Met deze week o.a. kunst om op te vreten, de biografie van een staatsman en de vogel als symbool.

Musea & exposities

Voor de lekkere trek

In Museum Voorlinden te Wassenaar hoeft u vanaf 9 juni niet meer naar het museumcafé voor iets lekkers. In plaats daarvan kunt u dan terecht bij de tentoonstelling ‘Wayne Thiebaud’, het eerste Europese retrospectief van de gelijknamige Amerikaanse meesterschilder. Wayne Thiebaud (geb. 1920) heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 97 jaar bereikt, maar is nog steeds actief; ook voor deze smakelijke expositie heeft hij een nieuw werk vervaardigd. Smakelijk, omdat Thiebaud -die zijn carrière ooit begon als stagiair op de animatieafdeling van Walt Disney- furore heeft gemaakt met zijn rijke schilderijen van taarten, ijsjes en hotdogs, die de bezoeker absoluut zullen doen watertanden. Hij heeft het Amerikaanse dagelijks leven tot kunst verheven en is dus een goede hekkensluiter van een serie van drie exposities in Voorlinden die de verschillende facetten van de Amerikaanse kunstgeschiedenis samenbrengt. Thiebauds schilderijen van taarten, mensen en landschappen kenmerken zich door een heldere compositie, frisse kleuren en dikke impasto; deze manier van werken zorgt ervoor dat zijn kunst bijna tastbaar wordt en dat je het taartglazuur bij wijze van spreken bijna van het doek wilt likken… Ook trek gekregen? De expositie is t/m 16 september te zien.

Meer info? Klik hier www.voorlinden.nl/tentoonstelling/wayne-thiebaud/.

b bird

Je ziet ze vliegen

Omdat vogels kunnen vliegen en wij niet (tenminste, niet zonder hulpmiddelen), zijn deze dieren eeuwenlang beschouwd als een soort bemiddelaar tussen het hogere en de mens. Zo deden vogelwichelaars belangrijke voorspellingen aan de hand van de vliegwijze van vogels. We dichtten uilen, valken, duiven en zwanen allerlei krachten en wijsheden toe en kunstenaars, dichters, priesters en profeten zagen ze als symbool van de menselijke ziel. In onze moderne maatschappij hechten we weinig waarde meer aan dit soort bijgeloof en magie, maar Museum Kranenburgh in Bergen (bekend om zijn vaste collectie van schilders van de Bergense School) bood hedendaagse kunstenaars de gelegenheid om de vogel opnieuw als een symbool, als mythische drager van de menselijke ziel te eren. Het resulteerde in de tentoonstelling ‘B is for Bird’, die vanaf vandaag te bezoeken is en die ons via schilderijen, tekeningen, collages en foto’s ook het nodige over onszelf vertelt. Immers, ieder werk gaat evenzeer over vogels als over mensen… Te bezoeken t/m 16 september.

Meer info? Klik hier www.kranenburgh.nl/tentoonstelling/54/b-is-for-bird.

thorbecke

Lezen

Zijn wil werd wet

Weet u wie de enige Nederlandse politicus is die als standbeeld te bewonderen is in drie verschillende steden? Zijn naam is Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872), de man die wij natuurlijk allemaal kennen als de architect van onze grondwet. Maar wat weten we verder eigenlijk van deze staatsman? Wie zin heeft om zich deze zomer eens lekker in Thorbecke te verdiepen, die kan het onlangs verschenen -en positief ontvangen- boek ‘Thorbecke wil het’ van auteur Remieg Aerts mee op vakantie nemen. En zo erachter komen dat Thorbecke, als halve Duitser en lutheraan uit een berooide Zwolse familie, de eerste vijftig jaar van zijn leven doorbracht als classicus, filosoof, historicus en jurist. Pas daarna ging meneer de politiek in en speelde een beslissende rol als grondwetgever, Tweede Kamerlid en premier van drie kabinetten. Ook opvallend: zijn huwelijk met zijn vrouw Adelheid Solger (‘Madonnaatje’) wordt gerekend tot een van de tederste romances van de 19e eeuw. Dus behalve politiek ook een hoop liefde in deze boeiende biografie.

Meer info? Klik hier https://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/remieg-aerts.

Theater

Staalkaart van het moderne ballet

Het is alweer bijna tijd voor de seizoens-uitsmijter van het Scapino Ballet, dat elk dansjaar afsluit met de spectaculaire productie ‘TWOOLS’. Zeker geen ‘gewone dansvoorstelling’, voor zover die bestaan, maar een choreografische achtbaan; een opwindende show vol vaart waarin korte dansstukken, van zowel topchoreografen als nieuw talent, elkaar non-stop opvolgen. ‘TWOOLS’ is al een begrip sinds 1999 en geldt al bijna 20 jaar als een moderne staalkaart voor het moderne ballet. De voorstelling, die van 6 t/m 10 juni te zien zal zijn in Theater Rotterdam Schouwburg, is een absolute must-see voor zowel doorgewinterde dansliefhebbers als beginnelingen. Artistiek directeur Ed Wubbe heeft ook voor deze editie weer het nodige creatieve talent aangetrokken; er zal werk te zien zijn van de choreografen Joeri Alexander Dubbe, Fang-Yu Shen, Marcos Morau, Ryan Djojokarso, Maciej Kuzminski en Miquel G. Font.

Meer info? Klik hier https://www.scapinoballet.nl/nl/voorstellingen/twools.

holland festival 2018

Festival

Hollands feestje

Het Holland Festival, dat elk jaar in juni in onze hoofdstad wordt georganiseerd, toont een maand lang de beste podiumkunsten (theater, dans, muziek, opera en beeldende kunst) van over de hele wereld. De 71e editie opent op donderdag 7 juni in de Westergasfabriek en vervolgens zullen t/m 1 juli op verschillende locaties in Amsterdam de meest uiteenlopende voorstellingen en performances te zien zijn. Centraal staat -zoals gebruikelijk- de traditie van vernieuwing, maar de festivalfocus ligt anno 2018 in het werk van kunstenaars die in hun werk letterlijk maar ook figuurlijk grenzen verleggen om zo tot nieuwe ideeën, inzichten of perspectieven te komen. Componist in focus van dit jaar is een van de belangrijkste van zijn generatie: de Brit George Benjamin. Check het volledige en bomvolle programma op de website van het Holland Festival!

Meer info? Klik hier https://hollandfestival.nl/nl/.

Ashtonia 2.0

Het is natuurlijk de vraag of de Ashton Brothers met hun ‘Ashtonia’ ook 71 edities gaan halen, maar het begin is er: na de stijf-uitverkochte eerste reeks voorstellingen in 2017, keert de theatergroep -bestaande uit Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde Oudejans- deze zomer terug naar Slot Zeist om daar van 3 juni t/m 22 juli de bezoekers wederom te verwelkomen in ‘Ashtonia’, oftwel het fantasieland van de Ashton Brothers. In de tuin van Slot Zeist wordt jong en oud getrakteerd op een show vol absurd theater, acrobatiek en magie, overgoten met een feestelijke dosis cabaret. Kortom, een heerlijk zomeravondje met topvermaak op een prachtige locatie . Wees er wel snel bij, want de kaartverkoop gaat hard!

Meer info? Klik hier https://ashtonia.ashtonbrothers.nl/.