Met deze week o.a. veel kunst in Maastricht, de VOC-mentaliteit van een astronaut en de relatie tussen een modeontwerper en zijn muze.

Musea & exposities

Schoonheid & geweld

Altijd al een rondgang willen maken door het creatieve brein van kunstenaar en ontwerper Ted Noten? Dat kan nu in Maastricht, waar Museum aan het Vrijthof met de oeuvre-tentoonstelling ‘TED’ nog t/m 19 augustus de veelzijdigheid van deze eigenzinnige kunstenaar laat zien. Men begint in een wachtkamer en eindigt in een recovery room, terwijl onderweg verschillende ruimtes worden aangedaan die telkens een ander aspect van Ted Noten (geb. 1956) laten zien. Hij is een van de meest spraakmakende kunstenaars van dit moment, wiens werk veelvuldig is bekroond en te bewonderen valt in de collecties van vele vooraanstaande musea. Wat dacht u van zijn beroemde (en beruchte) doorschijnende acrylaat tassen, vaak vervaardigd met materialen van luxe merken zoals Louis Vuitton en Prada, waarin dieren, juwelen, drugs en wapens zijn ingesloten? Deze tassen hebben geregeld verzamelaars verleid, collega’s geïnspireerd en autoriteiten verward. Schoonheid en geweld, perfectie en verval; het zijn terugkerende thema’s sinds hij ooit een collier maakte waarin een muis met een parelketting was gevat… Ted Noten blijft met zijn opzienbarende ontwerpen vragen stellen over conventie en gewenning, over het vanzelfsprekende en het ongebruikelijke.

Meer info? Klik hier http://www.museumaanhetvrijthof.nl/page.aspx?id=823.

knappe koppen

Ontdekkingsreizigers toen & nu

In de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ in het Maritiem Museum Rotterdam draait het allemaal om vier belangrijke wetenschappers uit de 17e eeuw en -jawel- om astronaut André Kuipers. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk is het verband heel logisch: immers, die wetenschappers verkenden destijds nieuwe werelden aan boord van de VOC-schepen, net zoals André dat nu doet in ruimteschepen. Sterker nog: zijn interesse in de ruimtevaart is ontstaan uit zijn voorliefde voor de VOC. En nee, dat heeft niks te maken met de spreekwoordelijke VOC-mentaliteit; André Kuipers is als astronaut en wetenschapper vooral een bewonderaar van de veelzijdigheid, nieuwsgierigheid en het lef van zijn voorgangers, die toch maar mooi met gevaar voor eigen leven erop uit gingen en zo het wereldbeeld van de Europeaan veranderden. Hun onderzoek leidde tot inzichten waar we vandaag de dag nog steeds op varen. Meer weten over de 17e-eeuwse wetenschappers en over het leven & werk van André Kuipers? Dat kan nog t/m september.

Meer info? Klik hier https://www.maritiemmuseum.nl/tentoonstellingen/expeditie-knappe-koppen.

Beurs

Alle kunstliefhebbers verzamelen

Van 8 t/m 18 maart wordt in het MECC (Maastricht Exhibition and Congress Centre) alweer de 31e editie van de kunstbeurs TEFAF (The European Fine Art Fair) gehouden. Let wel: op 8 en 9 maart zijn de zgn. preview-dagen, wat inhoudt dat u er dan zonder speciale uitnodiging niet in komt. Een dagje later, op zaterdag 10 maart, is de beurs dan eindelijk geopend voor het grote publiek. TEFAF -ooit ontstaan uit het samenvoegen van de kunstbeurs Pictura en de Antiquairs International- geldt als de belangrijkste kunstbeurs ter wereld, waar zo’n 270 internationale kunsthandelaars hun opwachting zullen maken. Uiteraard zullen zij hun beste en waardevolste stukken mee brengen, dus mocht u nog op zoek zijn naar een leuk schilderij voor boven de bank dan weet u waar u heen moet. Vergeet alleen niet om een goedgevulde beurs mee te nemen, want kwaliteit kost natuurlijk wél wat…

Meer info? Klik hier https://www.tefaf.com/fairs/tefaf-maastricht.

