Met deze week o.a. kunstenaars in Zeeland, boeken in Den Haag en foto’s in Amsterdam.

Musea & exposities

Daar aan de Zeeuwse kust

In het kader van het themajaar ‘Feest aan Zee’ komen de Haagse musea met het gezamenlijke programma ‘Cultuur aan Zee’, waarin aandacht wordt besteed aan de vele sporen die de zee, het strand en de duinen achter hebben gelaten in Den Haag. Het Gemeentemuseum doet een duit in het zakje met de tentoonstelling ‘Aan zee’, die sinds gisteren te bezoeken is en waarin ruim zestig werken te bewonderen zijn die ons mee op reis nemen naar een prachtig stukje Nederland: de Zeeuwse kust. Daar vind je immers brede stranden, fraaie duinen, schilderachtige dorpjes en het beroemde Zeeuwse licht -geen wonder dat kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig aan het begin van de vorige eeuw graag op het eiland Walcheren vertoefden. Hier probeerden zij de mystiek van de bomen, torens, kerken, duinen, het strand en de zee te vangen; vooral de plaatsen Domburg, Veere, Westkapelle, Oostkapelle en Zoutelande waren geliefd. En hoewel de genoemde schilders elk op een ander punt in hun ontwikkeling stonden, zo tussen 1908 en 1915, vonden ze toch allemaal de tijd om in deze periode regelmatig uitstapjes te maken naar Zeeland -en ook om contact te houden met elkaar. Hun luministische stijl vulden ze stuk voor stuk op geheel eigen wijze in. Het leverde kleurrijke werken op met schitterende lichteffecten, nog t/m 18 november te aanschouwen in Den Haag,

Meer info? Klik hier https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/aan-zee.

druk in den haag

Drukke stad

We blijven nog even in de Hofstad, waar dit weekend ook de zomertentoonstelling ‘Druk in Den Haag. 500 jaar boeken in 30 verhalen’ werd geopend in Huis van het boek I Museum Meermanno. Het is anno 2018 namelijk precies 500 jaar geleden dat er in Den Haag voor het eerst een boek werd gedrukt; dit was ‘Die wandelinghe der bloemen’, waarvan slechts één exemplaar bewaard is gebleven. Over dit bijzondere boek(je) en zijn drukker, Hugo Jansz. Van Woerden, en nog veel meer presenteert Huis van het boek nu dertig verhalen -verhalen over de belangrijke rol van het boek in de stad Den Haag van 1518 tot nu. Aan de hand van archiefstukken, boeken, gravures, foto’s en gefilmde interviews maakt de bezoeker nog t/m 23 september een literaire wandeling door vijf eeuwen boekenstad Den Haag, met al zijn drukkers, uitgevers, verzamelaars, boekverkopers en ontwerpers.

Meer info? Klik hier https://www.meermanno.nl/druk-in-den-haag.

toussaint

Bij ons in de Jordaan

In 1965 verscheen het -inmiddels iconische- fotoboek ‘De Jordaan’, waarin een hoofdrol is weggelegd voor de bewoners van deze volkswijk. De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017), een veelzijdig man met een sociaal oog, hield van zijn stad en wist als geen ander mensen in hun natuurlijke habitat vast te leggen; met humor en zonder te romantiseren fotografeerde hij kinderen op straat, mensen in de kroeg en arbeiders op het werk. In het fotoboek ‘De Jordaan’ laat hij dat prachtig zien. Om hem en zijn werk te eren is er nu de expositie ‘Amsterdam voor het voorbij is – Foto’s van Dolf Toussaint’, die nog t/m 4 november te zien is in het Stadsarchief Amsterdam. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van het Amsterdamse oeuvre van Toussaint en omvat vroege fotografie uit de jaren 60, de beroemde Jordaan-foto’s, straatfotografie uit de jaren 70 en reportages van de sociale onrust eind jaren 70/begin jaren 80.

Meer info? Klik hier https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/toussaint/.

