Met deze week o.a. aandacht voor de nobele borduurkunst, het resultaat van een jaar zonder zomer en Schotten in Ahoy.

Musea & exposities

(On)herkenbare werelden

‘Dromos’, één van de vroegste schilderijen van de hedendaagse Duitse kunstenaar Neo Rauch (geb. 1960), is niet alleen momenteel te zien in Museum de Fundatie te Zwolle, maar is tevens de naamgever van de tentoonstelling die gewijd is aan zijn werk. ‘Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017’ geeft een overzicht van de ontwikkelingen in zijn oeuvre, van zijn eerste solotentoonstelling in 1993 tot nu toe. Dromos is een begrip uit het oude Egypte waarmee de door sfinxen geflankeerde weg naar de tempel werd aangeduid; een toepasselijke titel voor een expositie die gevuld is met schilderijen waarop droombeelden, visioenen, begeleiders en reisgenoten centraal staan. De complexe en onvoorspelbare creaties van Rauch, die internationaal worden bejubeld, transporteren de kijker naar een op het eerste gezicht herkenbare wereld, maar veroorzaken bij nadere beschouwing toch de nodige onrust en verwarring. Zo’n 65 werken, afkomstig uit internationale kunstverzamelingen, tonen ons het menselijk bestaan in al zijn gelaagdheid, in interactie en in isolement, vaak geworteld in het Midden-Europa uit vervlogen tijden. Nog te zien t/m 3 juni.

Meer info? Klik hier https://www.museumdefundatie.nl/nl/neo-rauch/.

voorde draad

Een hele kunst

Borduren. Het heeft misschien niet het meest sexy imago, maar toch heeft het Gorcums Museum in Gorinchem het aangedurfd om een hele expositie aan deze nobele handarbeid te wijden: nog t/m 9 september geeft ‘Voor de draad ermee!’ een overzicht van de borduurkunst door de eeuwen heen. Borduren, oftewel het versieren van textiel (of een ander materiaal) met naald en garen, is een ambachtelijke kunstvorm die weer helemaal terug is van weggeweest, dus waag het niet om borduren als ouderwetse en/of tuttige handarbeid te bestempelen. Immers, zo benadrukken de makers van de tentoonstelling, ook kunstenaars en modeontwerpers -zoals Jan Taminiau- passen tegenwoordig borduurkunst toe in hun creaties. Te zien is een bijzondere selectie uit museale en particuliere collecties, waaronder voorbeelden uit de Nederlandse mode van vroeger en nu, antieke liturgische gewaden en topstukken uit de culturen rond de Middellandse Zee, Centraal-Azië en India. Tevens worden er voor de doe-het-zelvers heuse borduurmiddagen en workshops georganiseerd.

Meer info? Klik hier https://www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstellingen/verwacht/486-voor-de-draad-ermee.

‘It’s alive!’

Dat het anno 2018 precies twee eeuwen geleden is dat de beroemde roman ‘Frankenstein’ van Mary Shelley het levenslicht zag, daar zal dit jaar veelvuldig bij worden stilgestaan. Ik noemde een paar weken terug al de tentoonstelling ‘Frankenstein, ik denk dus ik ben’ in museum TwentseWelle te Enschede, nog te zien t/m 25 mei, en nu is er ook een Frankenstein-expo in het compleet vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, oftewel de nationale schatkamer van wetenschap en geneeskunde. ‘Frankenstein: op weg naar een nieuwe mens’ neemt de bezoeker mee naar de wereld van Mary Shelley (1797-1851), die zich in 1816 verveelde omdat haar vakantie aan het Meer van Genève behoorlijk in het water viel. Om de tijd te verpozen sloeg ze aan het schrijven en kwam met een eerste opzet van het verhaal over Victor Frankenstein en zijn ‘monsterlijke’ creatie, dat twee jaar later zou worden uitgegeven. Saillant detail: niet alleen voor Mary viel de zomer tegen. 1816 staat ook wel bekend als ‘het jaar zonder zomer’, omdat toen in Noord-Europa en het noordoosten van de Verenigde Staten de zomermaanden ongebruikelijk koud en somber waren. Er was zelfs sprake van hevige sneeuwval. Oorzaak was waarschijnlijk de uitbarsting van de vulkaan Tambora op het eiland Soembawa (Indonesië). Hoe het ook zij, het slechte weer heeft ons wel mooi ‘Frankenstein’ gebracht; een nog immer actueel boek dat mensen nog steeds inspireert tot nadenken over de vraag wat ons menselijk maakt. T/m 28 oktober kunt u dat zelf gaan ontdekken in Leiden.

