Evenement

Week vol boeken

Afgelopen vrijdag was het weer tijd voor het Boekenbal, de traditionele opening van de Boekenweek. Deze vindt dit jaar plaats van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april en dat betekent dat er weer veel te beleven valt in de boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters. Het thema van 2017: Verboden vruchten. Het Boekenweekgeschenk, dat u gedurende deze periode gratis ontvangt bij besteding van minimaal   € 12,50 aan Nederlandstalige boeken, is deze keer geschreven door Herman Koch en het Boekenweekessay –De zonde van de vrouw van Connie Palmen- kunt u voor het vriendelijke prijsje van € 3,50 dan meteen ook in uw (al dan niet virtuele) winkelmandje deponeren. Ook fijn: op zondag 2 april kan er met het Boekenweekgeschenk op zak weer gratis gereisd worden met de NS! Waar gaat u heen?

Meer info? Klik hier http://www.boekenweek.nl/.

Lezen

maart 1917

Belangrijke maand

Om dan maar meteen een tip te geven wat betreft uw aankoop in de boekhandel: wat dacht u van Maart 1917 – Op de rand van oorlog en revolutie van Will Englund, net verschenen bij uitgeverij Hollands Diep. Een veelgeprezen boek over een beslissend moment in de wereldgeschiedenis; Amerika stond op het punt om zich te gaan bemoeien met de Eerste Wereldoorlog en in Rusland was een einde gekomen aan het tijdperk van de tsaren. Vandaag de dag ondervinden we nog steeds de gevolgen van de dramatische gebeurtenissen in maart 1917, dus laat je door Englund meevoeren langs alle belangrijke thema’s van deze turbulent tijd. Een meeslepend geschiedenisboek!

Meer info? Klik hier http://www.hollandsdiep.nl/boek/?T_ID=9256.

Musea & exposities

Passie voor TASCHEN

Ook in het museum in boekensfeer vertoeven deze week? Dan zou u bijvoorbeeld richting Maastricht kunnen gaan, alwaar in Museum aan het Vrijthof momenteel A Passion for TASCHEN te zien is -oftewel de allereerste TASCHEN-tentoonstelling. En welke boekenliefhebber kent ze niet, die fraai vormgegeven boeken die zich vooral richten op architectuur, design, fotografie, mode en film. In 2016 ontving oprichter Benedikt Taschen nog de Photographic Publishing Award voor zijn ‘uitstekende prestatie op het gebied van fotografische publicaties’. Nog t/m 27 augustus krijgen bezoekers van de expositie een indruk van zowel de thematische diversiteit en kwaliteit van de mondiale uitgeverij als van de samenwerkingen met wereldberoemde fotografen als Helmut Newton en Annie Leibovitz. Absolute aanrader!

Meer info? Klik hier http://www.museumaanhetvrijthof.nl/page.aspx?id=584.

connect

Nieuwe & oude media

Maar eigenlijk zou iedereen die het boek een warm hart toedraagt een bezoekje moeten brengen aan Museum Meermanno in Den Haag, beter bekend als het Huis van het boek. Wat zeg ik: zelfs de mensen die tegenwoordig vaker naar een schermpje staren dan naar woorden op papier zullen nu misschien te porren zijn voor dit uitje, want de tentoonstelling Conn3ct. Impact van drukpers en sociale media legt -heel slim- de link tussen de nieuwe media van nu en hét nieuwe medium van 500 jaar geleden, te weten het gedrukte boek. Zo ontdekt men spelenderwijs wat Erasmus en twitteraars met elkaar gemeen hebben. Leuk én educatief! De rondreizende expositie, met zo’n 67 vroeg zestiende-eeuwse boeken en interactieve installaties die samen in negen thema’s de overeenkomsten tussen de beide media laten zien, is nog t/m 21 mei in Meermanno te bezoeken.

Meer info? Klik hier https://www.meermanno.nl/conn3ct.

Spaans genie

In het Moco Museum in de hoofdstad, oftewel Modern Contemporary Museum Amsterdam, besteden ze behalve aan Banksy nu ook de nodige aandacht aan de Spaanse kunstschilder Salvador Dali (1904-1989). Een opvallende persoonlijkheid in de kunstgeschiedenis, die dankzij zijn karakteristieke snor door velen wordt herkend. Sinds afgelopen maand stelt Moco een selectie werken van Dali tentoon, die dankzij hun symbolische kracht ongetwijfeld kunstliefhebbers van over de hele wereld aan zullen spreken. Net als zijn inspirerende quotes.

Meer info? Klik hier https://www.mocomuseum.com/dali.

Theater

Hardlopers

Ook zo genoten van de film De Marathon (2012)? Persoonlijk vind ik het een van de meest geslaagde Nederlandse films ooit, met een ijzersterke bezetting, dus ik hield wel even mijn hart vast toen ik hoorde dat De Marathon het theater in zou gaan; als musical nota bene. Maar ik kan opgelucht adem halen, want de productie -over vier Rotterdamse garagemonteurs die gesponsord de marathon gaan lopen om het bedrijf waar ze voor werken van de ondergang te redden- is met juichende kritieken ontvangen. Gaat dat zien dus, als u zin heeft in een voorstelling vol gortdroge humor maar met het hart op de juiste plaats. De muziek is van Thomas Acda en op de planken ziet u o.a. Kees Boot, Michiel Nooter, Dennis Willekens, John Buijsman en Jelka van Houten. De voorstelling reist nog t/m 24 juni door het land.

Meer info? Klik hier  http://www.de-marathon.nl/.

lifeanimatedposter

Film

Wat is er nieuw in de bioscopen deze week? Een van harte aanbevolen greep uit het aanbod:

-De ontroerende documentaire Life, Animated, die al hoge ogen gooide op het IDFA en een Oscarnominatie in de wacht wist te slepen, draait sinds deze week dan eindelijk in de reguliere bios. Nu kan iedereen met eigen ogen zien hoe de energieke driejarige Owen van het ene op het andere moment stopt met praten en wegglijdt in een afgesloten wereld. Het enige dat hem nog interesseert zijn Disney-films, die het joch dan ook non-stop kijkt. En laat deze animatieklassiekers nou net de sleutel zijn tot het doorbreken van zijn autisme, wanneer zijn vader op een dag de briljante ingeving krijgt om aan de hand van de dialogen uit die films weer contact te maken met Owen. Must-see!

-Laat het woord Animated weg en we houden Life over -en laat dat nou net de titel zijn van de nieuwste film van regisseur Daniel Espinosa. In deze visueel overdonderende en spannende film gaan we de ruimte in, alwaar de bemanningsleden van een ruimtestation -o.a. Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds en Rebecca Ferguson- op het punt staan om aan te tonen dat er buitenaards leven is op Mars. Goed nieuws? Tja. Als ik u vertel dat dit een horrorfilm is dan weet u waarschijnlijk al genoeg…