Met deze week o.a. de vele goden van Egypte, de andere kant van Bali en de geboorte van Nederland.

Musea & exposities

Van A tot Seth

Het ontstaan van de kosmos, het tijdelijke leven op aarde en het eeuwige leven na de dood: alles lag volgens de oude Egyptenaren in handen van de goden en godinnen. Die waren bepalend voor hun totale wereldbeeld en speelden dan ook een grote rol in het dagelijkse leven. Ook de farao werd als een god vereerd; hij werd beschouwd als hun vertegenwoordiger op aarde. Wie zich verdiept in het Oude Egypte, die kan eigenlijk niet om al die goden heen -bekende goden, zoals Isis, Horus, Re, Seth, Osiris en Anubis, maar ook de wat minder bekende. Ik noem een Bes, Renenoetet, Geb en Noet. De Egyptenaren aanbeden er letterlijk duizenden. Het is onmogelijk om ze allemaal aan bod te laten komen in één enkele expositie, maar in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (waar anders) doen ze nu toch een poging om de fascinerende Egyptische godenwereld wat inzichtelijker te maken: in een grote, internationale tentoonstelling, simpelweg ‘Goden van Egypte’ genaamd, ligt de focus geheel op het goddelijke (een unicum!) en komen meer dan 500 imposante beelden, magische papyri, sieraden en rijk beschilderde mummiekisten bij elkaar. Deze brengen nog t/m 31 maart 2019 aan de hand van vijf thema’s (De Kosmos, De Hemel, de Aarde, De Onderwereld en het Eeuwige Leven) de godenwereld van de oude Egyptenaren tot leven. Absolute aanrader voor jong en oud!

Meer info? Klik hier http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/goden-van-egypte.

gauguin laval

Eilandbewoners

De stormachtige vriendschap tussen de kunstenaars Paul Gauguin (1848-1903) en Vincent van Gogh (1853-1890) was er een met dramatische gevolgen -zo zou Gauguin betrokken zijn geweest bij dat beruchte incident in 1888 waar een scheermes en een oor aan te pas kwamen. Na deze gebeurtenis zouden de twee elkaar nooit meer zien. Noem het toepasselijk of ironisch, maar juist in het Van Gogh Museum in Amsterdam is nu de tentoonstelling ‘Gauguin & Laval op Martinique’ te zien, waarin de idyllische werken centraal staan die Gauguin en zijn collega Charles Laval (1861-1894) maakten op het Caraïbische eiland Martinique. Ze verbleven daar in 1887 voor korte tijd, maar deze periode zou allesbepalend blijken te zijn voor hun verdere artistieke ontwikkeling. De tentoonstelling toont de warme, kleurrijke schilderijen, samen met prachtige voorstudies en grote, uitgewerkte pastels. Nog te zien t/m 13 januari 2019.

Meer info? Klik hier https://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/gauguin-en-laval-op-martinique.

Een stukje paradijs op aarde?

Van Martinique gaan we naar Bali, een ander eiland dat vaak als idyllisch oord wordt voorgesteld. Maar net zoals Gauguin en Laval ‘hun’ Martinique voorstelden als een ongecompliceerd paradijs, waarmee ze voorbij gingen aan de harde, dagelijkse realiteit op het eiland, zo bestaat Bali natuurlijk ook niet uit louter witte stranden, oude tempels en uitgestrekte rijstvelden -het beeld dat de meeste mensen voor ogen hebben. Dit paradijselijke imago stamt nog uit het koloniale tijdperk en werd door de Nederlanders gecreëerd om de verovering van het Indonesische eiland -en de heftige strijd die daarmee gepaard ging- te verbloemen. Het populaire vakantieoord, dé plek voor ontspanning en spirituele verdieping, wordt tegenwoordig bedreigd door massatoerisme, verstedelijking van de rijstvelden en plasticvervuiling. Dat vertellen ze je niet in de reclamefolders, maar gelukkig besteedt Museum Volkenkunde te Leiden wél aandacht aan deze donkere kant van het zonnige Bali; de expositie ‘BALI – Welcome to Paradise’, nog te zien t/m 26 mei 2019, presenteert het verhaal van Bali aan de hand van 250 objecten uit de beroemde volkenkundige collectie en bijzondere ontmoetingen met diverse eilandbewoners. Start als nieuwsgierige toerist en eindig als geïnspireerde reiziger!

Meer info? Klik hier https://www.volkenkunde.nl/nl/Bali.

80 jaar oorlog

Van opstand tot oorlog

Het is anno 2018 precies 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) begon: een protest tegen koning en kerk dat uitmondde in een heuse opstand en (burger)oorlog en uiteindelijk resulteerde in het ontstaan van twee nieuwe staten -Nederland en België. De uitmuntende zevendelige tv-serie ’80 Jaar Oorlog’ van de NTR (elke vrijdagavond om 21.10 op de buis!) slaagt erin om het complexe verhaal van deze oorlog op een aantrekkelijke manier aan de man te brengen, maar nu is er dan ook de imposante gelijknamige overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum te Amsterdam. In ’80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’ figureren spotprenten, tapijten, wapens, schilderijen (van o.a. Brueghel, Rubens en Ter Borch), kledingstukken, boeken en documenten in het verhaal van het ontstaan van ons land. Het is de eerste uitgebreide expositie die het gehele conflict belicht en ook het internationale perspectief ervan laat zien. Let wel: een geschiedenislesje is het niet. Wel staat steeds de vraag centraal wat de betekenis is van deze bewogen periode voor de maatschappij waarin wij nu leven. Thema’s als tolerantie, zelfbeschikking, onderdrukking, geweld en vrijheid -die ook nu nog belangrijk zijn- komen aan bod. Nog te zien t/m 20 januari 2019.

Meer info? Klik hier https://www.rijksmuseum.nl/nl/80-jaar-oorlog.

Theater

Leven voor de kunst & de liefde

De aria ‘Vissi d’arte’ uit de opera ‘Tosca’ van Giacomo Puccini (1858-1924) is vooral bekend geworden dankzij de gepassioneerde uitvoering van niemand minder dan Maria Callas, maar de nieuwe productie van ‘Tosca’ van de Nederlandse Reisopera zal het toch echt zonder deze diva moeten doen. In plaats daarvan kunt u genieten van sopraan Kari Postma in de rol van de temperamentvolle zangeres Floria Tosca, die dapper haar eigen lot in handen neemt wanneer haar geliefde, de schilder Cavaradossi, gevangen genomen wordt door de sadistische politiechef Scarpia. Macht en liefde gaan in deze opera een gevaarlijk spel aan en zorgen ervoor, zoals dat natuurlijk hoort in een hartverscheurend Puccini-drama, dat niemand ongeschonden uit de strijd komt. Ook zien? Dat kan nog t/m 13 november in diverse theaters in het land. Regie is van Harry Fehr en de muzikale begeleiding wordt verzorgd door Het Orkest van het Oosten o.l.v. David Parry.

Meer info? Klik hier https://www.reisopera.nl/producties/tosca/.