Met deze week o.a. kunst uit de wereld van de Islam, aandacht voor de haven in Rotterdam en een vrolijke vogelvanger opnieuw op de planken.

Theater

Fluitend succesnummer

Waar Holland Opera momenteel nog steeds die opvallende productie ten tonele voert die een mix is van ‘Die Zaüberflöte’ en het Requiem van Mozart, daar begint De Nationale Opera in onze hoofdstad het nieuwe seizoen toch iets veiliger met de tweede reprise van hun succesvolle enscenering van ‘Die Zaüberflöte’ in de veelgeprezen regie van Simon McBurney. De laatste opera (officieel: singspiel) van componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), waarin de liefde tussen Tamino en Pamina uiteindelijk alles overwint, speelt zich af in een magische wereld die op ingenieuze wijze tot leven wordt gebracht op het podium. Nog immer een publiekslieveling, deze toegankelijke ‘Zaüberflöte’, niet in de laatste plaats vanwege het komische optreden van de vogelvanger Papageno. Jammer dat de befaamde Koningin van de Nacht er nogal bekaaid vanaf komt (als een soort uitgebluste bejaarde in een rolstoel), maar goed, het zal de pret van de -beginnende?- operabezoeker niet drukken. Het sprookjesspektakel is te zien van 7 t/m 29 september in Nationale Opera & Ballet. Muzikale begeleiding komt van het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Antonello Manacorda.

Meer info? Klik hier https://www.operaballet.nl/nl/opera/2018-2019/voorstelling/die-zauberflote.

mamma mia

Here we go again

Ook Stage Entertainment begint het nieuwe seizoen niet heel origineel, want zij komen met een reprise van de feel-good musical ‘MAMMA MIA!’, deze keer met Antje Monteiro in de hoofdrol. De timing is dan wel weer slim, want met alle aandacht voor de film ‘Mamma Mia! Here We Go Again’ (nog steeds te zien in de bios), die een vervolg is op de gebeurtenissen in het oorspronkelijke verhaal, staat de aanstekelijke muziek van Abba weer volop in de belangstelling. Zeker nu we weten dat de populaire Zweedse popgroep binnenkort weer op wereldtournee gaat. Kleine aantekening daarbij: Agnetha, Anni-Frid, Björn en Benny zullen niet lijfelijk op het podium staan. Het publiek kan genieten van hun hologrammen (!), begeleid door een liveband. Tja. Maar goed, terug naar de musical ‘MAMMA MIA!’; deze zal te zien zijn in het Beatrix Theater Utrecht, waar vanaf 6 september de try-outs beginnen. De première is vervolgens op 23 september.

Meer info? Klik hier http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/mamma-mia/?utm_source=bing-mamma-mia&utm_medium=cpc&utm_campaign=SE-MAM-NB-mamma-mia_mb&utm_term=%2Bmamma%20%2Bmia&utm_content=mamma-mia.

glans en geluk

Musea & exposities

Ode aan het ambacht

Vanaf aanstaande zaterdag kunt u in het Gemeentemuseum Den Haag gaan kijken naar kunst uit de wereld van de Islam, want dan opent de tentoonstelling ‘Glans en Geluk’. Hierin wordt aan de hand van zo’n 300 voorwerpen de verbluffende ornamentiek van islamitische kunst uit de periode 900-1900 gepresenteerd. Het is een uitgebreide expositie waarin vele verworvenheden van de islamitische kunst bij elkaar worden gebracht, vol pracht en praal, waarbij de nadruk ligt op het ornamentele karakter van deze kunst en de verhalen over cultuur, traditie en ambacht. De rijke details van de vele versieringen zijn zowel religieus als wereldlijk van aard; ze verwijzen naar al het moois dat in het hiernamaals te wachten staat, maar geven ook uitdrukking aan de liefde voor het goede leven. ‘Glans en Geluk’, te zien van 8 september t/m 3 maart 2019, besteedt niet alleen aandacht aan alle bijzondere symboliek, maar staat ook stil bij hoe de voorwerpen werden gebruikt en gemaakt -en is daarmee dus ook een ode aan het ambacht.

Meer info? Klik hier https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/glans-en-geluk.

Evenement

Open cultureel erfgoed

Officieel heet het (nog) Open Monumentendag, maar ja, in de praktijk gaat het toch echt om twee dagen -te weten zaterdag 8 en zondag 9 september- dus Open Monumentendagen zou een betere naam zijn voor dit jaarlijks terugkerende evenement. Of Open Monumentenweekend. Hoe dan ook, het betekent in ieder geval dat volgende week zo’n slordige vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk zijn voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal gesproken niet zo snel komt -zeker als u bedenkt dat ook monumenten die eigenlijk nooit toegankelijk zijn voor publiek speciaal voor deze gelegenheid de deuren zullen openen. Het thema dit jaar is ‘In Europa’, waarmee Open Monumentendag aansluit bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal liggen op wat ons in dit o zo mooie deel van de wereld zoal cultureel aan elkaar bindt. Dus check snel de website en zoek een leuk monumentje uit!

Meer info? Klik hier https://www.openmonumentendag.nl/.

wereldhavendagen

In het zicht van de (schone) haven

Het wordt misschien een beetje druk in de agenda het aanstaande weekend, want dan vinden tevens de Wereldhavendagen plaats in -waar anders- Rotterdam. Van 7 t/m 9 september kan het publiek tijdens dit evenement weer een kijkje nemen achter de schermen van de Rotterdamse haven, o.a. door scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven. Ook kan men weer op excursie de haven in. De organisatie van de Wereldhavendagen doet ook aan thema’s en dit jaar heeft men gekozen voor ‘Energize’, waarmee de nadruk komt te liggen op de vele innovaties die de Rotterdamse haven naar een schoner tijdperk gaan brengen. Met de kennis van hernieuwbare energie en CO2-reductie en -opvang is Rotterdam hard op weg om de schoonste haven ter wereld te worden! Maar goed, daarnaast krijgen bezoekers natuurlijk ook gewoon veel energie van het fantastische programma op en rond het water.

Meer info? Klik hier https://rotterdam.info/agenda/wereldhavendagen-2018/.