Met deze week o.a. een liefdevolle ode aan Hugo Claus, ‘gefotoshopte’ schilderijen en de olieverfschetsen van Rubens.

Theater

Nieuwe dansklassiekers

Met het immer feestelijke Gala opende Het Nationale Ballet gisteravond het nieuwe seizoen, maar dat gaat natuurlijk pas écht beginnen als aanstaande dinsdag het doek opgaat voor ‘The New Classics’, de eerste productie van 2018/2019. In dit programma worden drie internationaal bejubelde ‘nieuwe klassiekers’ samengebracht, met een focus op twee grootheden van de Amerikaanse 20ste-eeuwse kunst: Jerome Robbins en Leonard Bernstein. Het gaat om balletten die nu al tot de meest belangrijke van deze eeuw worden gerekend, te weten ‘Dances at a Gathering’ (choreografie: Jerome Robbins, muziek: Frédéric Chopin), ‘Serenade after Plato’s Symposium’ (choreografie: Alexei Ratmansky, muziek: Leonard Bernstein) en tenslotte ‘Chroma’ (coreografie: Wayne McGregor, muziek: Joby Talbot, Jack White III van The White Stripes). De voorstelling is van 11 t/m 25 september te zien in Nationale Opera en Ballet te Amsterdam. Muzikale begeleiding komt van Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe.

Meer info? Klik hier https://www.operaballet.nl/nl/ballet/2018-2019/voorstelling/new-classics.

hugo claus

Musea & exposities

Met liefde gemaakt

Tien jaar na de dood van Belgische grootmeester Hugo Claus (1929-2008) komt de Kunsthal Rotterdam nu met een tentoonstelling die dit bijzondere talent in al zijn facetten toont: dichter, schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur, sociaal bewogen kunstenaar en ‘listig spelletjesspeler’ -Claus was het allemaal. De uitgebreide expositie ‘Hugo Claus, Con Amore’ is samengesteld door filmmaker, auteur en bewonderaar Marc Didden en schetst een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret. Te zien zijn o.a. originele handschriften, foto’s, film- en geluidsfragmenten, beeldende kunst, manuscripten, dichtbundels en boeken, waaronder een aantal unieke objecten die zelden getoond zijn. Ook komen we werken tegen van kunstenaars met wie Claus bevriend was en die hem inspireerden, zoals Karel Appel en Pierre Corneille. Te bezoeken t/m 16 december.

Meer info? Klik hier https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/hugo-claus/.

Aangepaste kunst

Portretten bewerken is niet alleen iets van deze tijd; waar we tegenwoordig fotoshoppen dat het een lieve lust is, daar wist men vroeger ook wel raad met een schilderij als er iets aangepast diende te worden. Rijksmuseum Twenthe in Enschede maakt dat goed duidelijk in de nieuwe tentoonstelling ‘Lief en Leed. Hollandse families in voor- en tegenspoed’, die gisteren werd geopend en nog t/m 6 januari 2019 te zien zal zijn. De focus ligt op de schijnbare levensechtheid van de familieportretten uit vroegere eeuwen die maar al te vaak verhult dat er allerlei kunstgrepen zijn toegepast, zoals het verwijderen of juist het toevoegen van personen. Zo was een schilderij eigenlijk nooit echt ‘af’, want er kon altijd nog van alles aan worden gedaan. In totaal zijn er zo’n 40 schilderijen en pastels te zien, onder meer van Jan Mijtens, Bartholomeus van der Helst, Nicolaes Maes en Gerard ter Borch.

Meer info? Klik hier https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/1817/en/lief-amp-leed.

fukase

Visuele biografie

Ook sinds dit weekend te zien: het levenswerk van de Japanse fotograaf Masahisa Fukase (1934-2012), dat ruim twintig jaar lang grotendeels ontoegankelijk is gebleven. Dit als gevolg van een tragische val van een trap (onder invloed van alcohol) waarbij de kunstenaar blijvende hersenschade opliep en ruim twintig jaar in coma lag. Pas na zijn dood werden de overvolle archieven ontsloten, waarbij een weelde aan nooit eerder getoond materiaal werd aangetroffen. Fotografiemuseum Foam in Amsterdam presenteert een grootschalig retrospectief met originele prints, waaronder de serie ‘Ravens’, waarmee Fukase wereldberoemd werd. Deze bijzondere visuele biografie, van een van de meest radicale en experimentele fotografen van de naoorlogse generatie in Japan, is nog te zien t/m 12 december.

Meer info? Klik hier https://www.foam.org/nl/museum/programma/masahisa-fukase.

pure rubens

Rubens in de olie

We gaan weer terug naar Rotterdam, waar Museum Boijmans Van Beuningen flink uitpakt met de tentoonstelling ‘Pure Rubens’, oftewel het grootste overzicht van de olieverfschetsen van Peter Paul Rubens (1577-1640) dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. Het museum, dat zelf een belangrijke collectie olieverfschetsen van Rubens bezit, werkte samen met het Museo Nacional del Prado in Madrid om vanuit de hele wereld de mooiste werken van de Zuid-Nederlandse schilder bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester en verraden zijn temperament: gretig, levendig, barok. De olieverfschetsen -die Rubens doorgaans maakte ter voorbereiding- tonen overduidelijk zijn werkwijze en zijn enorme plezier in het schilderen. Na zijn dood trof men honderden van die schetsen aan in zijn atelier, die hij allemaal had bewaard; zo belangrijk waren ze voor hem. Ze waren merendeels van hemzelf, maar Rubens bezat ook enkele schetsen van bewonderde kunstenaars als Titiaan en Tintoretto. ‘Pure Rubens’, nog te zien t/m 13 januari 2019, toont niet minder dan 65 olieverfschetsen. Een unieke kans om dit werkoeuvre van Rubens in volle glorie te aanschouwen!

Meer info? Klik hier https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/olieverfschetsen-rubens.