Met deze week o.a. een hommage aan de Fabeltjeskrant, de tomeloze ambitie van een tweederangs actrice en een houterige versie van Faust.

Musea & exposities

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Gisteren was het precies 50 jaar geleden dat één van de best bekeken (en leukste!) kinderprogramma’s ooit voor het eerst werd uitgezonden op de televisie: ‘De Fabeltjeskrant’. Bedacht door Leen Valkenier, die de belangrijkste personages uit de serie baseerde op echte mensen uit de Rotterdamse wijk Vreewijk, was de populaire poppenreeks jarenlang voor veel kinderen vaste prik voor het slapen gaan. Niet voor niets eindigde Meneer de Uil elke aflevering steevast met de woorden ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’. Wie wel zin heeft in een hereniging met Bor de Wolf, Zoef de Haas, Truus de Mier, Juffrouw Ooievaar, Chico Lama of de klussende broers Ed en Willem Bever, die kan nu terecht in -waar anders- Rotterdam, alwaar in LP2 Las Palmas dit weekend de tentoonstelling ‘Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’ is geopend. Een must voor de liefhebbers van weleer, want zo zijn o.a. de originele poppen en decors te bewonderen, maar ook voor een nieuwe generatie valt er genoeg te beleven: kinderen kunnen zich uitleven in het klusbedrijf van Ed en Willem Bever en ronddwalen door het Grote Dierenbos. Nog te bezoeken t/m 2 december.

Meer info? Klik hier https://fabeltjesland.nl/.

Schip ahoy

Nu te zien in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam: twee tentoonstellingen over bijzondere passagiersschepen. De eerste heet ‘ms Oranje l Koers gewijzigd’ en gaat over het iconische schip ‘Oranje’, dat 80 jaar na de tewaterlating op 8 september 1938 nog steeds tot de verbeelding spreekt; het maakte een transformatie door van luxe droomschip eind jaren 30 tot hospitaalschip tijdens de Tweede Wereldoorlog en bracht daarna, tussen 1945 en 1965, naar schatting nog zo’n 300.000 Indische Nederlanders naar hun nieuwe ‘vaderland’. Kortom, genoeg interessante stof voor een expositie waarin zowel het schip als de mensen centraal staan. Nog te zien t/m 18 juli 2019. Dan is er ook nog ‘Sea of Tranquility’ van kunstenaar Hans Op De Beeck, over een imaginair mysterieus en decadent cruiseschip. Het gaat hier om een totaalbeleving die bestaat uit een fictiefilm zonder dialoog en een tentoonstelling met een oplichtende scheepsmaquette, levensechte sculpturen, vitrines en meubilair. Zo wordt een duister en raadselachtig beeld van een mythisch cruiseschip gecreëerd. ‘Sea of Tranquility’ is een visie op de toekomst van de cruiseliners -en de wereld daar omheen- en is nog te zien t/m 9 juni 2019.

Meer info? Klik hier https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen.

Evita-DEF_1584_643_80-1

Theater

Argentijnse First Lady

Vanaf 6 oktober zal hij weer te horen zijn in de theaters: de oproep aan Argentina om toch vooral niet voor haar te huilen. Dan hebben we het natuurlijk over Evita, oftewel Eva Maria Duarte de Péron, die we in de gelijknamige musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice zien opklimmen van tweederangs actrice tot de machtigste vrouw van Argentinië: geliefd bij haar volk, gehaat door de elite en omstreden tot op de dag van vandaag. Een heilige en een hoer, maar in de eerste plaats een mythe. Een vrouw die tot het uiterste ging en door het noodlot jong stierf. De Graaf & Cornelissen Entertainment brengt een nieuwe, groots opgezette productie van ‘Evita’ op de planken die t/m eind maart 2019 overal in het land te zien zal zijn, met in de hoofdrollen oudgediende Brigitte Heitzer als Evita, René van kooten als Ché en Paul Donkers als Juan Perón. Regie is van Paul van Ewijk.

Meer info? Klik hier https://www.degraafencornelissen.nl/voorstelling/evita-de-musical.

Familiedrama

Rivaliteit, jaloezie en verstikkende sociale controle leiden in de opera ‘Jenufa’ van Leos Janácek (1854-1928) tot de moord op een onschuldig kindje. Het libretto, dat de componist zelf schreef, is gebaseerd op een toneelstuk dat het best kan worden omschreven als een fel psychologisch-realistisch familiedrama. Onder leiding van de Britse theatermaker Katie Mitchell, die verantwoordelijk is voor de regie, gaat aanstaande zaterdag een nieuwe productie van ‘Jenufa’ in première bij De Nationale Opera in Amsterdam. Centraal staat de zwangere hoofdpersoon, die door de vader van het kind in de steek wordt gelaten en zwaar lijdt onder de morele onderdrukking van haar omgeving; een besloten gemeenschap waarin iedereen een oordeel over je heeft. Hoe het afloopt met Jenufa, dat kunt u zelf gaan bekijken van 6 t/m 25 oktober. Muzikale begeleiding komt van het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Tomás Netopil -een Tjech, net zoals de componist.

Meer info? Klik hier https://www.operaballet.nl/nl/opera/2018-2019/voorstelling/jenufa.

Faust

Houterige Faust

Veel mensen kennen het Faust-verhaal, over de man die zijn ziel aan de duivel verkoopt, toch vooral door het bekende werk van Goethe. Maar de mythische Faust-figuur speelde al lang vóór Goethes tijd een belangrijke rol in het volkspoppenspel; vanaf de late Middeleeuwen is het eigenlijk een soort traditie dat elk poppentheater vroeg of laat met een eigen Faust-verhaal op de proppen komt. Ook het Amsterdams Marionetten Theater heeft een eigen versie, waarin de muziek van Gounod, Wagner, Marenco en Offenbach een centrale rol speelt. De geprezen voorstelling ‘De wonderbaarlijke reis van Doctor Faust’, geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 9 jaar, wordt dit seizoen weer opgevoerd en is in ieder geval nog te zien t/m 28 december. Check de online agenda voor de exacte voorstellingsdata.

Meer info? Klik hier https://www.marionettentheater.nl/.