklaascadeau of bent u al inkopen aan het doen voor kerst? Of gewoon zelf toe aan nieuw leesvoer? Dan attendeer ik u graag op twee onlangs verschenen boeken, bestemd voor lezers die wel houden van een stukje historie -vermengd met smeuïge roddels.

Romeinse roddelkoning

Ten eerste is daar een geheel nieuwe uitgave van ‘Keizers van Rome’, geschreven door Gaius Suetonius Tranquillus (69/70 – 140 n. Chr.) en vertaald uit het Latijn (en ingeleid) door Daan den Hengst. En nee, dit is geen saai geschiedenisboek -voor zover deze al bestaan. Suetonius staat namelijk bekend als de meester van de anekdote en hij is ook niet vies van de nodige roddel en achterklap. Het werk bestaat uit biografieën van de eerste twaalf keizers van Rome, te beginnen bij Julius Caesar (die eigenlijk geen keizer was, maar goed, hij is wel de grondlegger van de eerste dynastie) en eindigend met Domitianus. Als je bedenkt dat Caesar geboren werd rond 100 v. Chr. en dat Domitianus stierf in 96 n. Chr., dan betekent dat dat er ruim twee eeuwen voorbij trekken aan de lezer -twee eeuwen vol fascinerende persoonlijkheden, gevuld met alle ins en outs over zowel hun openbare- als privéleven. Heerlijk leesvoer.

Meer info? Klik hier https://www.singeluitgeverijen.nl/athenaeum/boek/keizers-van-rome/.

drakensteyn-droomkasteel-fleur-jurgens-boek-cover-9789044635898

Koningsdrama

Wie het liever wat dichter bij huis houdt -zowel qua locatie als qua tijd- en geïnteresseerd is in een onthullend kijkje achter de schermen van ons koningshuis, die moet zeker de roman ‘Drakensteyn, droomkasteel’ van Fleur Jurgens lezen. Ja, dit is een roman, dus in principe fictie, maar het verhaal is gebaseerd op de dagboeken van ene Michelle Mastenbroek -en zij was voor korte tijd de kokkin van kasteel Drakensteyn, in de tijd dat kroonprinses Beatrix daar woonde. In het boek heeft de kokkin de naam Minnie Mandemaker gekregen, en de butler met wie ze een turbulent huwelijk beleeft heet geen Wim maar Anton, maar verder worden alle Oranjes gewoon bij naam genoemd. Lekker duidelijk dus. Het verhaal scheert langs bekende historische feiten, zoals de ontmoeting tussen Beatrix en Claus, de totstandkoming van hun huwelijk en hun bruiloft, maar ook minder bekende zaken komen aan bod: zo schijnt Claus nogal de tiran te hebben uitgehangen in huize Drakensteyn, waar met name butler Anton, de man van Minnie, veel last van heeft. En dan valt er ook nog een dode…. Is hier sprake van een mislukte aanslag, een liquidatie, een crime passionnel of toch gewoon domme pech? Wie dat wil weten zal het boek moeten lezen, dat zich laat lezen als een wraakmonument maar bovenal het verslag is van een vrouw die schone schijn verkoos boven haar verdriet. Wat er allemaal exact waar is, tja, dat zullen we wel nooit weten, maar ‘Drakensteyn, droomkasteel’ vertelt het verhaal zoals het gebeurd kán zijn. En zijn dat niet de fijnste historische romans?

Meer info? Klik hier https://uitgeverijprometheus.nl/catalogus/drakensteyn-droomkasteel.html.