Alle vegetariërs verzamelen

Wat de TEFAF is voor kunstliefhebbers, dat is VeggieWorld voor flexitariërs, vegetariërs, veganisten en andere bewuste consumenten: een grootse internationale beurs, die het komende weekend (op zaterdag 10 en zondag 11 maart) weer neer zal strijken in de Jaarbeurs te Utrecht. Het is de derde keer dat deze vak- en publieksbeurs ons land aandoet, na een succesvolle tournee langs steden als Berlijn, Parijs en Zürich. VeggieWorld onderscheidt zich van andere food festivals door de indrukwekkende opzet en het internationale karakter, waarmee men een bijdrage wil leveren aan een plantaardige toekomst. Maak kennis met vooruitstrevende producenten, proef gerechten, koop de nieuwste dierproefvrije beauty-producten, geniet van kookdemonstraties of luister naar een van de vele gerenommeerde sprekers. Check het volledige programma online!

Meer info? Klik hier https://veggieworld.de/nl/.

ndt 2

Theater

Lexicon van danstalen

In 1978 richtte het Nederlands Dans Theater (NDT) een tweede gezelschap op, bedoeld als springplank voor het grote gezelschap. Sindsdien spreken we over NDT 1 en NDT 2, dat bestaat uit twintig recentelijk afgestudeerde, klassiek opgeleide dansers, die geregeld met een eigen programma de theaters onveilig mogen maken. Hun nieuwste voorstelling heet ‘Sum Thoughts’ en hierin worden de jonge dansers blootgesteld aan een lexicon van danstalen. Te zien is een stuk van voormalig NDT-danser Marina Mascarell, die hiermee debuteert als choreograaf voor het gezelschap. Daarnaast kan het publiek genieten van een wereldpremière van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, het werk ‘Short Cut’ van grootmeester Hans van Manen en ‘Mutual comfort’ van Edward Clug. ‘Sum Thoughts’ wordt daarmee een rijke schakering van lyrisch tot experimenteel werk door nieuw en gevestigd talent. Te zien in diverse theaters van 8 maart t/m 12 mei.

Meer info? Klik hier https://www.ndt.nl/tickets/sum-thoughts.html.

Phantom-Thread-alternate-poster-7-620x916

Film

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen keuze uit het aanbod:

-Als acteur Daniël Day-Lewis (geb. 1957) iets doet, dan doet hij het goed. Niet voor niets kiest hij zijn filmrollen met zorg uit; rollen waar hij nagenoeg helemaal in verdwijnt. Hij spéélt die karakters niet, nee, hij wórdt gewoon iemand anders. Waarom denkt u dat hij maar liefst drie keer de Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol heeft gewonnen? In 1990 voor ‘My Left Foot’, in 2007 voor ‘There Will Be Blood’ en in 2013 voor ‘Lincoln’. Hij heeft aangekondigd met pensioen te gaan, maar laten we hopen dat dat slechts een loos dreigement is. Vooralsnog staat zijn nieuwste film ‘Phantom Thread’, geregisseerd door Paul Thomas Anderson, echter bekend als ‘de laatste Daniël Day-Lewis’, dus laten we er dan maar dubbel en dwars van gaan genieten. En dat is niet moeilijk; het is het dramatische verhaal van een gepassioneerde doch gecompliceerde verhouding tussen een modeontwerper (Day-Lewis) en zijn muze, de jonge Alma (Vicky Krieps). We schrijven de jaren 50 van de vorige eeuw, dus behalve geweldig acteerwerk krijgen we ook wonderschone decors & kostuums voorgeschoteld. Oh, en aan de nodige humor ontbreekt het ook niet, dus wat wilt u nog meer? Gaat dat zien!