Meer info? Klik hier https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/frankenstein/.

gurre

Theater

Ook om naar te kijken

De ‘Gurre-Lieder’ (1913) van componist Arnold Schönberg (1874-1951) is een werk dat geschreven is voor de concertzaal; de cantate voor 5 vocale solisten, een spreker, een koor en een symfonieorkest, gebaseerd op gedichten van de Deense schrijver Jens Peter Jacobsen, onderging in 2014 echter een theatrale bewerking en werd als opera ten tonele gevoerd. Dit allemaal onder de bezielende leiding van Pierre Audi, de regisseur en tevens directeur van De Nationale Opera (DNO), die hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling zag gaan. Hij vond dat het prachtige verhaal (een Scandinavische sage over een hartstochtelijke maar verboden liefde) en het innerlijke drama zich uitstekend leenden voor een grootschalige productie op het toneel, inclusief indrukwekkende koorbezetting. De productie oogstte in 2014 veel lof, maar niet getreurd als u de ‘Gurre-Lieder’ toen heeft gemist; van 18 april t/m 5 mei voert DNO het werk weer op in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Muzikale begeleiding komt van het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albracht.

Meer info? Klik hier https://www.operaballet.nl/nl/opera/2017-2018/voorstelling/gurre-lieder?msclkid=9d9c9d30704d171d354bc7e2e79f8cbb&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=opera%20-%20gurre-lieder%20-%20search&utm_term=gurre%20lieder&utm_content=Gurre-Lieder.

Evenement

Schots geweld

Wie nog zin heeft in een avondje Schots entertainment, die moet maar snel de laatste kaarten boeken voor de ‘Music Show Scotland’ 2018, die het komende weekend voor de vierde keer op rij in een bomvol Ahoy te zien zal zijn. Het gaat hier dan ook om de grootste Schotse indoorshow ter wereld, die inmiddels alweer tien jaar door Europa toert en duizenden enthousiaste bezoekers meeneemt naar de Schotse Hooglanden met een spectaculair programma: denk aan ruim 200 pipers, drummers, dansers en zangers die voor een levensgroot kasteeldecor een geweldige show opvoeren. Kortom, dat moet je gewoon een keer gezien hebben -en dat kan, op 21 april aanstaande.

Meer info? Klik hier https://musicshowscotland.nl/.

tulpenfestival

Festival

Gek op bloemen

Jazeker, van 21 april t/m 6 mei staat de Noordoostpolder weer in het teken van het Tulpenfestival. Officieel het Profyto DSD Tulpenfestival genaamd, maar ja, dat bekt toch een stuk minder lekker. Hoe het ook zij, tijdens het festival -populair bij zowel Nederlanders als toeristen- wordt er van alles georganiseerd rondom de tulpenvelden; o.a. de bekende autoroute (Tulpenroute) van 120 kilometer lang, een 38 kilometerlange fietsroute en wandelroutes van 7, 15 en 25 kilometer. Ook zijn er bustours, koetsentochten en zelfs een tulpenvliegroute per helikopter! Wie wat meer informatie wil, die kan terecht op het tulpenbelevingsveld of in het tulpeninformatiecentrum. Eén garantie: na afloop kunt u voorlopig geen tulp meer zien…

Meer info? Klik hier http://www.tulpen.nl/nl/uitjes/tulpenfestival.