Met deze week o.a. de beginperiode van Mondriaan, het heldhaftige optreden van een loods uit Vlissingen en een blind date in het theater.

Musea & exposities

Natuurlijk begin

We kennen Piet Mondriaan (1872-1944) natuurlijk vooral als pionier van de abstracte kunst, maar aan het prille begin van zijn carrière maakte de beste man nog ‘gewone’ schilderijen -zoals landschappen, portretten, bloemen en stillevens. Dat abstracte, dat kwam later pas, toen hij rond zijn veertigste in Parijs belandde en daar begon te experimenteren. Tot die tijd schilderde Mondriaan realistische taferelen waarin de natuur een hoofdrol speelde. De tentoonstelling ‘PUUR NATUUR’ in het Mondriaanhuis te Amersfoort legt de focus op deze vrij onbekende beginperiode en komt met een selectie van werken die gemaakt zijn tussen 1895 en 1910. Wat opvalt is dat de kunstenaar ook dan al verrassend veelzijdig is en dat compositie en lijnen steeds belangrijker worden, ondanks de figuratieve onderwerpen die hij dan nog kiest. Ook zie je het kleurgebruik duidelijk veranderen in de loop van de tijd. Topstuk in de expositie is de rode amaryllis met blauwe achtergrond, maar dat is zeker niet de enige bloem; zowel aan het begin van zijn carrière als in zijn abstracte periode schilderde Mondriaan regelmatig bloemen. ‘PUUR NATUUR’ is nog te zien t/m 28 oktober.

Meer info? Klik hier https://www.mondriaanhuis.nl/nl/doe-mondriaan/te-zien/puur-natuur.

frans naerebout

Redder in nood

Buiten Zeeland is hij niet heel erg bekend, maar laten we voorop stellen dat Frans Naerebout (1748-1818) een held was. Een redder van vele mensenlevens. Zo’n figuur uit de vaderlandse geschiedenis waar je nog een straat naar kunt vernoemen zonder dat daar gezeik van komt. Alhoewel; de mensen die door Naerebout werden gered waren opvarenden van een VOC-schip, dus je zult zien dat iemand daar vandaag de dag dan tóch een probleem van gaat maken… Enfin, hoe het ook zij, de Zeeuwen zijn trots op hun held en dat is deze zomer te zien in de familietentoonstelling ‘Frans Naerebout – mensenredder en loods’, die nog t/m 31 oktober te bezoeken is in het Zeeuws Maritiem MuZEEum te Vlissingen. Hier wordt het verhaal verteld van de heldhaftige loods die in 1779, samen met zijn broer en wat vrienden, maar liefst 87 van de 100 opvarenden van de ‘Woestduyn’ in veiligheid wist te brengen toen dit schip vlak voor de kust van Vlissingen op een zandbank liep. Bijzondere expo over een bijzondere man, die nog altijd een voorbeeld is voor loodsen en reddingswerkers.

Meer info? Klik hier https://www.muzeeum.nl/nl/programma/frans-naerebout-mensenredder-en-loods.

Mens & materie

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen wordt met de expositie ‘Rusteloze Materie’ een kritische blik geworpen op een bijzondere relatie: die tussen mensen en dingen. Het levert vragen op als: heeft een steen gevoel? Hebben takken een binnenwereld? En kan verf denken? Misschien niet iets wat u zich regelmatig afvraagt, maar dat is nou precies wat een aantal kunstenaars wél hebben gedaan; zij onderzochten alternatieve scenario’s voor onze relatie tot de natuur, tot materie en objecten, en keken daarbij verder dan enkel de menselijke aanwezigheid op deze aarde. Hun projecten zijn nog te zien t/m 23 september en brengen de ‘wereld van de dingen’ op eigenzinnige wijze tot leven.

Meer info? Klik hier https://www.cobra-museum.nl/activity/tentoonstelling-rusteloze-materie/.

christopher-robin-poster-350x519

Film

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-Kleine jongetjes worden groot. Zo ook Christopher Robin (in het Nederlands: Janneman Robinson), het jeugdvriendje van Winnie de Poeh. Kon Chris als kleuter nog de hele dag ongestoord ravotten met zijn knuffelbare kameraadjes in het immer idyllische Honderd Bunderbos, als volwassene heeft hij daar natuurlijk geen tijd meer voor: dan moet er gewerkt worden, liefst zo lang en hard mogelijk, om zijn gezin een comfortabel leventje te kunnen bieden. Kortom, dat innerlijke kind is helemaal verdwenen. Tijd voor Poeh en zijn vriendjes Knorretje, Iejoor en Teigetje om hun voormalige speelkameraadje een lesje te geven in onthaasting. Toegegeven, heel origineel gaat het er niet aan toe in ‘Christopher Robin’, met Ewan McGregor in de titelrol, maar deze film -die liveaction en animatie combineert- is gewoon een heel fijne en mooie rolprent. Een ode aan de fantasie én aan de originele tekeningen die E.H. Shepard ooit maakte bij de verhalen van A.A. Milne.

-Van een heel andere orde is de muziekdocumentaire ‘Grace Jones: Bloodlight and Bami’, waarin de diva Grace Jones (geb. 1948) wordt gevolgd tijdens de productie van haar plaat ‘Hurricane’ en de bijbehorende wereldtour. Ook als je geen fan bent van de excentrieke Jamaicaanse zangeres, die tevens de kost verdient als model en actrice, is deze film van Sophie Fiennes de moeite waard. Net zoals niet-Hazes fans (voor zover die bestaan) in 1999 zeer zeker konden genieten van de veelgeprezen documentaire ‘Zij gelooft in mij’ van John Appel, zullen filmliefhebbers nu smullen van de energie en geweldig in beeld gebrachte over-de-top optredens van de superster Grace Jones. Om tegenwicht te bieden aan al dat geweld op het podium schuiven we ook (letterlijk) aan bij wat familieleden voor de nodige persoonlijke verhalen.

Theater

Bitterzoete pas de deux

Soms heb je van die koppels die elkaar niet los kunnen laten. Maar ze kunnen ook niet meer mét elkaar leven. Wat doe je dan? In de film ‘Blind Date’ (1996) van Theo van Gogh zien we hoe Pom (Peer Mascini) en Katja (Renée Fokker) na de dood van hun dochtertje onmogelijk bij elkaar kunnen blijven maar hun verlies toch samen proberen te verwerken d.m.v. een rollenspel -met dramatische gevolgen. Nu is er dan de gelijknamige theaterbewerking, die op 19 augustus in première gaat in het DeLaMar Theater in Amsterdam en daar t/m 6 september te zien zal zijn. Ditmaal is het aan Thijs Römer en Katja Schuurman (ook in het echt ex-geliefden!) om met elkaar op ‘blind date’ te gaan, in een poging om hun gebroken harten en gevoelens te delen. Het resultaat is een wrang doch teder rollenspel waarin twee mensen hun noodlot proberen te omarmen. De try-outs beginnen vandaag, dus wie brandt van nieuwsgierigheid om te zien hoe Katja en Thijs het ervan afbrengen, die hoeft niet tot 19 augustus te wachten. Regie is in handen van Ruut Weissman.

Meer info? Klik hier https://delamar.nl/voorstellingen/blind-date/.