Met deze week o.a. een feestje voor De Ploeg, een modieus jubileum in Rotterdam en de avonturen van de jonge Willem van Oranje.

Musea & exposities

Ploegendienst

Was het vorig jaar precies een eeuw geleden dat kunstbeweging De Stijl het levenslicht zag (een heuglijk feit dat op vele manieren onder de aandacht werd gebracht), anno 2018 is het exact 100 jaar geleden dat kunstenaarscollectief De Ploeg werd opgericht. In Groningen, om precies te zijn, en dat zullen we weten ook; in het Groninger Museum zijn sinds dit weekend maar liefst twee speciale exposities geopend ter gelegenheid van dit jubileum. Om te beginnen is daar ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’, de grote overzichtstentoonstelling waarin het spannende klimaat centraal staat waarin aan het begin van de 20e eeuw De Ploeg is ontstaan. Spannend, omdat de beweging in 1918 ontstond als reactie op de ‘Tentoonstelling van werk van Groningsche Kunstenaars’ in het Kunstlievend Genootschap Pictura. Hiervoor was een groot aantal jonge kunstenaars niet uitgenodigd, met als gevolg dat genegeerde schilders als Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra besloten om het over een totaal andere boeg te gooien; ze zetten zich af tegen de 19e-eeuwse artistieke idealen, die nog steeds de norm waren, en zochten aansluiting bij meer contemporaine ontwikkelingen in de beeldende kunst -zoals het Duitse expressionisme. En zo ontstond De Ploeg. Te zien zijn ruim 250 werken, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van verschillende Ploegleden, in contrast met werk van coryfeeën als Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Daarnaast is er ook aandacht voor Vincent van Gogh en Ernst Ludwig Kirchner, die beiden van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling binnen De Ploeg. Nog te zien t/m 4 november.

Meer info? Klik hier www.groningermuseum.nl/Avant-garde-in-Groningen-De-Ploeg-1918-1928.

Wordt vervolgd

We blijven nog even in het Groninger Museum, want wie geen genoeg kan krijgen van De Ploeg, die kan na het zien van ‘Avantgarde in Groningen’-waarin de focus ligt op de hoogtijdagen tussen 1918 en 1928- een bezoekje brengen aan de expositie ‘Tendensen – De Ploeg na 1928’. Want ja, hoe ging het verder met kunstkring De Ploeg, na die gloriejaren waarin een kleurrijk Groninger expressionisme tot bloei kwam en de moderne kunst definitief de stad veroverde. Naderhand nam de avant-gardistische intensiteit af, maar De Ploeg bleek de spreekwoordelijke akkers zeer zeker tot ontginning te hebben gebracht; het werd al snel duidelijk dat een aantal leden van het collectief open stond voor vernieuwing in de kunst (logisch, want zo was de Ploeg in de eerste plaats natuurlijk ook ontstaan) en aansluiting zocht bij -andere- moderne richtingen in de kunst. De tentoonstelling, nog te zien t/m 20 januari, laat werk zien van o.a. Jan Altink, Jannes de Vries, Ekke Kleima, Jan Wiegers, Hendrik Nicolaas Werkman, Jan Jordens en Job Hansen.

Meer info? Klik hier www.groningermuseum.nl/content/tendensen-de-ploeg-na-1928.

viktor en rolf 25 jaar

Stijlvol jubileum

Van Groningen naar Rotterdam, waar vanaf vandaag de grote overzichtstentoonstelling ‘Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years’ te zien is. Dit omdat -u raadt het al- het modehuis Viktor&Rolf precies een kwart eeuw geleden werd opgericht. Tijd voor een feestje dus, want de symbiotische samenwerking tussen Viktor Horsting (geb. 1969) en Rolf Snoeren (ook uit 1969) leidt al 25 jaar tot compromisloze schoonheid en uitzonderlijke collecties. Het excentrieke ontwerpersduo, waarvan volgens mij niemand weet wie nou Viktor is en wie Rolf (wat dat betreft zijn Nick en Simon toch echt makkelijker uit elkaar te houden), legt de nadruk op hun eenheid: wie wat precies heeft bijgedragen aan de creaties, dat valt niet te herleiden. De tentoonstelling onderzoekt de elementen die deze extravagante ontwerpers uniek maken in de hedendaagse modewereld en toont hun radicale opvatting van ‘wearable art’. Gedurende hun lange carrière verleggen Viktor&Rolf al de grenzen tussen kunst en mode en de zestig creaties uit de haute couture collecties -die getoond worden op de expositie- geven inzicht in hun eigenzinnige en conceptuele benadering, waarbij ze kritiek op de mode-industrie (waar ze zelf ook deel van uitmaken) zeker niet schuwen. Nog te zien t/m 30 september.

Meer info? Klik hier https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/viktorrolf-fashion-artists-25-years/.

Willempie

Nog een jubileum: in 2018 is het namelijk 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog (1568-1848) begon. Reden voor het Nationaal Militair Museum te Soest om een tentoonstelling te wijden aan onze Willem van Oranje (1533-1584), die in dit conflict -zoals wij allen weten- een belangrijke rol speelde; hij legde de basis voor het ontstaan van de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden. ‘Willem van Oranje’, nog te bezoeken t/m 28 oktober, gaat terug naar de vroege jaren van de Vader des Vaderlands en geeft een uniek beeld van de jonge Willem en zijn onbekende jaren als veldheer voordat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak, in een poging om hem beter te leren kennen. We volgen hem vanaf het moment dat hij de titel Prins van Oranje erft en als 11-jarig jochie naar de Nederlanden komt, waarna we zien hoe hij zich langzamerhand ontpopt als de leider van de Opstand. Ook leuk: een speciale (en toepasselijke) kinderroute, die deze expositie ook voor de jonge bezoekers interessant maakt.

Meer info? Klik hier https://whichmuseum.nl/nederland/soest/nationaal-militair-museum/tentoonstellingen/willem-van-oranje.

 

italie-evenement-2018-7

Evenement

Viva Italia

Al sinds 2004 is Kasteel de Haar, met zijn prachtige parken en tuinen, het toneel van het populaire Italië Evenement Smaak & Stijl. Ook dit jaar zullen bezoekers weer van heinde en verre naar Haarzuilens komen om zich even in Bella Italia te wanen, als op 1, 2 en 3 juni meer dan 200 exposanten, koks, kunstenaars, artiesten, wijnimporteurs en vele andere Italië-specialisten hun best zullen doen om ons het beste van dit zonnige land te laten beleven. Kortom, de beste Dolce Vita-ervaring (de 15e editie alweer) die ons land te bieden heeft -al helemaal als het weer een beetje meewerkt, maar dat ziet er vooralsnog redelijk veelbelovend uit. Tip: neem vooral de tijd, want naast een geweldig aanbod aan allerhande Italiaanse producten die verkrijgbaar zijn bij de exposanten, valt er ook volop te genieten van entertainment -allemaal verdeeld over de diverse themapleinen en langs de sfeervolle lanen van het kasteelpark. Wat dacht u van een ontmoeting met heuse Romeinse soldaten, vers uit het Archeon, of een optreden van de artiesten van Circus Boltini? Inclusief clowns ja. Ook zijn er doorlopend diverse kinderactiviteiten, kookworkshops, concerten en demonstraties. Check het volledige programma op de site!

Meer info? Klik hier http://www.italieevenement.nl/.