 

Internationale mix in de natuur

Bestaat er een mooiere combinatie dan die van natuur & cultuur? Natuurlijk niet -en daarom is ‘Into Nature’ zo’n geweldig project. Dat is een tweejaarlijkse kunstroute door het Drentse landschap met werken van internationaal aansprekende kunstenaars. Het thema van dit jaar is ‘Into Nature: Out of Darkness’ en de route, die men kan lopen of fietsen, voert langs de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel. De ontdekkingstocht start in Frederiksoord, midden in de Koloniën van Weldadigheid (nominatie UNESCO-werelderfgoed!), of in een van de donkerste plaatsen van Nederland: het Holtingerveld. Onderweg kunnen de wandelaars/fietsers kennismaken met de creaties van de 20 vooraanstaande kunstenaars die de weg naar Drenthe hebben weten te vinden. Zo zijn daar een filminstallatie van Anne Geene en Arjan de Nooy, een bijzonder lichtkunstwerk in een schaapskooi van de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson en een installatie van het Britse duo Heather & Ivan Morison waarin je weg kunt dromen. Maar denk ook aan een kunstenaar uit Argentinië die tientallen vogelnesten verstopt heeft langs de route, een ‘remake’ van de Disney-klassieker ‘Jungle Book’, een spectaculaire ingreep in de magische kassen in Frederiksoord en een groot geheim bij een hunebed… Nieuwsgierig geworden? ‘Into Nature’ is nog te beleven t/m 16 september. Koop online een ticket of bij een van de twee startlocaties.

Meer info? Klik hier https://intonature.net/.

nibelungen festspiele

Uit bij de buren

Uitgekeken in eigen land? In de ons omringende landen valt nog genoeg te beleven!

Mocht u de komende tijd nog in de buurt van de Duitse stad Worms zijn, dan is het een idee om aldaar de Nibelungen Festspiele bij te wonen. Die worden daar sinds 2002 elke zomer gehouden aan de voet van de prachtige Romaanse Dom (één van de drie Rijnlandse ‘Kaiserdome’; de andere twee staan in Mainz en Speyer) en grijpen terug op het middeleeuwse heldenepos het Nibelungenlied, dat zo rond het jaar 1200 is opgetekend en nog steeds een onuitputtelijke inspiratiebron blijkt te zijn. In dit eeuwenoude verhaal draait het allemaal om universele thema’s als liefde, trouw, verraad en wraak, die aan bod komen in twee delen: in het eerste deel -even kort door de bocht- leren we hoe en waarom de stralende held Siegfried, de beroemde drakendoder, wordt vermoord en in deel twee draait het vervolgens om de allesvernietigende wraak die zijn vrouw Kriemhilde neemt op de daders, te weten de Bourgondiërs -haar eigen volk nota bene. Het leuke aan de Festspiele in Worms, die dit jaar worden gehouden van 20 juli t/m 5 augustus, is dat ze daar steeds weer een andere invalshoek weten te vinden om de stof interessant, fris en actueel te houden. Zo kunnen we de voorstelling van deze zomer, die de titel ‘Siegfrieds Erben’ heeft gekregen (‘De erven van Siegfried’), het best als een sequel omschrijven; een vervolg op het Nibelungenlied. Want wat gebeurt er allemaal als het verhaal, waarin zo’n beetje iedereen het leven heeft gelaten, afgelopen is? Wat als de Hunnenkoning Etzel, de tweede man van Kriemhilde en één van de weinigen die níet het loodje heeft gelegd, besluit om op te trekken naar Worms aan de Rijn om daar de Bourgondische erfenis te claimen? En wat als de ouders van de vermoorde Siegfried hetzelfde plan hebben opgevat? Dan ontstaat er dus een machtsstrijd, waarin het niet alleen om goud en macht gaat, maar ook om een clash van culturen en religies. En om de vraag: wat blijft er uiteindelijk over van een lang en machtig (helden)leven?

Meer info? Klik hier https://www.nibelungenfestspiele.de/nibelungenfestspiele/.